Dvojročná dcérka nerozpráva. AKO jej pomôcť rozvíjať reč?

Redakcia | 1. júl 2019
Dvojročná dcérka nerozpráva. AKO jej pomôcť rozvíjať reč?

Pravidelne Vám pomáhame riešiť Vaše problémy v našich poradniach. Tentoraz sa na nás obrátila mamička, ktorej dcérka málo rozpráva.

Vaša otázka:
Naša dcérka sa narodila predčasne, ale vyvíja sa veľmi dobre, aj po fyzickej, aj po psychickej stránke. Teda, okrem reči – akým spôsobom by sme ju mohli stimulovať? Má už takmer 2 roky a veľmi nerozpráva. Kým jej staršej sestričke sa už v tomto veku „pusa nezavrela“, ona si vystačí s minimom slov... 

Ako rozvíjať reč? Môžu pomôcť gestá

Vývin reči je veľmi individuálnym procesom, u niektorých detí pozorujeme používanie jednoduchých slov relatívne skoro, iné, naopak, začínajú rozprávať neskôr.

Pre mnohých rodičov je ukazovateľom vývinu reči používanie slov, avšak komunikácia s dieťatkom má mnoho podôb oveľa skôr, ako sa objaví slovo v takej podobe, ako ho očakávame.

Používanie gest, ukazovania alebo jednoduchých posunkov a znakov rodičia často vo vývine reči opomínajú, avšak práve tieto prekurzory komunikácie majú dôležitú rolu na ceste k slovám. Pomocou nich môžeme s dieťatkom plnohodnotne komunikovať a dávať mu nástroje k tomu, aby dokázalo vyjadriť svoje potreby tak, aby im okolie porozumelo. Gestá sú pre dieťa jednoduchšími na vyjadrenie a súčasne tvoria most k slovám a ich používaniu u detí.

Nerozpráva? Skúste TOTO
Prečítajte si tiež:

Nerozpráva? Skúste TOTO

Hrajte sa a podporujte dieťa, aby používalo slová

V podpore komunikácie detí je často nápomocné používanie rôznych stratégií, ktoré dieťa nepriamo nútia hľadať spôsoby, ako vyjadriť svoje potreby napríklad tým, že neodpovedáme pri prvom náznaku zámeru dieťaťa, aj keď je pomerne zrozumiteľným pre najbližších, ale naopak, necháme dieťa hľadať spôsoby, ako na to.

Rovnako môžeme vytvárať komunikačné situácie aj tak, že niektoré z hračiek umiestnime mimo priameho dosahu dieťaťa a vytvárame tým priestor pre to, aby si ich dieťa od nás pýtalo. Pri akýchkoľvek obavách ohľadom vývinu reči dieťaťa je však na mieste konzultovať svoje neistoty s logopédom, ktorý vás bude vašimi otázkami sprevádzať.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: