5 tipov ako zabaviť deti počas daždivého dňa

Redakcia | 23. september 2017
5 tipov ako zabaviť deti počas daždivého dňa

Krásne letné dni s horúcim počasím bez dažďa sa pravdepodobne pomaly míňajú. Deti sa však potrebujú hrať a tvoriť bez ohľadu na počasie. Máme pre vás niekoľko tipov na zaujímavé činnosti, ktoré sa dajú realizovať aj v interiéri.

Uvarte si niečo spoločne s deťmi

Kuchyňa je priestor, ktorý ponúka naozaj množstvo možností na kreativitu. Deti milujú, keď ich zapojíte do prípravy jedla. Najskôr si spoločne vyberte pokrm, na ktorý máte všetci chuť.

Podľa veku a schopností, prideľte dieťaťu činnosť, ktorú pod vaším dozorom zvládne vykonať aj samo. Pridávať ingrediencie do cesta, miešať, strúhať, vykrajovať, väčšie deti zvládnu aj krájať. A najmä ochutnávať.

Pri tejto činnosti sa deti nielen zabavia, ale aj veľa naučia. Spoznávajú jednotlivé druhy ovocia i zeleniny, učia sa ako chutia, môžu pozorovať ako kysne cesto či hnedne koláč v rúre. Zistia, čo sú kvasnice, niva aj hokaido.

Spoločne po dokončení svoje dielo zjedzte.

Varíme s deťmi alebo od akého veku môžu deti pomáhať v kuchyni?

Bunkre a stany deti milujú

Ak vám to priestor dovoľuje, postavte deťom v detskej izbe stan. Deti milujú hry na schovávačku a obľubujú priestor, ktorý je výlučne ich územím. Určite si do neho nanosia vankúše, baterky a budú v ňom tráviť všetok čas.

Ak máte priestoru menej, dovoľte im postaviť bunker. Budú potrebovať stoličky, deky a štipce na bielizeň. Nechajte im voľnú ruku, nech si bunker urobia podľa svojich predstáv.

Ak ich v tejto aktivite podporíte prinesením malého občerstvenia, prípadne občas prídete na návštevu, máte o ich zábavu postarané na niekoľko hodín.

Prečítajte si: Hry na rozvíjanie tvorivosti a samostatnosti

Hra na trénovanie obratnosti

Originál tejto hry kúpite aj v hračkárstve. Oveľa lacnejšie  vás však vyjde verzia vyrobená doma. Budete potrebovať iba niekoľko metrov špagátu, malé zvončeky a lepiacu pásku na upevnenie.

Na dlhú chodbu alebo do detskej izby pouväzujte, prípadne popriliepajte špagát krížom krážom, aby ste vytvorili pavučinu. Medzery medzi jednotlivým špagátmi by však mal byť dostatočne veľký, aby sa pomedzi ne prepchali deti.

Nie však príliš, aby nebola hra jednoduchá. Na jednotlivé špagáty pripevnite zvončeky. Cieľom hry je prejsť pomedzi natiahnuté špagáty tak, aby sa ich dieťa nedotklo a nezazvonil ani jeden zvonček. Na konci môže čakať malá sladká odmena.

Prečítajte si: Máte doma staré časopisy? Zabavte sa s deťmi!

Maľovanie na veľké plátno

Ak nájdete doma starú plachtu, rozstrihajte ju na menšie časti s rozmermi približne 1,5 x 1,5 metra. Dajte pod ňu igelit s väčší rozmerov a kúpte farby na textil.

Deti si ich pokojne môžu natrieť aj na ruky alebo kresliť prstami. Bude to pre nich nekonečná zábava, kým pokreslia celé plátno. Ak nechcete, aby si zašpinili oblečenie, zaobstarajte im zásterky. Ak sa práca vydarí, obraz môže zdobiť stenu v detskej izbe.

Vyrábanie fotoalbumu

V obchode kúpite fotoalbumy na rôzne veľkosti fotiek aj s množstvom všakovakých motívov. Ak ste mala svoj, originálny, vyrobte ho s deťmi sami.

Budete potrebovať tvrdé alebo lepenkové papiere, nožnice, lepidlo, fixky, dierkovač, stužku a lepidlo. Nastrihajte papiere na požadovaný rozmer, na jednej strane ho predierkujte, zviažte si dokopy stužkou a môžete nalepovať fotografie.

Nemusia to byť iba aktuálne fotky, pohľadajte aj staršie, rozprávajte deťom príbehy, ktoré s nimi súvisia. Urobiť si môžete aj rodostrom alebo rodinnú kroniku.

Spoločné hry pre súrodencov

Tipy na hry pre školákov

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: