Ako sa vyhnúť vyhoreniu, keď máte doma batoľa a novorodenca

Redakcia | 29. máj 2023
Ako sa vyhnúť úplnému vyhoreniu, keď máte batoľa a novorodenca

Najčastejšie obavy mamičiek súvisia najmä s časom, ktorý musia rozdeliť medzi bábätko a staršie dieťa. Prispôsobiť denný rozvrh, spánky, čas na hranie... a pritom nezabudnúť ani na seba. Ako na to?

Mať deti skoro po sebe má veľa výhod: prehrajú sa spolu, ešte viete zosúladiť aj denný spánok, kúpanie a pod. A čo je krajšie ako objať dve detičky, ktoré vás tak veľmi potrebujú a zároveň vám dávajú tak veľa lásky? Nič – kým vaše batoľa nelezie po schodoch, zatiaľ čo váš novorodenec kričí, a vy máte maximálne tak tri hodiny spánku. 

Výchova bábätka a batoľaťa je niekedy naozaj náročná 

Rodičia s batoľaťom a novorodencom si v niektorých dňoch hovoria - bolo mi toto treba? Jedno plače, druhé vzdoruje, jedno je hladné, druhé sa chce hrať...

Toto sú výzvy, ktoré musíte zvládnuť: 

  • Nájsť spôsob, ako spojiť rozvrh vášho novorodenca aj s potrebami staršieho súrodenca 
  • Udržať staršie dieťaťa pokojné a vyplniť mu čas počas spánku bábätka
  • Tráviť kvalitný čas s batoľaťom a zároveň držať krok s potrebami bábätka
  • Zostať trpezliví aj keď ste nevyspatí
  • Nájsť si čas na seba 

Ako si urobiť čas pre seba, keď máte doma novorodenca a batoľa

Vytvorte rozvrh s minimálnymi zmenami, ktoré sa dotknú staršieho dieťaťa

Zosynchronizovať dve deti s odlišnými potrebami môže byť náročné, ale čím skôr sa vám to podarí, tým to bude jednoduchšie pre vás. Je dôležité vytvoriť rozvrh, ktorý zachová čo najviac z rutiny vášho staršieho dieťaťa. Udržanie už zabehanej rutiny v čase príchodu bábätka dieťaťu pomôže cítiť sa počas tejto obrovskej zmeny v bezpečí. Pre novorodenca je jednoduchšie prispôsobiť sa vášmu zabehanému režimu. 

Opatrne pri učení sa nových vecí  - ako je chodenie na nočník alebo nástup do jaslí či do škôlky - na chvíľu stopnite tieto veľké zmeny po príchode bábätka. Pre staršie dieťa je to samo o sebe veľká zmena, tie ďalšie významné kroky ho môžu dostať do ešte väčšej nepohody.

Zosúlaďte spánok detí

Snažte sa zosynchronizovať časy spánku oboch detí. Aj pre vás to bude mať svoje výhody. Môže to chvíľu trvať, kým prídete na to, čo je pre vaše dve ratolesti najlepšie – ale aspoň sa o to pokúste. 

Venujte sa naplno aj staršiemu dieťaťu 

Nové bábätko a čas, ktorý venujete len jemu sa staršiemu súrodencovi páčiť nemusí. Potrebuje sa uistiť, že ste tu stále pre neho a tak si nájdite priestor, aby ste sa venovali len jemu. 

Napríklad venčenie psíka, hoci prechádzka trvá len 15 minút, je to špeciálny čas len pre vás. Návšteva predstavenia alebo cukrárne, kde budete len vy dvaja bez bábätka. Dieťa musí vedieť, že lásku nedelíte, ale násobíte.  

Mama, ty si ma nevšímaš
Prečítajte si tiež:

Mama, ty si ma nevšímaš

Mama je dôležitá

Predstavte si toto: doma je neporiadok, bábätko má koliku a batoľa rozhadzuje špagety. Ste v pokušení vynechať prechádzku, ktorú ste si naplánovali pre seba, aby ste sa mohli postarať o poriadok, batoľa v špagetovej omáčke a mravčiaceho novorodenca. Nerobte to. Držte sa svojho plánu, ocko sa postará. Vymyslite si jednu vec, ktorú pre seba urobíte každý deň a dodržte svoje predsavzatie. Svet sa nezrúti. 

Požiadajte o pomoc a prijmite ju

Požiadať o pomoc a prijať ju je samo osebe aktom starostlivosti o seba. Nemôžete robiť všetko sama a ani by ste nemali.

Ak starí rodičia môžu zobrať vaše staršie dieťa na niekoľko hodín alebo dokonca na špeciálny spánok s množstvom zábavných prekvapení a pochúťok, umožní vám to zosúladiť sa len s bábätkom. Ak to nie je možné, môžu vás podporiť prípravou jedla, nakupovaním, uprataním domu a podobne. 

Ako sa vyhnúť úplnému vyhoreniu, keď máte batoľa a novorodenca

Buďte trpezliví 

Pamätajte, že bude nejaký čas trvať, kým sa prispôsobíte zmenám vo vašej rodine. V každom prípade je to všetko súčasťou procesu. Nezabúdajte byť predovšetkým láskavá k sebe.

Mať batoľa a novorodenca môže priniesť veľa výziev, ale dobrou správou je, že bez ohľadu na to, ako unavení sa môžete cítiť alebo ako neorganizované veci sa môžu zdať, tento moment v živote je len dočasný. Tak si to vážte. Vyťažiť z týchto rokov to najlepšie vám môže pomôcť rásť ako rodič aj ako človek.

Zdroj: www.whattoexpect.com

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: