Mixovanie príkrmov: Áno alebo nie?

MUDr. Katarína Vicianová | 24. jún 2019
Mixovanie príkrmov: Áno alebo nie?

Môj syn má dva roky a stále uprednostňuje mixované jedlá... Je to v poriadku alebo by sme to mali zmeniť? Máte podobný problém?

Veľa mamičiek sa stretáva s problémom príjmu stravy. Poznáme širokú škálu takýchto  problémov. Niektoré deti odmietajú príkrmy a tuhú stravu vôbec, iné preferujú iba niektoré druhy potravín. No a mnohé majú problém s prehĺtaním.                                                                                           

pri zavádzaní prvého príkrmu je nutné ho podávať zásadne lyžičkou, a nie mixovaný z cumlíka a fľaše. Príkrm by sa  mal pripraviť polotekutý vo forme prepasírovaného pyré, neskôr roztlačenej  hustejšej kaše s pokrájaným mäsom na drobučké kúsky.                                                                                                                                                 
Najčastejšou príčinou problémov s príjmom tuhej stravy u zdravých detí,  je  mixovanie pri jej zavádzaní. 

Mixovanie zdravým deťom pri zavádzaní príkrmov vôbec neodporúčame                                                                                                             

 

Treba vedieť, že prehĺtanie je definované ako presun potravy alebo tekutín z ústnej dutiny cez hltan do pažeráka a následne do žalúdka. Ťažkosti sa môžu objaviť v ktorejkoľvek fáze prehĺtania.

Hltací akt  má 3 fázy: 

1. Ústna (orálna) fáza je ovládateľná vôľou. Potrava sa žuvaním rozomieľa, premiešava sa so slinami.  Zatlačením sústa jazykom smerom dozadu a pritlačením jazyka o tvrdé podnebie sa potrava dostáva cez hltanovú úžinu do hltana a na koreň jazyka, kde začína druhá fáza hltacieho aktu.                                                                                                                                               
2. Hltanová (faryngeálna) fáza je reflexná, nie je ovládateľná vôľou. Hneď, ako sa sústo dotkne koreňa jazyka dôjde k reflexnému zatvoreniu všetkých otvorov hltana, ktoré nesúvisia s tráviacim systémom:

  • sťahom a zdvihnutím mäkkého podnebia sa uzatvorí nosohltan,
  • sťahom svalov sa hrtan dvíha nahor, dopredu a pod koreň jazyka, hrtanová príchlopka sa preklopí cez vchod do hrtana,
  • hlasivková štrbina sa reflexne uzavrie a sústo sa presúva do dolnej, hrtanovej časti hltana.

Pri prechode sústa cez túto časť hltana sa reflexne otvorí pažerák a potrava sa posúva do pažeráka, kde začína pažeráková fáza.  

3. Pažeráková (ezofageálna) fáza hltacieho aktu. Sťahom pažerákového svalstva sa potrava posúva do žalúdka.    

Vaša dcérka Váš syn nemá problém s hltaním ako takým, iba odmieta hrýzť a hltať tuhšiu stravu. Pravdepodobne  ide o  zlozvyk. 

No v detskom lekárstve platí, že najprv majú byť vylúčené organické príčiny ochorenia a až potom možno povedať, že ide o psychický problém, teda zlozvyk. Ak do nástupu do škôlky nedôjde k zlepšeniu daného stavu, odporúčala by som pre istotu vyšetrenie u detského otorinolaryngológa, gastroenterológa, prípadne klinického logopéda.

Je menej známe, že práve klinickí logopédi majú bohaté skúsenosti  s problémami s hltaním. Hltací reflex sa dá vyšetriť viacerými spôsobmi. Či už pomocou RTG vyšetrenia (zastaralejšie tradičné rádiografické vyšetrenie pasáže pažeráka báriovou pastou) alebo pomocou videofluoroskopie. Videofluoroskpické vyšetrenie zobrazí celý hltací proces tak v ústnej (orálnej) a aj v hltanovej (faryngálnej) fáze. 

Dva chody jedla na obed

Chcela by som upozorniť ešte na jednu situáciu.  Sú deti a nie je ich málo, ktoré do 3 – 4 rokov jedia na obed iba jeden chod. Rozdelenie obeda na dva chody nezvládnu. Obed teda nie je ani polievka ani druhé jedlo. Je to kombinácia oboch. Do polievkového základu (pasírovaná alebo vidličkou popučená varená zelenina viacerých druhov) sa pridá zemiak (alebo cestovina, ryža, knedľa) a mäso. Vznikne tak hustý kašovitý pokrm, vravíme mu 3 v 1 (mäso alebo vajíčko, zelenina, škroboviny, strukoviny). Možno by aj vášmu synčekovi stačil 1 hustejší chod. 

Nepíšete, ako  váš chlapček papá inú tuhú stravu napr. chlebík na raňajky,  ovocie na desiatu  (nakrájané jabĺčko). Ak synček vie ostatnú stravu vie prijať aj nemixovanú, tak nemá problémy s hltaním.  Skôr ide o psychologický problém.                                                                                   

Ako sa zbaviť mixovania?                                                                                                      

Z praxe sa najviac osvedčilo postupné zväčšovanie čiastočiek jedla.
                                             
Z pripravenej porcie jedla na mixovanie odoberiete 1/10 a tú prepasírujete cez najjemnejšie sitko, zmiešate dokopy mixovanú a pasírovanú časť a podáte synčekovi.  Na druhý deň prepasírujete 2/10 dávky jedla. Za 10 dní by ste sa mali dostať z mixovanej stravy na pasírovanú.

A potom zopakovať to isté tak, že  1/10 pripravenej porcie na pasírovanie odoberiete a najemno potlačíte vidličkou. Zmiešate potlačenú a pasírovanú časť porcie. Tak za 10 dní by ste mali prejsť z pasírovanej na potlačenú porciu jedla. Je to síce náročnejšie na čas, ale stojí to za pokus. 

Uvidíte, ako synček zareaguje.  Určite to spolu zvládnete.  No vy musíte byť dôsledná a trpezlivá.     

 

Zaujímavosť: Metóda BLW alebo príkrmy bez mixovania
Prečítajte si tiež:

Zaujímavosť: Metóda BLW alebo príkrmy bez mixovania          

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: