Bezpečnosť detí je na prvom mieste: POZOR na domáce spotrebiče!

Nataša Klárska | 1. december 2017
bezpečnosť detí, domáce spotrebiče, oheň, požiar, úraz, detské vysielačky

Iba pred pár mesiacmi Slovenskom zarezonovala obrovská tragédia, pri ktorej zomrela malá 2-ročná Emka pri domácom požiari. Požiar spôsobila detská vysielačka!

Nedávno Slovenskom zarezonovala obrovská tragédia, pri ktorej zomrela malá 2-ročná Emka  pri domácom požiari.

Počas spánku dievčatka nastal vo vysielačke skrat, tá sa následne vznietila a vznikol požiar.

Takýmto situáciám môžeme predchádzať rôznymi opatreniami, ktoré môžu našu domácnosť urobiť bezpečnejšou a ochrániť našich najmenších.
Revízia spotrebičov v domácnosti u nás asi nie je bežná vec, môže však zabrániť rôznym druhom nebezpečenstva.

Pri nákupe elektrospotrebičov by sme mali nakupovať len certifikované výrobky, schválené Európskou úniou. Pri takýchto produktoch výrobca garantuje, že výrobok má ochranné prvky, ktoré by mali zamedziť samovznieteniu. Certifikát je súčasťou každého balenia.

Milan Ivančič z  Falck Fire Servises vysvetľuje, ako zaobchádzať so spotrebičmi:

„Zapnuté elektrozariadenia by sme mali nechávať bez dozoru len na nehorľavých podložkách. V prípade detských vysielačiek či iných signalizačných zariadení odporúčam používať tie na baterky, ktoré je možné nechať v blízkosti dieťaťa aj bez dozoru a zároveň nevzniká nebezpečenstvo skratu počas prívodu elektrickej energie.“

Čo robiť, ak začne doma horieť?

Ak domácnosť začne horieť a doma nemáme hasiaci prístroj, hasiaci sprej alebo hasiacu rúšku, je dôležité nepodľahnúť panike a nezačať s horiacim elektrospotrebičom manipulovať.

„V prvom rade je potrebné zachovať duchaprítomnosť a vypnúť poistky. Keď sa preruší dodávka elektrickej energie, vo väčšine prípadov prestane elektrické zariadenie horieť. Ďalej planúť môžu len okolité plasty,“ hovorí odborník Milan Ivančič.

Pred ohňom a dymom nás môžu vystríhať dymové a tepelné hlásiče. Umiestniť ich môžeme do akejkoľvek miestnosti. „Inštalácia aj manipulácia s takýmto hlásičom je úplne jednoduchá, na čo musíme myslieť, je výmena bateriek. Ale aj na to nás zariadenie upozorní,“ uzatvára Milan Ivančič.

spotrebiče, elektrina, bezpečnosť, oheň, horieť

Zdroje: tlačová správa Falck Fire Services

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: