Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spánok

    , Autor:

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať. Synček má 5 mesiacov, je v poriadku ak je cez deň unavený po cca 1,5 až 2 hod čiže spí cez deň aj 4 krat. V noci sa budí 4-5 krát. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku deti zväčša prespia každé druhé medzikojenie - teda spia cca každé tri hodiny. Ale je to individuálnea ak spí kratšie, možno potrebuje spinkať ešte aj 4x denne. Sledujte celkový vývin, ako reaguje na okolie, či bľaboce, chtá a prekladá v ručičke hračku, začína sa pretáčať načahovať za hračkou

Podobné otázky

  • Prosím o názor

    , Autor: Weronika2110

    Dobrý deň ..chcela by som sa spýtať na dievčatko od nás z rodiny .. chcela by som vedieť nestranný názor , či som zaujatá ja alebo čo môžem spraviť .. máme dievčatko v rodine má 16 mesiacov , podla mňa má problém ale rodičia zatvárajú oči a stále tvrdia že každé dieťa má svoj čas .. ja neviem ako to mám riešiť lebo ma to veľmi znepokojuje a neviem ako by som jej mohla pomôcť .. čo sa tyka stravy stále pije um , či cez deň či vnoci , maximálne zje mixovany prikrm , voda čaj vôbec .. odmieta tak vodu nepije , riešia to tak že jej zarábajú slabšie mlieko , ale inak čistú vodu nepije .. v priebehu 4 mesiacov má 3x zápal močových ciest, samozrejme ATB .. stále má problémy kožné ..
    Vývoj sama si nesadne , nepostaví sa , vie sedieť ak ju posadíme , vie sa dať na 4 ale to je výnimočné ..
    Spánok - prespí celú noc cca od pol 8 do rána do 8 .. ako sa ráno zobudí je hodinku hore a už ju dávajú spať..spi do obeda tam je to isté maximálne hodinku a zase 3hodiny spi a tak isto večer ..
    Očný lekár predpísal zalepivat oči lebo skuli ale nerobia to .. ja neviem ale som veľmi sklamaná a cítim sa bezradná .. neviem ako im pomôcť , ale myslím že dievčatko má dáku poruchu a oni to nevidia .. a ešte na veľmi zaujíma že ona vykrúca jazyk , je to také zvláštne že dáva jazyk ako keby do lievika alebo ako by som to nazvala a potom ju s toho napína .. má strach z ľudí , aj s deti .. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O dieťa naozaj je veľmi zle postarané. Psychomotorický vývoj ako ho popisujete je veľmi zaostalý, mlieko má v tomto veku piť umelé ale maximálne 300 ml denne, ostatné má mať zmiešanú stravu. Má povedať niekoľko slov. Vodičku piť by mala asi 200 ml denne, spánok má mať cez deň 1x maximálne 2 x denne ale celkovo 3 hodiny, nočný spánok okolo 11-12 hodín môže byť.Nerozumiem ako je možné, že sa s dieťatkom v tkaomto pripade nepracuje, mali by ho poslať z poradne na neurológiu, rehalbilitácia atd.....Veľmi sa mi zdá, že sú vegetariáni alebo vegáni, alebo sa mýlim?

  • 18 mesačné dieťa nič nezaujíma

    , Autor: Silvia000

    Dobrý deň. Už nejaký týždeň si všímam, že syna 18m nič nezaujíma. Keď mal zhruba rok, vedel povedat mama, tata, baba, dede, cccc ako mačka.
    Teraz nepovie nič. Stale sa mu snažim dávať podnety. Ukazujem mu veci, zvieratá. Nič ho najzaujíma. Knižky pozeráme, vždy len prelistuje a zahodi. Bavi ho hrať sa s loptičkami a drobnými hračkami. Bolo obdobie keď sa aj sam pekne zahral. Teraz ho to baví chvíľku a stale je pri mne. Keď sa hra na podložke a ja sedím na gauči v jednej miestnosti vyštverá sa za mnou a lozí cezo mňa. Navariť ma nechá len keď mu pustím pesničky ktoré ma velmi rad (Spievankovo, Smejko a Tanculienka a take detske)inak je stale pri mne, plače a nenechá ma nič spraviť. Veľmi sa dožaduje pozornosti . Od narodenia je velmi vnímavý na hudbu. Ale čo ma trápi, že nechce nič ukazovat. Keď sa ho spýtam kde ma očko, ukážem mu ho tak ho to nezaujíma. Rozprávam sa s ním normalne. Velmi rad sa mojká, objíma. Spánok sa nam momentalne zlepšil, od narodenia do 13m spával velmi zle. Teraz prespí celu noc. Rád sa hrá napr na schovávačku. Od mája nastupuje do jasličiek. Má velmi rad ostatne deti, ale keďže je jedináčik a v susedstve nemame žiadne male deti nema moc príležitosti stretu s inými deťmi.
    Nie som matka, ktorá porovnáva deti, ale nerada by som niečo zanedbala. Keď som sa o tom bavila s viacerými matkami, názory boli rozdielne. Jedny hovorili že mali taký istý “problem” a deti napr od 2 rokov začali pekne rozprávať. Iné ma odporúčajú na pediatra, že je to problem.
    Ďakujem pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku mnohé deti ešte rozprávajú veľmi málo. Skôr jednotlivé slová ale zväčša všetko rozumejú.
    Otázka je, či nepozerá rôzne akože rozprávky na tablete alebo telfóne, to veľmi zhoršuje až zastavuje vývin reči. Vôbec!!!!!!!!!!!!!!!!!to netreba deťom do troch rokov ani ukazovať.
    Tiež si zistite aký bol vývin reči u vás a jeho otca, býva to podbné.
    Ak nezačne do veku dvoch rokov rozprávať je určite na mieste vyšetrenie u pediatra neurológa, psychológa

  • Správny vývoj 2,5 mesačného synčeka ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň paní doktorka. Mám 2,5 mesačného syna, narodený na vyvolávaný pôrod / pre predpoklad vyššej váhy/ 40+3,3700 g, 51cm., zdravý. Prvých šesť týždňov nemal problém s polohovaním na brušku. Presne po ukončení šestonedelia začal na brušku veľmi plakať, niekedy nechce hlávku dvihnúť, inokedy ju pekne dvihne, aj ju udrží, otáča do strán, ale všetko je to s veľkým plačom. Ľavú rúčku drží pekne opretú o lakeť s rozovretou päsťou a pravú má zovretú pod hruďou. Inak sa otáča za predmetmi, smeje sa, sem tam bľaboce, dvíha nožičky, radostne hýbe s nôžkami a rúčkami ak s teší, búcha do hračiek so zovretými rúčkami. Nechytá si ich iba si ich dáva do úst. Keď je na rukách pekne drží hlavičku. Na poslednej kontrole v ôsmych týždňoch mi paní doktorka povedala, že ak sa neudrží na brušku opretý o lakte dlhšiu dobu, budeme to riešiť cez odborníkov. Mám strach či syn nezaostáva vo vývoji. Každý deň s ním cvičím, na bruško ho dávam viackrát denne. Spí od 21 do 6 hod a cez deň krmenie, 1,5 hod hra - 40 min spánok - 1,5 hod hra a kŕmenie, takto sa to opakuje do večera. Pani doktorka aký je Váš názor, naozaj môže syn zaostávať vo vývoji. Ďakujem za odpoveď.

  • Prerusovany spanok v noci

    , Autor: l.sufliarsky

    Dobry den,

    nakolko ma nas doktor dovolenku, chcel by som overit nasledovny stav 3 mesacnej dcerky.
    Je dojcena, obcas musime dokrmovat (priemerom 1x denne zatial). V obdobi 2 mesiacov mala velmi dobry nocny spanok, cca 2-3 budenia na kojenie. Odvtedy sa za 3-4 tyzdne stav zhorsil, budenie kazde 1,5-2h v noci, nie vzdy na kojenie, ale na ukludnenie. Niekedy takto kumulativne za noc prebdie 2-3h, ked sa ju nedari upokojit - myka a hadze telom, hlavickou a to ju zobudi. Riesili sme koliky a stolice - davame pravidelne masaze a probiotika, takze s tym by problem nemal byt. Rovnako ju trapil reflux, ale zda sa nam, ze ten mal ine prejavy/symptomy. Cez den vydrzi byt hore max. 1.5h, potom nasleduje cca 45min. spanok. (priemer)

    Poprosim o radu, ci je toto stav, ktory by sme mali riesit; pripadne akym smerom sa ubrat...
    Na manzelku je to velka zataz, hlavne pocas noci.
    Velka vdaka.
    S pozdravom,
    L. Sufliarsky

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na to žiadna stopercentná ani univerzálna rada neexistuje.
    Neviem, či mamička nepije kávu, to by teda nemala, pretodieťa nespí, ani veľa obilninovej kávy.
    Ak má reflux, čo má takmer polovica detí, tak ju po kojení netreba hojdať, hajkať natrisa len nechať odgrgnúť a uložiť do zvýšenej polohy / hlavička vyššie, podložiť predné nohy postieľky/. Netreba ju pri uspávaní hojdať, hajkať.
    Inak toto sú normálne prejavy dieťatka v tomto veku, žekže nie je to choroba, netreba to hneď riešiť s lekárom, iste sa treba o tom mieniť v poradni

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: