POLIEVKA ako hlavné jedlo: Čo by mala obsahovať kvalitná polievka pre deti + recepty

Andrea Špačková | 11. marec 2021
Polievka ako hlavné jedlo

Polievky sú veľmi vhodným pokrmom pre najmenšie deti, pretože sa jednoducho prehĺtajú. Viete, ktoré ich zasýtia?

Deťom, ktoré odmietajú žuť tvrdé kúsky jedla, ich môžeme rozmixovať dohladka, postupne však skúšame mixovať menej a tuhé kúsky iba roztlačíme vidličkou. Polievka navyše doplní deťom aj tekutiny a ak ju vhodne pripravíme, dokáže aj dobre zasýtiť.

Polievka ako hlavné jedlo?

Deti minimálne do 1 roka väčšinou nezvládnu zjesť v jednom chode polievku aj hlavné jedlo, preto im polievku ponúkame ako hlavné jedlo. Myslíme na to, aby bola dostatočne výživná.

Okrem zeleniny by mala obsahovať aj:

  • nejaký zdroj bielkovín – či už mäso, vajce, strukovinu (šošovicu – hnedú alebo červenú, fazuľu, cícer, hrach);
  • obilninu alebo pseudoobilninu – najviac bielkovín z týchto prevažne sacharidových zdrojov obsahuje quinoa, ovsené vločky a špalda.

Železo a vitamín C

Ešte dôležitejšie ako bielkoviny, ktorých dostatočnú zásobu dieťatku stále poskytuje materské mlieko alebo mliečna formula, je v tomto veku dôležité sledovať príjem železa. Bábätká sa prirodzene rodia so zásobou železa, ktorá im vydrží približne  6 mesiacov.

Pitie materského a umelého mlieka však už v nasledujúcich mesiacoch nie je dostačujúce na udržanie hladiny železa. Preto sa medzi 4. až 6. mesiacom života odporúča začať s nemliečnymi príkrmami (mäso a zelenina), ktoré zabezpečia dostatočný prísun železa. 

Všetky spomínané potraviny disponujú aj dostatočným množstvom železa, problém však je, že železo zo zeleniny a iných rastlinných produktov (rovnako ako z tabletiek), nemá až takú vstrebateľnosť ako železo pochádzajúce z mäsa či vajec (živočíšnych produktov). Železo z rastlín sa v organizme udrží len v množstve okolo 1 až 5 % z celého prijatého obsahu, zatiaľ čo pri živočíšnych produktoch je to až 10 – 30 %.  

Veľmi dôležitý je aj vitamín C, je kľúčový pre schopnosť plodu a novorodenca vstrebávať prijaté železo. Z tohto dôvodu pediatri  podporujú každodenný príjem mäsa alebo vajec u dojčiat – 6-krát týždenne mäso a 1-krát týždenne vaječný žĺtok.

Mäsová alebo bezmäsitá polievka?

Či pripraviť polievku s mäskom (respektíve žĺtkom) alebo bez, treba posúdiť hlavne v kontexte ostatnej stravy z celodenného menu, ktorú dieťa počas dňa konzumuje. Pokiaľ malo na obed mäsko s ryžou, na večeru postačí napríklad zeleninová polievka so pšenom alebo kaša. Z mäska je v tomto veku najvhodnejšie hydinové, králičie a teľacie mäso.

Polievka má veľkú výhodu – dá sa pripraviť takmer z hocičoho, čo máte doma poruke. Pri varených polievkach je ďalšou výhodou, že môžete kombinovať a dokladať do hrnca zeleninu počas varenia. Niektorá zelenina je lepšia uvarená úplne domäkka, inej stačí len prehriatie.

Napríklad taká mrkva. Keďže odovzdáva veľa vitamínov a minerálov v surovom aj varenom stave, jej benefity môžeme využiť kombináciou jej uvarenia v základe polievky a pri odstavení len jemným dostrúhaním surovej mrkvy. Podobne môžete kombinovať varený a surový kaleráb, brokolicu, kvaku či neskôr cviklu a rajčiny. 

Bylinky na dochutenie polievky:

  • Od 6. mesiaca: rasca, majoránka, pažítka, kôpor, ligurček
  • Od 10. mesiaca: škorica, vanilka, klinčeky, koriander, bobkový list, bazalka, petržlenová vňať
  • Od 2 rokov: šafran a ostatné bylinky

RECEPTY na polievočky pre najmenších

Morčacia polievka s pohánkou (6+ m)

Recept tu:

dojčenské recepty polievky

Hráškový krém (6+ m)

Recept tu:

Polievka dojčenské recepty

Karfiolová polievka s vaječnými haluškami (12+ m)

Recept tu:

dojčenské recepty polievky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: