Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spravanie

    , Autor: monikapap

    Dobry den, pro sim vas o radu. Syn 20 mesiacov pôrod normálny, všetko v termíne. Chcem sa len spýtať že som si všimla že keď sa hra s autíčkami tak si ľahne na zem a sleduje ako sa točia kolesa, začal to robiť aj na ihrisku pri kolotoči. Nerobí alebo nehrá sa s nimi niekoľko hodín, celkovo sa vie malo hrať. Inak všetkému rozumie, ukazuje zvieratká, pekne opakuje slova, pomenováva veci. Ešte pri hraní sa vonku alebo na návšteve keď vidí že má niekto auto tak ho chce a vrieska dovtedy kým ho nedostane, chcem sa spýtať ci to nemôžu byt príznaky autizmu.
    Dakujem Monika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to úplne normálne: objavil, že veci sa pohybuj a točia, majú ten pohyb pravidelný. Je to normálny psychomotorický vývin.

Podobné otázky

  • Spravanie

    , Autor: eliska-3

    Dobrý deň môj 27 mesačný syn,nerozpráva len si blaboce,nevie ani len mama. Keď sa srdí ťahá si uši,a ako sme boli v nemocnici so zápalom prvý krát začal robiť čudnú vec,jednu ručičku dá do hora ku hlave druhu pred seba a prepleta kŕčovito prstekmi,robil to keď mal radosť no po druhom a treťom pobyte v nemocnici to robí častejšie,niekedy len tak chodí hore dole po izbe a robí to,a nesmiem naňho zdvihnúť hlas to začne búchať hlavou o stenu alebo sa predkloni a tlačí hlavu do zeme,má problémy s obličkami tak stále chodíme po lekároch,má strach z ľudí aj z detí z toho všetkého čo zažil od mala len lekári a nemocnice,naučil sa neskôr aj sedieť aj chodiť.neviem či mám vyhľadať nejakého odborníka na to jeho správanie,alebo je to normálne,a vonka nechce chodiť len stále sa ťahá na ruky a plače dovtedy kým ho nevezmem.dakujem vám pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to neštandardné správanie U vášho lekára by ste mohli spraviť taký test, vyplniť formulár, ktorý sa volá MCHAT, to trocha objasní situáciu a následne by sa mal vyšetriť u neurológa, detského psychológa a podľa potreby pokračovať v iných vyšetreniach.

  • 9 mesačný syn je spomalený

    , Autor: Jarka2810

    Dobrý deň mám 9 mesačného syna ktorý sa nevie sám posadiť ani lozit ani sa neplazí.. Sedí sám ak ho sadnúť dám.... Neblaboce... Ani nevydáva žiadne zvuky... Okrem smiechu a kriku... Tiež som si všimla že sa nič nechce učiť... A keď je šťastný alebo ho niečo veľmi záujme tak sa napne aj rúčky aj nožičky... Toto robí veľmi často... S ručičkami máva keď ho niečo poteší.... V rodine máme autizmus a bojím sa. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku ja ešte ťažké riešiť diagnostiku autizmu.
    Správanie dieťatka však vykazuje isté nepravidelnosti. Odporúčam informovať o tom vášho lekára. Ja v tomto prípade posielam na neurologické konzílium

  • Autizmus?

    , Autor: Sidfox

    Dobrý deň, pani doktorka,
    Chcem sa s vami poradiť.
    Mám 2 ročného syna. Našli sme pár vecí, ktoré akoby nás synček nevládal tak, ako by asi mal. A nevieme, či to už riešiť, alebo este čakať. Bojíme sa, aby nešlo o znaky autizmu.
    Chlapček ešte nerozpráva, iba také ako mama, papa, baba, jaja, ham,...
    Zvláštne je, že nám nereaguje na meno. Zvykol si zareagovať, ale len keď poviem "Ferko, aha". Na to "aha" akoby zareagoval, lebo vie, že mu niečo ukazujem. A keď je zanietený v nejakej hre, tak absolútne.
    Neukazuje na predmety jedným prstom, ale keď niečo chce, napr. Na poličke, tak sa príde vypýtať na ruky a načiahne sa za tým. Od malička nechcel čítať knihy (myslím, že pri to by sa dobre naučil ukazovať prstom). Teraz si už začal čítať... Resp. Listovať v knihách sám. A dost často.
    Občas chodí po špičkách. Momentálne is začal vydobijat veci, keď niečo chce... Napr. Keď ideme okolo ihriska a on tam chce ísť a nejdeme tam, tak sa začne hnevať až plakať.
    Co sa týka hier, začal byť dosť aktívny. Ma staršiu sestričku (3,5roka)...vedia sa už spolu ponaháňať, skrývať pod deku a robiť kuk, v trampolíne sa spolu nasmejú.
    Rad sa hrá s kockami (stavia veze), rôzne tie logické hračky, pričom musí ukladať na seba podľa veľkosti. To už všetko ovláda. Veľmi rád ma loptu alebo balón. Keď vidí, že sa hráme s jeho sestrou, hneď pribehne a zapája sa. Začal sa hrať aj s elektrickým pianom. Tuka si prstami melódie.
    Hluk problém nerobí, ani vysávač, ani kosačka, ani hlasna hudba. No napriek tomu si občas chytí uška. Ale nikdy nie pri hlasnych zvukoch.
    Donedávna ho nezaujímali auta ani kolesá ani nič. Teraz už vezme do ruky traktor alebo auto a točí kolieska. Keď ide aj auto po ceste alebo traktor, tak veľký záujem a musí až zastať, aby ho videl ako ide okolo.
    Veľmi rad sa objíma, stwkli a dá pusinku. Keď mi sedí na kolenách a artikulujem mu nejaké slová, tak tiež otvára ustocka a snaží sa opakovať. Dokonca mi chytá ústa, akoby chcel lepšie zistiť, ako to hovorím. Očný kontakt 100%.
    Rad sedí na rukách a rôzne tie riekanky Varila mysicka, Tapi Tapi Tapusky, Ide, ide vláčik a pod.
    Predtým sa hral sám, teraz už aj so svojou sestrou občas. Keď sme na ihrisku a vidí, že niekto sa hrá s loptou, hneď beží do stredu ihriska a chce sa hrať tiež.
    Predtým obcas pozerával TV... Fihu a podobne hudobné programy... A ešte také anglické. Kedysi som čítala, že je dobré, keď dieťa počúva nieoc v cudzom jazyku, že potom sa mu ten jazyk ľahšie učí.. Teraz viem, že to bolo asi na škodu.
    No co sa týka tých ostatných veci... Je to v norme?
    Mame sa obávať toho, že nereaguje na meno a stále nerozpráva okrem tých svojich hlások?
    Ešte treba asi spomenúť, že vo väčšine prípadov sme ho oslovovali Zlatinko, Laska naša, Anjelik... Nie je to aj preto, že nie je tak zvyknutý na svoje meno... A skôr keď urobil niečo zlé, tak sme ho oslovili menom so zvýšeným tónom hlasu....
    Ďakujem za Váš názor a radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi naozaj považuje svoje meno za výčitku ako mi vyplynulo z poslednej vety!
    Správanie dieťatka ako ho veľmi podrobne opisujete nejaví známky autizmu. Ak málo rozpráva nie je ešte v tomto veku problém. Mali by ste ho naozaj oslovovať menom a samozrejme s ním veľa rozprávať, jednoduché veci, prípadne na obrázkoch ukazovať a pomenovávať veci bežného života. Okrem nejakého speivankova neodporúčam veľa sledovať televíziu a najmenej do troch rokov mu nič!!!!!!!ale že naozaj nič!!!!!!!!!!!neukazujte na ipade, iphone a podobne. Sú to sekvencie, ktorým vôbec nerozumie, síce ho zaujú pohybom a farbou ale nič sa z nich nenaučí!!!naopak zastavuje to deti vo vývine. existuje taký test mchat, ktorý by mala vaša lekárka mať, mohli by ste ho vyplniť. V tomto veku to, že nehovorí vo vetách a má dosť malú slovnú zásobu však by som ani nepovažovala za oneskorený vývin reči.

  • Nepozorný a hyperaktivny

    , Autor: Miimaa123

    Dobrý deň, mám 22 mesačného syna, ktorý je veľmi hyperaktivny a akoby nevnímal čo mu ukazujem alebo učím. Keď mu ukážem nejakú hračku ako sa snou má hrať tak namna pozerá a nezapojí sa do hry vôbec ale len sa obracia a zaujíma ho všetko iné len nie to čo by malo. Tak isto ho učím napríklad tapi tap a stále to nevie ani to neskusi urobiť. Jediné čo sa nejak naučil je dať servus, dá mi pusu keď ho poprosim a keď sme von a poprosím ho rucku tak mi ju dá. Keď ho zavolám tak len málokedy príde a pritom počuje dobre. Celkovo sa zle sústreďuje na to čo ho ucim. Ešte ani nerozpráva len občas povie mama, tata, papa, va...a veľmi piští . Keď sme boli na detskej oslave kde boli 2 a pol ročné deti tak všetky sa spolu hrali a on len behal okolo a nevšímal si deti vôbec. Momentálne sa aj dosť zlosti. Neviem čo mám s ním robiť, ako s ním pracovať. Obávam sa či to nemôže byť ADHD. ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či ste mu od malička neukazovali tablet, telef=on a podobne, to veľmi oneskoruje psychomotorický vývin. Určite to teraz nerobte, ani na chvíľu!!!!!!Nech radšej plače a jeduje sa, ale tablet a telefón nemá čo vidieť!!!!!
    Iste pozorujete trocha iné správanie u svojho dieťatka a ak nehovorí ani jednu krátku vetu, nereaguje na meno ako popisujete je na mieste podrobnejšie vyšetrenie: neurologické, psychologické. Musíte sa dohodnúť s jeho lekárom. Čím skôr, tým lepšie.

  • Čudné správanie dcéry

    , Autor: zuzib1

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 13- mesačnej dcéry. Dcéra sa narodila v 34. tt, ja som prekonala preklamsiu, 2 dni bola na podpornom kyslíku, inak doteraz nebola chorá. Problém, ktorý sa objavil už pred cca 5 mesiacmi je taký, že keď dcéru posadíme do kočíka, strašne sa vypína, zviera rúčky v pasť, hlavu dá nabok, príp. ju zakláňa, napína aj nožičky....Je celkovo taká akoby v kŕči. Ked ju oslovíme, príp. ju niečo zaujme, tak to prestane robiť. Mysleli sme si, že neznaša kočík, nepáči sa jej tam, tak sme jej kúpili trojkolku, ktorá ma takú tyč rodičovskú a tak ju tlačíme, ale to isté robí aj tam. Toto isté robí aj v jedálenskej stoličke, takže tam ju nemožeme kŕmiť. Spomínala som to aj detskej doktorke, ale ta skonštatovala, že to nie je nejaký problém, že dcéra je ešte maličká. Dcéra štvornožkuje od 9. mesiaca, ešte nechodí, iba okolo nábytku, nikdy sme ju nedávali predčasne sedieť, necvičila Vojtovku... Inak tieto stavy nemá nikdy ked štvornozkuje alebo sa hrá, alebo ju máme na rukách, robí to len ked ju posadíme do kočíka, do trojkolky.... Kočíka sa určite neboji, každý deň chodíme von, ale nás to dosť trápi. Ked ma tieto stavy, tak ju vyberieme z kočíka a ukludní sa. Čo si o tom myslíte? Aké vyšetrenie je potrebné? Neurologické? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja by som ju určite poslala na neurologické vyšetrenie. Dnes je možné tento stav nafilmovať na mobil, bolo by dobré ho lekárovi ukázať. Krče to nie sú v zmylse epileptickcýh, lebo to by bola v bezvedomí. Keď sa to však opakuje za určitých okolností, určite je potrebné sa na to bližšie pozrieť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: