Mamy radia mamám: Ako zatočiť s nepokojným spánkom dieťaťa?

Redakcia | 13. október 2021
Mamy radia mamám: Ako zatočiť s nepokojným spánkom dieťaťa?

Problémy s nepokojným spánkom bábätka potrápia nejednu mamičku. Hoci bábätko nie je hladné, neustále sa budí a svojim rodičov nedá ani vydýchnuť. Cez deň sa to ešte dá ako-tak vydržať, ale keď má mamička Nataša navyše každú noc nočnú, je to už aj nad jej sily. Manžel často býva dlho v práci a rodina je dosť ďaleko, aby jej pomohla. Ako má vybŕdnuť z tejto náročnej situácie? Takto ste Nataši poradili:

Nájdi príčinu nepokojného spánku

Katarína, Amálka (16 mesiacov) 

Milá Nataša, ja s mojou 16-mesačnou dcérou sme mali podobný problém. Od narodenia sme mali zistenú alergiu na vaječný bielok, tak sme dodržiavali obe prísnu diétu. Okrem toho má malá ešte aj ekzém, resp. dermatitídu. Každú noc sme sa nosili na rukách aj hodinu, aby sa neškriabala, ale väčšinou sme skončili pri dojčení, keď si zopárkrát „cucla“ a bolo hotovo, spinkala ďalej. S pribúdajúcimi kilami našej princeznej a s mojimi ubúdajúcimi kilami to bolo čoraz náročnejšie.

Na večeru som jej skúšala dávať aj umelé mlieko na lepšie zasýtenie, ale nepomáhalo ani to. Škriabanie neustupovalo, a dokonca som zistila, že ju zvykne bolievať bruško a je nafúknutá, tak som sa dohodla s alergiologičkou na ďalších testoch. Teraz, v jej 16-mesiacoch, jej bola zistená alergia na pšenicu, ďalšia úprava mojej stravy by už asi dopadla veľmi zle, preto som sa rozhodla pre ukončenie dojčenia, aj keď mi to bolo veľmi ľúto a mala som obrovské obavy, ako to malá zvládne, lebo každú noc dovtedy plakala, pokiaľ som jej neponúkla moje mliečko. Bolo rozhodnuté a teraz bolo načase znášať následky.

Zarobila som jej umelé mliečko a moje prsníky som si potrela citrónom a nechala som ho uschnúť – možno sa to bude zdať drastické, ale verte mi, nebolo. Malá olízala citrónové mliečko a veru, nechutilo jej. To sa zopakovalo ešte asi 5-krát za sebou a popritom som jej neúnavne 20 minút vkuse vysvetľovala, že maminka má už pokazené mliečko a že je kyslé a vo fľaške má dobručké. Na počudovanie, zabralo to. Malá si „cucla“ z fľašky. Zaspala mi na rukách s tým, že si mliečko poctivo držala, aj keď si z neho dala asi len 2 glgy.

Najväčší zázrak nastal 2. noc, keď naša princezná prespala celú noc v postieľke (len 2-krát som ju bola učičíkať). Bez prerušenia vydržala spinkať až 7 hodín a my, rodičia, sme sa ráno zobudili ako znovuzrodení. Píšeš, že tvoja dcérka má 14 mesiacov. Možno je už tiež čas prestať ju dojčiť. Keď však chceš pokračovať, skús hľadať príčinu v tom, či ju nebolí bruško, alebo či cez deň nezažila niečo, čo ju mohlo rozrušiť. Naša malá reagovala zhoršením spánku aj keď sme náhodou na seba s manželom zvýšili hlas. Deti sú veľkí pozorovatelia, aj keď si to dospelý človek málokedy uvedomuje. Želám ti, aby ste našli príčinu a aby si si ty, mamička, konečne v noci oddýchla. Veľa šťastia!  

Z nevýhody urob výhodu!

Žofia, Sofia (3,5 roka)

Myslím si, že tento problém, ako spomínaš ty, Nataša, má mnoho mamičiek. Ja som počas tehotenstva napriek nenormálne veľkej únave nedokázala poriadne spať. Spávala som maximálne iba 4 – 5 hodín, čo bolo dosť vyčerpávajúce. Ani lekári nevedeli prečo. A tak som už vtedy tušila, že moje dievčatko bude doslova perpetuum mobile. No a nemýlila som sa.

Čo si pamätám, odkedy sa malá narodila, poriadne nespávala. Snáď iba v pôrodnici, a to len preto, lebo dostala nejaké alergické vyrážky a dávali jej antihistaminikum v kvapkách, ktoré ju uspávalo. No po pár dňoch to už, našťastie, nemusela užívať a odvtedy, v podstate až dodnes sa s manželom smejeme, že máme dieťa, ktoré takmer nepotrebuje spať. Ako maličká spávala iba na rukách, keď sme ju položili do postieľky, kočíka... do 5 minút otvorila oči, pripravená opäť objavovať svet. Nebavilo ju ani kočíkovanie, spať chcela len v našej blízkosti.

Keďže to bolo vyčerpávajúce, cez deň som ju nosievala v šatke a v noci – skončila u nás v posteli. Nevedela som si predstaviť, že by som jej odoprela dojčenie, ktoré je pre maličkého človiečika také dôležité. Dodnes spáva s nami a keď sa zopárkrát stalo, že prespala u babičky, nám doma všetky tie jej nočné kopance neuveriteľne chýbali. Postieľku máme ako dekoráciu a ešte na vešanie pyžamiek.

Takto jednoducho znie aj moja rada: šupni si ju k sebe do postele, keď jej stačí len si trošku „cucnúť“, teš sa, že nemusíš dojčiť hodinu či viac. Z nevýhody urob výhodu a nestresuj sa. Neboj sa, aj toto obdobie rýchlo prejde a zbadáš sa, ako riešiš zase niečo iné. Preto je život taký rozmanitý, aby sme sa nenudili. 

Nebude to trvať večne...

Stela, Sabínka (6 rokov), Kubko (2 roky)

Vekový rozdiel medzi mojimi deťmi je presne 4 roky, no všetky zlozvyky majú asi rovnaké. Obaja, Sabínka aj Kubko, nie sú bohvieakí spachtoši, takže viem, o čom píšeš. Ani ja som nevládala, no po roku a pol som zavádzala v noci prísnejšie pravidlá. Žiadne mliečko, ale obyčajná čistá voda. Žiadny sladký čaj či nebodaj džús, to by som im potom ešte musela navyše vyčistiť aj zuby, a to by som už skutočne nevládala. Sabínka aj Kubko boli za noc i niekoľkokrát hore a bolo potrebné uspávať ich znova. Teraz už Sabínka spáva dobre, ale Kubko sa ešte budí, najmä ak počas dňa zažil silné podnety. Podľa mňa ich v noci spracováva.

Každopádne, pokús sa byť čo najviac pokojná a keď ti chýba spánok, ľahni si s deťmi cez deň, možno ti aj krátky spánok prinavráti stratenú rovnováhu. Nemáš sa kam ponáhľať, špinavý riad umyje umývačka, pračka operie a ty si zdriemni kedykoľvek máš príležitosť. Ber to tak, že tento stav nepotrvá večne. Ďalším spôsobom je poriadne unaviť svoju dcérku. Ponúkať jej dostatok podnetov, byť veľa na čerstvom vzduchu, možno je toto tá správna cesta. Každé dieťatko je však iné, na každé platí niečo iné.

Ďalším riešením je dať staršie dieťa do škôlky a v okolí osloviť staršiu dôchodkyňu, ktorá by ti bola ochotná mladšiu dcérku postrážiť, kým si ty doma oddýchneš. Veď to nemusí byť každý deň, ale 1 či 2-krát do týždňa. Čas venovaný len a len sebe má zázračné účinky. 

Ak ťa dcérka potrebuje, vyhov jej

Lea, Kristínka (3 roky)

Aj my sme sa borili s podobným problémom. Naša Kristínka si však pomýlila deň s nocou a pohroma bola rýchlo na svete. Chvíľu nám trvalo, kým sme ju „nastavili“ na správny rytmus. Milá Nataša, u detí je to vždy tak, že nič neurýchliš a nič sa nezmení len švihnutím čarovného prútika. Deti majú nielen svoj vlastný svet, ale aj svoje rituály, ktoré sa odrazu zjavia a patria v určitom čase do ich života. Často sa mi stáva, ak mi rituál mojej dcérky trochu lezie na nervy, rýchlo si spomeniem na čas, keď bola v brušku, ako som sa tešila na to, keď zavíta k nám, ako ju budem nosiť na rukách.

Riadim sa tým dodnes, chcem, aby moja milovaná dcérka mala krásne detstvo a nebudem ju stresovať tým, aby zaspávala sama a na povel, keď ona sa chce túliť ku mne alebo ockovi, hladkať nám ruku pri zaspávaní – lebo momentálne je toto jej uspávací rituál. Nočné dojčenie po roku a pol vymenila za hladkanie, miluje to nielen ona, ale aj my rodičia. I keď sa vezieme v aute, často spontánne vyhŕkne: daj ruku! Urob aj ty svojmu dievčatku radosť, dopraj jej to, čo momentálne potrebuje – tvoju blízkosť. Viem, že je to náročné, ale verím, že si nájdeš spôsob, ako sa nezblázniť a pritom nestresovať svoju maličkú.

Ak tvoje dievčatko potrebuje tvoju blízkosť, vezmi si ju k sebe, hladkajte sa, dojčite sa... Svojou blízkosťou ti dáva lásku jej vlastným spôsobom. Váž si ten cenný dar, držím palce.

nepokojný spánok dieťaťa

Pomohla by zmena

Natália, Jakub (6,5 mesiaca)

Milá Nataša, po prečítaní tvojho problému mi napadli jeho dve možné príčiny a riešenia. Tou prvou je postieľka – nemá v nej dcérka príliš veľa rušivých elementov? Výrazné farby, hračky alebo aj kolotoč nad postieľkou (najmä, ak má počas spánku na tom istom mieste hlavičku) môžu pôsobiť v noci rušivo, hoci cez deň sú skvelí pomocníci. Skúsila by som preto možno nejaké zmeny v postieľke, na noc by som v nej okrem bábätka a prikrývky nenechávala nič iné.

Ako druhé by som vyskúšala „ulitku“ alebo „mojkáčika“. Ulitku používam už viac ako polroka, zo začiatku bez nej synček nevedel spať. Bábätká sa v nej cítia bezpečne, keďže sú v podobnej polohe ako v maminkinom brušku. Čo sa týka „mojkáčika“, neverila som, že kúsok plyšového zvieratka pomôže, ale na môjho synčeka to fungovalo zázračne. Teraz, keď už spí v ulitke pomenej, len mu ho priložím k líčku a on sa s ním chvíľočku hrá a potom sa „uhajká“. Počas spánku ho cíti stále pri hlavičke a pridŕža si ho rúčkou a môžem povedať, že zaspáva oveľa rýchlejšie a lepšie. Držím palce a prajem viac prespatých ako prebdetých nocí. 

Zvykla som si, náš drobček je aktívny aj v noci.

Slavomíra, Izabellka (15 mesiacov)

Moja dcérka, dojčená iba 7 mesiacov, pila každé 2 hodiny deň i noc. Po siedmich mesiacoch, keď som ju už nemohla dojčiť, začala som jej dávať umelé mlieko. Čakala som, že to ju viac zasýti, bude dlhšie spať a ja sa viac vyspím. Skúsila som kašu na dobrú noc a aj mlieko na dobrú noc, no u nej to nefungovalo. Na to, že je hladná sa budila aj 4-krát. To, že bola dosť aktívna cez deň sa prejavovalo i počas spánku a s ním spojeným snívaním. Myslela som si, že keď si ju vezmem k sebe do postele, bude spinkať pokojnejšie. No vtedy som sa zas nevyspala ja. Bála som sa, aby z nej nespadla, pretože sa dosť prehadzovala. Bola zvyknutá spinkať vo svojej postieľke. Prespaté celé noci by som mohla zrátať na prstoch jednej ruky.

Po prvých narodeninách sa jej povaha začala meniť. Chcela sa hrať sama, nepýtala sa na ruky, bola samostatnejšia. Keď jej bratranec či sesternica vzali  hračku, s ktorou sa hrala, dala to najavo krikom. Niektoré noci boli skoro ukážkové, iné divoké. Tie divoké som skôr pripisovala tomu, že ju trápia boľavé ďasienka a vychádzajúce stoličky. Len vďaka rubrike Mamy radia mamám na tému Ako zatočiť s nepokojným spánkom som sa rozhodla pre malý prieskum na mojej dcérke. Po niekoľkých dňoch sledovania som zistila, že v deň, keď sa hrala s inými deťmi a vznikali pritom roztržky kvôli hračkám, bola v noci ukričaná a nepokojná. Ktovie, čo všetko sa jej snívalo. A v deň, keď sa nehrala s inými deťmi, aj noc bola pokojnejšia a vyspali sme sa obe.

Stále však potrebuje mliečko 2-krát za noc. Lenže, čo platí dnes, zajtra už nemusí. Aj napriek tomu chcem, aby bola v kontakte s inými deťmi, so sesternicou a bratrancom. Možno sa to raz zmení. Akosi som si za ten čas už zvykla, že moje bábätko je aktívne aj v noci, že k nemu musím vstať, dať mu cumlík, pohladkať ho a upokojiť svojím hlasom. Ak si potrebujem oddýchnuť a načerpať nové sily počas dňa, tak vtedy, keď malá spí. Domáce práce preložím na iný čas. 

Prajem ti veľa, veľa síl a trpezlivosti pri tvojich dvoch drobcoch a nech ti robia iba radosť. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: