4 najčastejšie chyby v detskom jedálničku

Redakcia | 13. september 2018
4 najčastejšie chyby v detskom jedálničku

Ovocie, zelenina, čerstvé potraviny...to všetko vieme. Každý deň sa snažíme malým drobcom nachystať stravu, ktorá mu nielen zasýti bruško, ale aj podporí jeho vývoj.

Najčastejšie chyby v detskom jedálničku

1.   Dieťaťu po ponúkame iba biele mäso

Detský organizmus potrebuje občas aj červené mäso, najmä chudé hovädzie alebo teľacie. Je v ňom totiž veľa železa, preto by sa malo mäso na tanieri striedať. Z rýb sú dobrou voľbou tuniak, morská šťuka, losos a pstruh – zvážte však spôsob úpravy a vek dieťaťa. Už po 8. mesiaci života možno začať ponúkať dieťatku teľacie a ku koncu 1. roka  mladé, chudé hovädzie mäso.  Rozhodne nesiahajte po salámach a paštétach, tam mäsa veľa nie je!

2.   Vajíčka máme na tanieri iba občas

Už dávno sa vyvrátil mýtus o škodlivosti konzumovania vajíčok kvôli vysokému obsahu cholesterolu! Vo vajíčkach sa nachádza veľmi veľa vitamínov, minerálnych látok, ľahko stráviteľných bielkovín a tiež dobré tuky. Vajíčka patria medzi základné a biologicky cenné potraviny. Preto nesmú chýbať v detskom jedálnom lístku. Vaječný žĺtok a bielok sú zdrojom 13 % vysoko kvalitných  bielkovín. Bielkoviny z vajíčok sú biologicky hodnotnejšie ako napríklad bielkoviny z mäsa, mliečnych alebo rastlinných výrobkov.  Deti môžu konzumovať vajíčka 2 až 3 krát do týždňa. Vajíčka zavádzame do stravy najmenších detí už v 1. roku života a to iba varený žĺtok. 

3.   Dieťaťu nedávame žiadne mlieko

Problematika mlieka a jeho pitia sa objavuje veľmi často v diskusiách o detskej výžive či strave. No pravda je, že v detskom jedálničku, by sa mali nachádzať dve až tri porcie mliečnych výrobkov v množstve, ktoré zodpovedá veku dieťaťa. Veľmi vhodné sú napríklad jogurty a kyslé mlieka v ktorých sa nachádzajú ʺživéʺ baktérie, ktoré sú prospešné pre imunitu organizmu. 

4.    Light potraviny

Dávate prednosť nízkotučným produktom? Chyba! Deti určité množstvo tukov pre svoj rast potrebujú. Mali by teda jesť polotučné, nie nízkotučné mliečne výrobky a tiež dostatok kvalitných rastlinných tukov.

V správnej výžive sú primerane zastúpené všetky zložky (cukry, tuky, bielkoviny, minerály, vitamíny, vláknina), ktoré zaručujú správny rast organizmu a primeraný vývin všetkých orgánov. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: