Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vyvoj

    , Autor: monulik

    Dobry den, mam 17 mesacneho synceka, skoro stale chodi s vyplazenym jazykom a aj ked blaboce tak ho ma vyplazeny. Je to prosim Vas normalne? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem si to celkom predstaviť, ale určite to nie je bežné. odporčam poradiť sa s lekárom. Niekedy je porebné vyšetrenie u ORL lekára / zväčšená nosná mandľa/ alebo neurológa.

Podobné otázky

  • Správny vývoj?

    , Autor: Daniel2210

    Dobrý deň, máme 26 mesačného chlapca. Po fyzickej stránke je všetko v poriadku. Ale zatiaľ nerozpráva, nepočúva na meno, nevie zakývať, nevie ukázať kde ma očko, uško, vlásky atď. Hraje sa sám a bez problémov poskladá lego, kocky, puzzle. Zatiaľ je jedináčik takže súrodenca doma nemá. Ale keď sme vonku na ihrisku tak aj tam sa hraje väčšinou sam. Veľmi si iné deti nevšíma. Chcem sa opýtať či by sme mali vyhľadať nejakú odbornú pomoc? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti do troch rokov majú síce radi spoločnosť iných detí ale hra je ešte samostatná.
    Väčší problém vidím v tom, že nerozpráva. V tmto veku by užmal začať hovoriť krátke vety. Možno ste m hodne dovolili byť pri televízii, alebo sa hal s telefónom alebo tabletom, to naozaj veľmi obmedzuje vývin reči. Ja by som ho poslala na neurologikcé konzílium a podľa výsledku pokračovať ďakej, pravdepodobne u logopéda.

  • Prosím o názor

    , Autor: Weronika2110

    Dobrý deň ..chcela by som sa spýtať na dievčatko od nás z rodiny .. chcela by som vedieť nestranný názor , či som zaujatá ja alebo čo môžem spraviť .. máme dievčatko v rodine má 16 mesiacov , podla mňa má problém ale rodičia zatvárajú oči a stále tvrdia že každé dieťa má svoj čas .. ja neviem ako to mám riešiť lebo ma to veľmi znepokojuje a neviem ako by som jej mohla pomôcť .. čo sa tyka stravy stále pije um , či cez deň či vnoci , maximálne zje mixovany prikrm , voda čaj vôbec .. odmieta tak vodu nepije , riešia to tak že jej zarábajú slabšie mlieko , ale inak čistú vodu nepije .. v priebehu 4 mesiacov má 3x zápal močových ciest, samozrejme ATB .. stále má problémy kožné ..
    Vývoj sama si nesadne , nepostaví sa , vie sedieť ak ju posadíme , vie sa dať na 4 ale to je výnimočné ..
    Spánok - prespí celú noc cca od pol 8 do rána do 8 .. ako sa ráno zobudí je hodinku hore a už ju dávajú spať..spi do obeda tam je to isté maximálne hodinku a zase 3hodiny spi a tak isto večer ..
    Očný lekár predpísal zalepivat oči lebo skuli ale nerobia to .. ja neviem ale som veľmi sklamaná a cítim sa bezradná .. neviem ako im pomôcť , ale myslím že dievčatko má dáku poruchu a oni to nevidia .. a ešte na veľmi zaujíma že ona vykrúca jazyk , je to také zvláštne že dáva jazyk ako keby do lievika alebo ako by som to nazvala a potom ju s toho napína .. má strach z ľudí , aj s deti .. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O dieťa naozaj je veľmi zle postarané. Psychomotorický vývoj ako ho popisujete je veľmi zaostalý, mlieko má v tomto veku piť umelé ale maximálne 300 ml denne, ostatné má mať zmiešanú stravu. Má povedať niekoľko slov. Vodičku piť by mala asi 200 ml denne, spánok má mať cez deň 1x maximálne 2 x denne ale celkovo 3 hodiny, nočný spánok okolo 11-12 hodín môže byť.Nerozumiem ako je možné, že sa s dieťatkom v tkaomto pripade nepracuje, mali by ho poslať z poradne na neurológiu, rehalbilitácia atd.....Veľmi sa mi zdá, že sú vegetariáni alebo vegáni, alebo sa mýlim?

  • 2 roky, vyvoj

    , Autor: Len jana

    Dobrý deň, mám chlapčeka - 2r.2mesiace.
    Narodil sa predčasne (o 1 mesiac skôr ). Od narodenia bol preto sledovaný - neurológ, nefrolog... Do cca 1r.-kedy neurologička vyhodnotila, že ide trošičku pozadu(prevracanie sa, dvihanie, štvornožkovanie) ale pekne napreduje.
    Presne ako povedala, všetko fyzické dobehol vždy o mesiac, dva po ostatnich deťoch.
    Súčasnosť - viem, porovnávať sa nemá.. Každé dieťa je iné. ALE... Ako mamine mi nejde nevšimnúť si, že...
    -nerozprava.. vôbec.. Ešte tak polroka dozadu bolo mama, tata... Teraz je všetko tata (hlavne keď ho vidí na fotke).
    -nechce napodobňovať zvieratká (zopakuje asi len 3, ktoré sa mu najviac páčia ). Napríklad byčka-lebo sme ho chovali. Vtedy mi ho našiel aj medzi umelými zvieratkami a doniesol.
    -slová nechce opakovať vôbec... Snažím sa komentovať všetko čo robíme, na konci dňa ma už ústa bolia.. Zvolil si svoju formu komunikácie - keď niečo chce, zoberie ma za ruku a dovedie k danej veci. Keď chce ísť von, bud ma dovedie k dverám, alebo donesie topánky.
    Keď periem, a poviem vylož mi práčku - pochopí urobí. Keď poviem ideme zavesiť pradlo, podáva mi ho.
    Keď ho oslovím menom-nezáujem. Keď k tomu doplním požiadavky - napr. dones papučky, donesie.
    O hračky javí záujem sem tam-niekedy sa mi uhra aj polhodinu v kuse- stavia veže podľa veľkosti, hra sa s legom, číta tvrdé knihy a blaboce si pri tom, alebo listuje moje kuchárske.. Alebo-v poslednej dobe len bezcieľne behá, stále by sa len bláznil a bol na rukách, taky maznavy.
    Najväčšia zábava je preňho otváranie skriniek a zásuviek, vyberanie vecí a buchanie dvierkami.
    A teraz čerešnička - keďže sa tomu vyhnúť ťažko, lebo ostatné deti majú... Skúsila som zaujať jeho pozornosť tabletom. Nešlo mi o to, zbaviť sa dieťaťa... Hľadala som skôr spôsob, ako ho namotivovat k reči (mamičky odporučili

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ale nenapísali ste, či ho tablet zaujal. Ale sama viete, že to nebolo dobré rozhodnutie. Nerobte to. podľa toho čo popisujete, je chlapček úplne v poriadku a primerane sa správa na svoj vek.
    Vývin reči je u každého iný. Komunikujte, rozprávajte a do 24 mesiacov počkajte. predpokladám, že nie ste vegetariáni ani vegáni. Ak sa nerozhovorí, treba po druhom roku vyhľadať lekára a problém riešiť.
    Je dobré sa opýtať rodičov, kedy ste začali rozprávať vy a váš manžel.

  • Správny vývoj 2,5 mesačného synčeka ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň paní doktorka. Mám 2,5 mesačného syna, narodený na vyvolávaný pôrod / pre predpoklad vyššej váhy/ 40+3,3700 g, 51cm., zdravý. Prvých šesť týždňov nemal problém s polohovaním na brušku. Presne po ukončení šestonedelia začal na brušku veľmi plakať, niekedy nechce hlávku dvihnúť, inokedy ju pekne dvihne, aj ju udrží, otáča do strán, ale všetko je to s veľkým plačom. Ľavú rúčku drží pekne opretú o lakeť s rozovretou päsťou a pravú má zovretú pod hruďou. Inak sa otáča za predmetmi, smeje sa, sem tam bľaboce, dvíha nožičky, radostne hýbe s nôžkami a rúčkami ak s teší, búcha do hračiek so zovretými rúčkami. Nechytá si ich iba si ich dáva do úst. Keď je na rukách pekne drží hlavičku. Na poslednej kontrole v ôsmych týždňoch mi paní doktorka povedala, že ak sa neudrží na brušku opretý o lakte dlhšiu dobu, budeme to riešiť cez odborníkov. Mám strach či syn nezaostáva vo vývoji. Každý deň s ním cvičím, na bruško ho dávam viackrát denne. Spí od 21 do 6 hod a cez deň krmenie, 1,5 hod hra - 40 min spánok - 1,5 hod hra a kŕmenie, takto sa to opakuje do večera. Pani doktorka aký je Váš názor, naozaj môže syn zaostávať vo vývoji. Ďakujem za odpoveď.

  • Oneskorený vývoj

    , Autor: Martuška2018

    Dobrý deň
    Mám podozrenie na oneskorený vývoj u syna. Začal chodiť 17 mesiacoch. Nerozpráva len vydáva zvuky. Občas povie mama baba... Ale len občas. Na svoje meno reaguje len keď chce. Pomáha mu keď s ním cvičím a hrám sa s ním ,ale zdá s ako to málo. Má dvojča ( dievčatko) a ona je naopak veľmi šikovná. Na koho sa mám obrátiť? Je niečo čo by mu pomohlo v rozvoji?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite na obvodného lekára, treba spraviť tzv M-Chat. Potom vyšetrenie u neurológa a vyšetrenie u psychológa, tak teda postupujem ja v takýchto prípadoch.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: