Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nereaguje na meno

    , Autor: adrkom

    Dobry den pani doktorka. Moj 8.mesacny syn nereaguje na meno. Z10 pokusov mozno 2-3 krat. Mam aj pocit ze on vseobecne nereaguje na hlas lebo ked sa k nemu prihovaram pozera vsemozne dookola ale ked zafixuje na dlhsi cas moju tvar tak sa pozera ze rozpravamhlavne ked mu robim opicky. Ale na druhej strane ked niekto vojde do miestnostia nieco povie hned sa otoci ale ked sa mu prihovara ked od tej osoby otoci hlavu tak nereaguje na prihovaranie. Vysetrenie sluchu je negativne. Proste otoci sa len ked on chce ale vacsinou nie. Potom co ma trapi je to ze sa nesmeje nahlas. Vyska od radosti ale jemne nahlas sa zasmeje len ked sa blaznime. Inac sa len usmieva. A len teraz nedavno zacal hovorit baba ale aj to kdesi do steny a kazdy den to povie asi len raz niekedy ani raz proste uplne malinko hovori nejake hlasky vacsinou len krici prdka ustami a huuuka a to dokaze robit dlho tiez mi to nepride normalne. Robit tapy tapy sa nechyta ale vie kyvat papa.Inac je to zive dieta. O mesiac sme objednani na neurologiu ale len tak cakat mi nerobi dobre. Co si o tom myslite?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste veľmi pozorná mamička a všeto sledujete. To je super. Správanie detí sa však líši, jednak medzi deťmi, jednak podľa veku. Na správanie majú vplyv rôzne okolnosti, prostredie, hluk a podobne. Podľa vašich informácií dieťa určite počuje, ale nereaguje vžd primerane na zvuk. Možno ho v danej chvíli zaujem niečo iné. Ajkeby ste šli k neurológovi skôr, neurýchlite vývin dieťaťa ani prejavy komunikácie. Neurológ vám iste povie výsledok svojho vyšetrenia ale vývin dieťatko postupuje v čase , vy ho budete sledovať, stimulovať, omunikovať s ním alen postupne zistíte, ako reaguje, akú má povahu a aj prípadné odchýlky od bežného vývoja. Všetko chce čas a pezlivosť, treba dieťatko sledovať, stimulovať ale nerobiť z niektorých prejavov predčasné závery ani sa nepodložene obávať o dostatočný psychomotorický vývin. Radujte sa z dieťatka, užívajte si komunikáciu s ním a čas vetko ukáže.

Podobné otázky

  • Nereaguje na meno

    , Autor: Lucia88

    Dobrý deň mamičky idem si k vám po radu už začínam byť zúfalá môj synček bude mať v januári 2roky skoro vôbec nereaguje na meno keď ho voláme, keď mu povieme aby nám podal hračku ukázal nanu položil ju niekam nerozumie nevie co od neho chceme snažíme sa odplienkovat ale nula bodov keďže tomu nerozumie co od neho chcem rad pozerá rozprávky ale co sa týka hraciek skoro vôbec sa sám nepohra ani keď som prinom. Už začínam byť zúfalá je narodený v 36tt v 19m začal chodiť ale špičkuje tak chodíme k fyzioterapeutke ak má zvas niektora podobný problém budem rada ak sa somnou podeli o svoje skúsenosti ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja nie som mamička, ja som lekárka. Treba spraviť u lekára MCHAT, lekár ho vyhodnotí . Preberte s ním vaše ťažkosti a podľa príznakov, veku spôsobu správania, vývinu reči začnete odborné vyšetrenie pre stanovenie problému. Ja v takomto prípade začínam neurológom. U vás treba určite určiť, či dobre počuje. To ste neuviedli.

  • Dvojročný syn nereaguje na meno

    , Autor: Sisa148

    Dobrý deň, mám syna, ktorý má 2roky a dva mesiace a mám pocit že nereaguje na meno, skôr ignoruje, vadí mu zvuk vŕtačky stekot psa ale nie vždy, ak mladší syn plače tak plače aj on, inak vie keď mu poviem že ideme papa vezme topánky obúva sa ak mu poviem že sa ideme kúpať začnem púšťať vodu do vane hneď sa vyzlieka, hra sa s autami spája traktor s vlečkou, keď si kychnem povie mi na zdravíčko ak mu niečo dám povie ďakujem, rozprávať začal po druhých narodeninách začal opakovať slová pesničky typu Kukulienka vie dopĺňať aj hlava ramená kolená palce bude aj ukazovať. Robí mi starosť to že nie veľmi reaguje na meno keď ho zavolám Janko poď s mamkou a idem preč z izby ide za mnou. Myslíte že ide o niejaku poruchu alebo je to len povahou ? Do hier sa zapája hra s loptou, kockami kreslenie. Ak niečo chce príde za mnou chytí za ruku a dovedie má ktomu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekedy tento problém súvisí s tým, že deťom hovoríme všelijako: zlatko,mojko a podobne.
    Teraz je veľký problém ak deti začnú pred ukončeným tretím rokom pracovať, hrať sa s ipadom, počítačom, telefónom, je to zásadný problém a príčina nerovnomerného, oneskoreného vývin hlavne reči.
    Podľa vašich info si myslím, že dieťaťu ničnie je ale ak si nie ste istá, oslovte vašu lekárku, nech spraví test kroý sa volá mchat.

  • Autizmus?

    , Autor: Sidfox

    Dobrý deň, pani doktorka,
    Chcem sa s vami poradiť.
    Mám 2 ročného syna. Našli sme pár vecí, ktoré akoby nás synček nevládal tak, ako by asi mal. A nevieme, či to už riešiť, alebo este čakať. Bojíme sa, aby nešlo o znaky autizmu.
    Chlapček ešte nerozpráva, iba také ako mama, papa, baba, jaja, ham,...
    Zvláštne je, že nám nereaguje na meno. Zvykol si zareagovať, ale len keď poviem "Ferko, aha". Na to "aha" akoby zareagoval, lebo vie, že mu niečo ukazujem. A keď je zanietený v nejakej hre, tak absolútne.
    Neukazuje na predmety jedným prstom, ale keď niečo chce, napr. Na poličke, tak sa príde vypýtať na ruky a načiahne sa za tým. Od malička nechcel čítať knihy (myslím, že pri to by sa dobre naučil ukazovať prstom). Teraz si už začal čítať... Resp. Listovať v knihách sám. A dost často.
    Občas chodí po špičkách. Momentálne is začal vydobijat veci, keď niečo chce... Napr. Keď ideme okolo ihriska a on tam chce ísť a nejdeme tam, tak sa začne hnevať až plakať.
    Co sa týka hier, začal byť dosť aktívny. Ma staršiu sestričku (3,5roka)...vedia sa už spolu ponaháňať, skrývať pod deku a robiť kuk, v trampolíne sa spolu nasmejú.
    Rad sa hrá s kockami (stavia veze), rôzne tie logické hračky, pričom musí ukladať na seba podľa veľkosti. To už všetko ovláda. Veľmi rád ma loptu alebo balón. Keď vidí, že sa hráme s jeho sestrou, hneď pribehne a zapája sa. Začal sa hrať aj s elektrickým pianom. Tuka si prstami melódie.
    Hluk problém nerobí, ani vysávač, ani kosačka, ani hlasna hudba. No napriek tomu si občas chytí uška. Ale nikdy nie pri hlasnych zvukoch.
    Donedávna ho nezaujímali auta ani kolesá ani nič. Teraz už vezme do ruky traktor alebo auto a točí kolieska. Keď ide aj auto po ceste alebo traktor, tak veľký záujem a musí až zastať, aby ho videl ako ide okolo.
    Veľmi rad sa objíma, stwkli a dá pusinku. Keď mi sedí na kolenách a artikulujem mu nejaké slová, tak tiež otvára ustocka a snaží sa opakovať. Dokonca mi chytá ústa, akoby chcel lepšie zistiť, ako to hovorím. Očný kontakt 100%.
    Rad sedí na rukách a rôzne tie riekanky Varila mysicka, Tapi Tapi Tapusky, Ide, ide vláčik a pod.
    Predtým sa hral sám, teraz už aj so svojou sestrou občas. Keď sme na ihrisku a vidí, že niekto sa hrá s loptou, hneď beží do stredu ihriska a chce sa hrať tiež.
    Predtým obcas pozerával TV... Fihu a podobne hudobné programy... A ešte také anglické. Kedysi som čítala, že je dobré, keď dieťa počúva nieoc v cudzom jazyku, že potom sa mu ten jazyk ľahšie učí.. Teraz viem, že to bolo asi na škodu.
    No co sa týka tých ostatných veci... Je to v norme?
    Mame sa obávať toho, že nereaguje na meno a stále nerozpráva okrem tých svojich hlások?
    Ešte treba asi spomenúť, že vo väčšine prípadov sme ho oslovovali Zlatinko, Laska naša, Anjelik... Nie je to aj preto, že nie je tak zvyknutý na svoje meno... A skôr keď urobil niečo zlé, tak sme ho oslovili menom so zvýšeným tónom hlasu....
    Ďakujem za Váš názor a radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi naozaj považuje svoje meno za výčitku ako mi vyplynulo z poslednej vety!
    Správanie dieťatka ako ho veľmi podrobne opisujete nejaví známky autizmu. Ak málo rozpráva nie je ešte v tomto veku problém. Mali by ste ho naozaj oslovovať menom a samozrejme s ním veľa rozprávať, jednoduché veci, prípadne na obrázkoch ukazovať a pomenovávať veci bežného života. Okrem nejakého speivankova neodporúčam veľa sledovať televíziu a najmenej do troch rokov mu nič!!!!!!!ale že naozaj nič!!!!!!!!!!!neukazujte na ipade, iphone a podobne. Sú to sekvencie, ktorým vôbec nerozumie, síce ho zaujú pohybom a farbou ale nič sa z nich nenaučí!!!naopak zastavuje to deti vo vývine. existuje taký test mchat, ktorý by mala vaša lekárka mať, mohli by ste ho vyplniť. V tomto veku to, že nehovorí vo vetách a má dosť malú slovnú zásobu však by som ani nepovažovala za oneskorený vývin reči.

  • Nepozorný a hyperaktivny

    , Autor: Miimaa123

    Dobrý deň, mám 22 mesačného syna, ktorý je veľmi hyperaktivny a akoby nevnímal čo mu ukazujem alebo učím. Keď mu ukážem nejakú hračku ako sa snou má hrať tak namna pozerá a nezapojí sa do hry vôbec ale len sa obracia a zaujíma ho všetko iné len nie to čo by malo. Tak isto ho učím napríklad tapi tap a stále to nevie ani to neskusi urobiť. Jediné čo sa nejak naučil je dať servus, dá mi pusu keď ho poprosim a keď sme von a poprosím ho rucku tak mi ju dá. Keď ho zavolám tak len málokedy príde a pritom počuje dobre. Celkovo sa zle sústreďuje na to čo ho ucim. Ešte ani nerozpráva len občas povie mama, tata, papa, va...a veľmi piští . Keď sme boli na detskej oslave kde boli 2 a pol ročné deti tak všetky sa spolu hrali a on len behal okolo a nevšímal si deti vôbec. Momentálne sa aj dosť zlosti. Neviem čo mám s ním robiť, ako s ním pracovať. Obávam sa či to nemôže byť ADHD. ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či ste mu od malička neukazovali tablet, telef=on a podobne, to veľmi oneskoruje psychomotorický vývin. Určite to teraz nerobte, ani na chvíľu!!!!!!Nech radšej plače a jeduje sa, ale tablet a telefón nemá čo vidieť!!!!!
    Iste pozorujete trocha iné správanie u svojho dieťatka a ak nehovorí ani jednu krátku vetu, nereaguje na meno ako popisujete je na mieste podrobnejšie vyšetrenie: neurologické, psychologické. Musíte sa dohodnúť s jeho lekárom. Čím skôr, tým lepšie.

  • Je to autizmus?

    , Autor: palo

    Dobrý deň. Doma máme 20 mesačného chlapca, ktorý nereaguje na svoje meno a ešte nerozpráva len mamama, bababa,papa a podobne. Chodiť začal už v deviatich mesiacoch. Stále je a bol veľmi živý, neposedny, stále behá. Hračky vždy rosype, chvíľu sa hrá s jednou,potom pobeha po izbe, potom sa hrá s druhou. Keď vidí autíčko tak sa pohára s kolesami, potom sa pohra s autom.Teraz sa naučil skladať komín z lega a podobne. Keď niečo chce tak nás chytí za ruku,dovedie nás k tomu a ukáže že to chce. Keď mu to nechceme podať pýta sa na ruky a naťahuje sa za tým. Chce behať po schodoch. Niekedy sa stane ze keď vidí napríklad že opravujem značku na aute tak potom chodí k nej aj on a ťahá ju skúša ju odtrhnúť a podobne. V noci zle spáva. Mlieko pije dva aj tri krát za noc. A tiež si pýta veľa čaju v noci. Problém je v tom ze keď prídeme k malým deťom tak o ne nejaví záujem. Nehrá sa s nimi. Doma máme 5 ročnú neter a snou sa hráva stále. Je veľmi smelý a neposedny. Problém je v tom nereagovani na svoje meno a to ze ešte nerozpráva.ked bol mladší chcel byť stále vonku a nechcel ísť na ruky, teraz sa mu vonku moc nechce a keď ho nepustíme tam kde chce ísť tak sa pýta na ruky. Pozerava aj rozprávky. Čítal som ze by nemal. Môže to byť aj tým, že ešte nereaguje na meno alebo sú to prvé príznaky autizmu. Vopred ďakujem za prečítanie nášho problému a za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som si nedovolila ani naznačiť názor, či sa jedná o autizmus. Urobiť túto diagnózu je veľmi ťažké a je na to potrebné podrobné a opakované vyšetrenie.
    Podľa vašich informácií si však myslím, že sa dieťa správa rimerane veku. Deti v tomto veku sa ešte nehrajú s inými deťmi, niektoré deti majú radi spoločnosť iných detí v tomto veku, iné však veľmi nie.
    V noci / ani vôbec/ by nemal piť čaj, už vôbec nie sladký, ak je smädný, treba mu ponúknuť vodu.
    Na tlevíziu by sa nemal dívať vôbec, ak tak len pol hodinu denne/ večerníček, spievakny, krátka, zrozumiteľná rozprávka, ktorú je ideálnu m komentovať. Vôbec mu nedávať tablet, telefón na sledovanie nezmyselných obrázkov, pohybujaúcich sa a podobne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: