Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Štvornožkovanie

    , Autor: tinka-9

    Dobrý deň. Môj chlapček bude mať 29.8 6mesiacov. Začal sa dávať na štyri a pohupávať na mieste. Už zo štyroch sa aj dá nabok do polosedu že sa pridržiava rúčkou.Teraz sa rukami drží na zemi a dáva sa na nohy,robí takú ako keby striešku,aj ako opička sa drží na rukách a nieje na kolienkach ale dvíha sa na chodidlá. Už pomaly začína zapájať aj rúčky ale ešte zatiaľ len všelijaké kreácie s nohami robí. Je to v poriadku alebo treba s ním ísť na nejaké cvičenia?Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na žiadne cvičenie netreba ísť, veď dokonca robí uvedené "kreácie" skôr ako je priemr, zväčša to robia deti až okolo osmeho deviateho mesiaca!

Podobné otázky

  • 2 roky, vyvoj

    , Autor: Len jana

    Dobrý deň, mám chlapčeka - 2r.2mesiace.
    Narodil sa predčasne (o 1 mesiac skôr ). Od narodenia bol preto sledovaný - neurológ, nefrolog... Do cca 1r.-kedy neurologička vyhodnotila, že ide trošičku pozadu(prevracanie sa, dvihanie, štvornožkovanie) ale pekne napreduje.
    Presne ako povedala, všetko fyzické dobehol vždy o mesiac, dva po ostatnich deťoch.
    Súčasnosť - viem, porovnávať sa nemá.. Každé dieťa je iné. ALE... Ako mamine mi nejde nevšimnúť si, že...
    -nerozprava.. vôbec.. Ešte tak polroka dozadu bolo mama, tata... Teraz je všetko tata (hlavne keď ho vidí na fotke).
    -nechce napodobňovať zvieratká (zopakuje asi len 3, ktoré sa mu najviac páčia ). Napríklad byčka-lebo sme ho chovali. Vtedy mi ho našiel aj medzi umelými zvieratkami a doniesol.
    -slová nechce opakovať vôbec... Snažím sa komentovať všetko čo robíme, na konci dňa ma už ústa bolia.. Zvolil si svoju formu komunikácie - keď niečo chce, zoberie ma za ruku a dovedie k danej veci. Keď chce ísť von, bud ma dovedie k dverám, alebo donesie topánky.
    Keď periem, a poviem vylož mi práčku - pochopí urobí. Keď poviem ideme zavesiť pradlo, podáva mi ho.
    Keď ho oslovím menom-nezáujem. Keď k tomu doplním požiadavky - napr. dones papučky, donesie.
    O hračky javí záujem sem tam-niekedy sa mi uhra aj polhodinu v kuse- stavia veže podľa veľkosti, hra sa s legom, číta tvrdé knihy a blaboce si pri tom, alebo listuje moje kuchárske.. Alebo-v poslednej dobe len bezcieľne behá, stále by sa len bláznil a bol na rukách, taky maznavy.
    Najväčšia zábava je preňho otváranie skriniek a zásuviek, vyberanie vecí a buchanie dvierkami.
    A teraz čerešnička - keďže sa tomu vyhnúť ťažko, lebo ostatné deti majú... Skúsila som zaujať jeho pozornosť tabletom. Nešlo mi o to, zbaviť sa dieťaťa... Hľadala som skôr spôsob, ako ho namotivovat k reči (mamičky odporučili

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ale nenapísali ste, či ho tablet zaujal. Ale sama viete, že to nebolo dobré rozhodnutie. Nerobte to. podľa toho čo popisujete, je chlapček úplne v poriadku a primerane sa správa na svoj vek.
    Vývin reči je u každého iný. Komunikujte, rozprávajte a do 24 mesiacov počkajte. predpokladám, že nie ste vegetariáni ani vegáni. Ak sa nerozhovorí, treba po druhom roku vyhľadať lekára a problém riešiť.
    Je dobré sa opýtať rodičov, kedy ste začali rozprávať vy a váš manžel.

  • Stvornozkovanie

    , Autor: Martina1488

    Mam vyse 8. mesacnu dcerku, nie a nie sa jej prerezat zubky, asi od 6. mesiaca ma stale jednu ruku v ustach, mozno by sa naucila konecne uz stvornozkovat, keby nie ta ruka v ustach, asi zacne stvornozkovat az ked sa jej prereze zubok, vsak ci ako, sediet sama tiez nevie, len sa plazi.

  • Stvornozkovanie

    , Autor:

    Dobry den, moj 8-mesacny syn sa naucil cuvat a z toho si sadne. Ked sa vsak pokusa ist dopredu, tak vykopne nozicku a hlavickou sa udrie o zem. Mavame ho aj na penovom koberci, no udery mi pridu dost silne a vzdy mi potom place. Ked mu dam na zem nieco hrubsie, tak sa mu vobec nedari. Bojim sa ze sa prestane snazit kvoli tym uderom... Co mam robit? Je trosku vacsi ako jeho rovesnici aaj hlavicku ma tazsiu. A este mam jednu otazku. Moze byt skodlive ked ho obcas postavime napr. pri gauc, ked je uz moc nespokojny? Sam sa vytiahnut este nevie... Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Učite ho nestavajte ani nedávajte do chodítka! Keď sa postaví sám, je to v poradku, že stojí koľko chce - chodítko ani vtedy nie.
    Myslím, že keď cúva je len otázka času, kedy sa naučí liezť aj dopredu. V každom prípade musí byť na drsnej podložke nie na parketách, pretože tam sa naozaj do nožičky nevie zaprieť a uteká mu dozadu.

  • Lozenie

    , Autor:

    dobrý deň

    Malý ma 10mesiacov a 9,5kg a malý stále nelozí ani sa nevie posadiť. chodíme ku neurologicke kedže po narodení mal dve cysty v mozgu. Tá ale vravela, že všetko vyzerá v poriadku, že je pomalší kvoli vyššej váhe. Malý by aj liezol nožičkami ale rúčkami sa nevie posunúť, sedieť sa udrží keď sa opiera o ručičky ale chrbátik má ohnutý. chodíme na Bobath cvičenie kedže vojtovku netoleroval ale mám pocit že mu to nepomáha. je pravda, že malý je pomalší aj pretáčať sa začal neskôr. chcem sa opýtať do akého času je ešte normálne, že dieťatko neštvornožkuje a može sa stať že štvornožkovanie jednoducho preskočí? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má dieťa odporučenú Vojtovu metódu a malo by ju cvičiť, je na mieste touto metódou rozvíjať psychomotorický vývin. Je rpavda, že deti pri tom plačú. oni však neplačú od bolesti ale preto, že práve cvičenie je založené na tom, aby zapájali tie svalové skupiny k pohybu, ktoré zapájať nevedia ale sú potrebné pre napredovanie vývinu.
    Pravdepodobne má dieťatko oslabenú hornú časť tela, takže nevie hornými končatinami synchronizovať pohyb, aby štvrnožkovalo. Sú deti, ktoré obdobie lezenia vynechajú, je potrebné s nimi však pracovať / čo aj robíte cvičením/ určite ich v žiadnom prípade nedávať do chodítka ani ich predčasne nestavať na nohy. Vývin možno bude pomalší, ale zväčša aj tieto deti v určitej chvíli, aj keď neskôr začnú loziť, potom sa posadia, postavia ankoniec budú chodiť. Chce to všetko čas, trpezlivosť a správne vedenie pri cvičení. Ani posadzovanie dieťatka pasívne, teda, že ho posadíte vy , na dlhší čas / okremjedenia v detskej stoličke alebo lehátku alebo v náručí/ nie je vhodné.

  • Plac dietata u lekara a pri cudzich ludoch

    , Autor: dana123

    Dobry den, syn ide mat rok a od 7 mesiacov strasne place u lekarky, staci len ked vojdeme do cakarne, tak zacne plakat. Place pocas celeho vysetrenia a vobec nechce spolupracovat, ked sa ho snazi lekarka vysetrit. Z tohto dovodu nas poslala na neurologiu, pretoze jej nechcel ukazat stvornozkovanie. Vertikulaciu aj chodzu s mojou pomocou jej ukazal. Maly si sam sadne, pred tyzdnom zacal stvornozkovat, dviha sa na kolienka, do stoja zatial nie. Moja otazka je, ci naozaj zaostava v motorickom vyvine a ci je mozne nejako predist jeho placu. Taktiez zacne plakat pri stretnuti s cudzimi ludmi, alebo ludmi ktorych dlhsie nevidel. Celkovo je bojazlivy a ked zacne plakat, uz ma nepocuva a nereaguje na moje utisovanie. Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôžem zhodnotiť, či dieťa potrebuje neuroloické vyšetrenie, pretože som ho nevyšetroval.
    Faktom je, že deti plačú pri stretnutí s cudzími ľuďmi a tento stav nastáva práve okolo siedmeho mesiaca, trvá to rôzne, niekedy až do duhého roka. V ambulancii bohužiaľ zažívajú aj nepríjemné situácie: odber kvi, očkovanie, tak si prostredie hneď spoja s týmto nepríjemným zážitkom a o to viac plačú. Detský lekár má tento vývinový proces poznať a vo svojej práci s ním počítať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: