Adolescent: S alkoholom opatrne!

Redakcia | 24. apríl 2018
adolescent, puberta, alkohol

Rodičia, ktorí sa snažia naučiť svoje deti piť zodpovedne tým, že im dovolia doma pod dohľadom konzumovať alkohol, to môžu myslieť dobre..

Podľa nového výskumu sa však môžu mýliť!

Vedci skúmali 428 holandských rodín a zistili, že čím viac alkoholu mohli deti vypiť doma, tým viac ho pili aj mimo rodičovského dohľadu.

Navyše, deti pijúce pod dozorom rodičov mali vyššiu pravdepodobnosť vzniku zdravotných problémov spojených s požívaním alkoholu. Medzi problémy spojené s pitím patrili aj ťažkosti s úlohami v škole, záškoláctvo alebo bitky s inými.

Zistenia podľa vedcov spochybňujú rady niektorých odborníkov, ktorí odporúčajú rodičom popíjať s ich dospievajúcimi deťmi, aby ich naučili piť zodpovedne a aby deti už potom mimo domu nepili. Táto prax je bežná najmä v Holandsku, a preto práve tu, pod vedením Haske van der Vorstovej, realizovali výskum. Výsledky podľa van der Vorstovej ukázali, že pitie v skorom veku vedie k ďalšiemu pitiu bez ohľadu na to, kde a s kým mladí alkohol pijú.

„Ak chcú rodičia pomôcť svojim deťom predísť problémom s alkoholom, mali by sa snažiť čo najviac oddialiť vek, v ktorom ho ich deti začnú konzumovať.“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: