Erotika na obrazovke

Redakcia | 28. január 2010

„Mami, prečo dala teta ujovi pusu? Veď ten ujo nie je jej muž.“

Keď sa vo filme naklonila príťažlivá sekretárka k svojmu šéfovi, Petrík spozornel.
Mami, prečo dala teta ujovi pusu? Veď ten ujo nie je jej muž.“ Kamila ostala v pomykove. V synovej otázke nebolo cítiť zahanbenie, ani rozpaky – bola to jednoduchá priamočiara zvedavosť, typická pre všetky deti, ktoré spoznávajú svet. Ale ako dieťaťu vysvetliť význam slova nevera, príťažlivosť, či prešibanosť?

„Teta má uja rada, tak ako ja otecka,“ vybehlo z úst mamičke. Petrík zobral odpoveď ako fakt a ďalej sa ňou nezaoberal. Naopak, Kamila uvažovala nad tým, či synovi odpovedala správne. Uvedomovala si, že zaklamala, no v danej chvíli nenašla lepšie vysvetlenie.

Pri háklivých otázkach detí majú často rozpaky iba samotní rodičia. Deti sú úprimné, zvedavé a dokážu akceptovať a pochopiť hocijakú odpoveď – aj tú pravdivú, hoci tabuizovanú. Po svojom, ale dokážu. Pokiaľ budete v chúlostivých otázkach klamať, vaša ratolesť po čase sama pochopí, že nehovoríte pravdu. Vycíti, že daná tematika je v rodine tabu a viac sa na ňu nebude pýtať, a žiaľ, často ani zdôverovať. Aj pravdivo odpovedať na „tabu“ otázku sa dá rôznym spôsobom a tak, aby ju akceptovalo aj dieťa.

Aká by teda mohla byť odpoveď na podobnú otázku, akú položil svojej mame Petrík? „Teta mala o uja záujem, aký má žena o muža alebo muž o ženu. Je to prirodzené, a predsa, ak žena stretne toho pravého a vezme si ho za muža,  jej záujem o ostatných mužov by mal týmto prestať. Teta si to však zjavne neuvedomila, preto uja pobozkala, ako znak, že sa jej páči. Nebolo to správne.“ 

Podtón erotiky sa dnes objavuje takmer vo všetkých sférach mediálneho sveta. Či už sú to reklamy, videoklipy, filmy, časopisy, alebo videohry – ľahko odeté ženy so zvodným pohľadom sú zbraňou každého ziskuchtivého režiséra.

Aj keby sa rodičia všemožnými spôsobmi snažili, nevyhnú sa kontaktu detí s touto témou. Ak dieťaťu odpoviete, že teta má rada celý svet, alebo je to zlá teta, uverí vám, ale po čase pochopí, že išlo o klamstvo. 
 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: