Fyzioterapeutka radí: Hniezdo pre dieťa na spanie - áno alebo nie?

Redakcia | 26. december 2019
Fyzioterapeutka radí: Hniezdo pre dieťa na spanie - áno alebo nie?

Vaša otázka:

Mám 10-mesačného synčeka. Je veľmi akčný, aj v spánku, a preto ešte spáva v hniezdočku (rozviazanom, takže na stále dosť miesta na pohyb). Posledný mesiac spí tak, že si hlavičky položí na jeho okraj. Keď ho náročných do 5 minút je tam zas. Znamená to, že chce vankúš? Vyššie hlavičku? Alebo u mám dať hniezdočko preč (keď sme to skúšali naposledy, stále sa budil, lebo bol až po bedrá bozkami von z postieľky. Bojím sa, aby sa mu zle nevyvíjala chrbtica. Ďakujem.

Lucia MadejskáNa Vašu otázku odpovedá: Mgr. Lucia Madejská

Správny vývoj chrbtice ovplyvňuje matrac, ktorý má dieťatko v postieľke. Matrac nesmie byť mäkký, aby sa doň dieťatko nezaborilo a neobmedzovalo to rast.

Bábätko by nemalo mať veľmi podloženú hlavičku

Po narodení všeobecne platí, že deti majú radšej ohraničený priestor. Je to v dôsledku toho, že v maternici boli schúlení v malom priestore a otvorený priestor je pre nich neznámy a nemajú pocit istoty a bezpečia. Práve kvôli tomu sa využívajú v prvých mesiacoch perinky a hniezdočká. Čím sú väčší sú samozrejme pohyblivejší, preto sa možno stane, že sa posunie na hniezdočko.

Možno sa potrebuje k niečomu pritúliť. Ak ste skúsili dať hniezdočko preč a vysunul sa nožičkami von, tak by bolo dobré zvážiť ochranný mantinel na postieľku.

bábätko spinká

Napíšte do poradne fyzioterapeutky Lucie Madejskej aj vy

Fyzioterapeutka Lucia Madejská je odbornou poradkyňou a spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja.

Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe, prípadne sa s ňou poradiť aj neverejne.

Máte aj vy otázky, ktoré sa týkajú fungovania vášho tela, máte bolesti a nepoznáte ich príčinu? Pošlite svoju otázku do poradne a Lucia Madejská sa vám bude snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. Poradňa fyzioterapeuta TU: 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: