Poradíme Vám: Ako na zapareniny

Redakcia | 17. júl 2018
Poradíme Vám: Ako na zapareniny

Viete, aký je rozdiel medzi zapareninou a plienkovou dermatitídou a ako ich liečiť?

Zaparenina alebo plienková dermatitída, alebo i perianálne alebo perigenitálne intertrigo, je stále ten istý problém spôsobený plienkou u detí.

Plienky treba meniť často

Dôvodom môže byť zlá hygiena spôsobená nedostatočným  prebaľovaním. Dieťa nemôže zostať dlho v špinavej plienke, aj keď to v reklame tvrdí výrobca. Koža je vtedy  vystavená množeniu plesní, kvasiniek, ako aj rôznych baktérií.

Na  druhej strane, aj najčistejšie bábätko môže mať dermatitídu, pretože môže zareagovať na rôzne krémy pridané do plienok, prípadne do vlhčených obrúskov
.

Zadoček umývajte čistou vodou

Takže, na pamäti treba mať, že základom hygieny je vždy voda a až potom nejaké moderné pomôcky. Umytie pod tečúcou vodou nenahradí absolútne nič. Keď je už problém na svete, aplikujeme umytie v jemnou roztoku hypermangánu, potom vysušíme postihnuté miesto a až potom aplikujeme napr. krém so zinkovou pastou, ktorá miesto pekne vysuší, dezinfikuje a následne aj zahojí.

Lekáreň ponúka širokú škálu krémov s obsahom zinkovej pasty, takže si určite každá mamička vyberie to, čo jej bude najviac vyhovovať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: