Prvýkrát v zubárskom kresle

Veronika Kmetóny Gazdová | 16. október 2020
Zubár

Kedy navštíviť s dieťaťom prvýkrát zubára?

Možno vás to prekvapí, ale už dieťa vo veku 1 roka by malo absolvovať prvú preventívnu prehliadku v zubnej ambulancii (respektíve by sa tak malo spraviť po prerezaní prvého zúbka).

Prečo už s prvým zúbkom navštíviť zubára?

„Je to dôležité práve z dôvodu, aby boli rodičia od začiatku informovaní o správnej starostlivosti o chrup svojho dieťaťa, o vhodných stravovacích návykoch, aby si dieťa zvykalo na nové prostredie, personál a nebálo sa prísť aj nabudúce,” približuje prvú návštevu ambulancie stomatologička MDDr. Lenka Štroncerová.

Keď zub bolí, je neskoro

Najhoršie je podľa nej to, ak rodičia s dieťaťom prichádzajú  neskoro, t. j. s akútnou bolesťou zuba, ktorého ošetrenie môže mať negatívny dopad na dieťa. Niet sa čo čudovať, že v takom prípade odmietne spolupracovať. Nikdy netreba deťom hovoriť: „Neboj sa, nič ti nebudú robiť“ alebo „Nebude to bolieť“ alebo ich návštevou u zubára strašiť. „Lekár má po takých vyjadreniach sťaženú úlohu získať si dôveru dieťaťa,” prízvukuje odborníčka. 

„Môže sa stať, že pri prvej návšteve ani neotvorí ústa zo strachu, napriek tomu naň netlačíme, porozprávame sa s ním, poukazujeme mu ambulanciu, povozíme ho v kresle, pričom ho má rodič vo svojom náručí. Ak nám zúbky ukáže, skontrolujeme ich, deťom hovoríme, že ich počítame, ďalej kontrolujeme ďasná, jazyk, uzdičky a sliznicu, prevedieme inštruktáž o čistení zubov, poučíme rodičov o správnych hygienických a stravovacích návykoch,” približuje detaily takejto návštevy zo svojej praxe.

Starostlivosť o mliečne zuby
Prečítajte si tiež:

Starostlivosť o mliečne zuby

Ďalšie preventívne prehliadky sa následne vykonávajú raz za polrok, teda dvakrát ročne, do 18. roku. Pri ďalších preventívnych prehliadkach sa kontroluje stav prerezaných zubov, ústnej hygieny, výživové návyky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: