Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vyvoj 2rocneho syna

    , Autor: viktoriasz

    Dobry den, moj takmer 2rocny syn ma obcas zvlastne spravanie. Ako polrocny bol operovany, kedze sa narodil s vrodenou srdcovou vadou. A mam pocit, ze ako keby bol o ten polrok pozadu. Neskoro sedel, v 15m. zacal chodit, len teraz prednedavnom zacal spolupracovat a ukazovat na zvieratka v knizke, napodobnovat ich, ukazovat prstekom. Ked nieco chce, tak zaplace, neukaze prstom. Ma rad take automaticke hry ako stale si pusta auticka po takej drahe, to vie robit aj pol hodinu, stale beha z obyvacky do kupelne a naspat. A uz sa viackrat stalo, ze mi okolie povedalo, ze on ma taky svoj svet. Nereaguje velmi na pokyny. Je pravda, ze sa s nim rozpravam ja po madarsky a ostatni po slovensky. A posledne som zistila, ze nevie kto som. Ked sa ho opytam kde je mama, neukaze prstekom, ale zacne si buchat rukou o hlavicku ako ked sa ho opytam kde je opica (majom po madarsky). Zatial hovori este len zopar slov ako auto, baba, tata, napodobnuje zvieratka. Mala by som podla Vas navstivit neurologicku?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je niekoľko momentov, ktoé môžu mať vplyv na z vášho pohľadu zvláštne správanie dieťatka. Vstup do života nebol jednoduchý, operácia srdiečka je veľká zaťaž pre organizmus a ite aj pre psychiku dieťatka. Bilinguálna výchova nie je zlá, ale môže znamenať neskorší nástup reči u dieťaťa, vlastne rozumieme obom jazykom, ale akoby sa nevedelo rozhodnúť, ktorý jazyk má v komunikácii použiť. pokojne si môže slovo mama / aj keď viem, že je to maďarsky aňu tak neviem ako to používate/ spliesť s v maďarčine podobným slovom / ako udávate opica/.
    Niektoré momenty však poukazujú aj na možné príznaky nejakej odchýlky od bežného vývinu. Odporúčam vyšetrenie u detského neurológa, detského psychológa a logopéda.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: