Preferujete jedno dieťa pred druhým? Nerobte to!

Redakcia | 12. október 2017
Preferujete jedno dieťa pred druhým? Nerobte to!

Myšlienka, že má rodič radšej brata alebo sestru, už pravdepodobne napadla každému, kto má súrodenca.

Korunný princ, sendvičové dieťa & maznáčik

A mnohí z nás si ešte i dnes vybavia maminu reakciu na naše podozrenie  vyjadrené v detsve: „Ale čo si, mám vás predsa rada oboch rovnako,“ znela jej odpoveď. 

Aj keď to mnohí rodičia nikdy nahlas nepriznajú, nie je to tak celkom pravda. Téma uprednostňovania jedného dieťaťa pred druhým preto zostáva v spoločnosti veľkým tabu.

Ako uprednostňovanie jedného súrodenca vidia deti?

Jedináčikovia to majú jednoduché – automaticky sa stávajú miláčikmi. Konkurencia tu totiž nehrozí. Ak sa však narodia súrodenci, celá situácia sa drasticky zmení. Rodičia to často ani sami nevnímajú, veria, že ľúbia všetky deti rovnako a aj sa k nim rovnako správajú.

Deti to však často vidia úplne inak.
Najmä na citeľné zanedbávanie reagujú mimoriadne citlivo. Väčšinou hovoria o tom, že uprednostňované býva najmladšie dieťa, maznáčik rodiny.

To potvrdzujú aj výsledky rôznych štúdií. Podľa jednej z nich až 50 % mám označuje najmladšie dieťa za svojho miláčika, najmä vtedy, ak je to dievča.

Súrodenecká rivalita: čo s ňou?

Hnevám sa na svojich rodičov. Mám totiž malého brata, ktorý má teraz 10 rokov. Na týždeň dostáva vreckové 5 €. Keď som mal desať rokov ja, dávali mi naši len 3 €. A to je pekne trápne. Okrem toho chodí teraz na futbal. Otec je na každom jeho zápase. Ja som kedysi chodil plávať. Plaváreň je blízko nášho domu. V desiatich som už chodieval na tréningy sám. A ešte niečo: Odkedy chodí môj brat do piatej triedy, má svoj mobil. Ja som dostal prvý mobil až v siedmej triede... Igor, 14 rokov

Ako sa dieťa stáva miláčikom?

Na to existujú rôzne motívy. Deti, ktoré vynikajú, sú bezproblémové, priateľské a prispôsobivé, tým často u svojich rodičov získavajú akúsi „pole position“ (prvú, či najvýhodnejšiu pozíciu, pozn. red.).

Ďalšiu výhodu majú tie, ktoré sa rodičom v niečom výrazne podobajú – či už vzhľadom, povahou alebo talentom. Deti agresívne, náročné alebo inak „problematické“ sú, naopak, znevýhodnené už od začiatku. Tie totiž stáli rodičov viac času i energie. Výsledná únava sa potom môže odraziť na prežívaní vzťahu rodič – dieťa.

Typické vlastnosti prvorodených, druhorodených a najmladších detí v kocke

Ako sa prejavuje uprednostňovanie?

Spôsoby uprednostňovania môžu byť rôzne. Môže ísť o materiálne výhody (napr. jedno dieťa dostane vždy väčší alebo hodnotnejší darček na Vianoce, narodeniny a pod.), ale i o emocionálnu náklonnosť (napr. častejšie objatia). Čo znamená uprednostňovanie  pre miláčika rodiny?

Príliš veľa lásky a náklonnosti môže byť rovnako nebezpečné ako nedostatok priazne. Uprednostňované deti sa musia vyrovnávať so žiarlivosťou svojich súrodencov, niekedy samy už v detstve vnímajú, že sa rodičia nesprávajú úplne „fér“, a navyše zvýšená pozornosť, starostlivosť, ale napríklad i neprimerané rodičovské očakávania nemusia byť práve najpríjemnejšie, najmä v období dospievania.

Ani v dospelom veku to nemusí mať preferovaný súrodenec jednoduché. Je zvyknutý, že mu okolie veľa vecí tolerovalo a nevie, čo znamená mať problémy a ustupovať, takže sa z neho stáva egoista.

Prečítajte si: Keď starší súrodenci vychovávajú mladších

Aké môžu byť následky trvalého znevýhodňovania dieťaťa?

Znevýhodňované deti môžu utrpieť veľké škody – predovšetkým vtedy, keď takýto stav pretrváva dlho, prípadne permanentne. V takýchto prípadoch nemajú deti príležitosť budovať si sebadôveru a sebavedomie.

Nie sú potom vybavené schopnosťami dôležitými pre úspešný život. To platí predovšetkým pre spomínanú sebadôveru. Neobľúbené dieťa môže pociťovať krivdu i v dospelosti a v dôsledku pocitu nedostatočnej pozornosti od okolia má tendenciu žiarliť v partnerských i pracovných vzťahoch.

Keď jedináčik dostane súrodenca

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: