Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • držanie hlavičky

    , Autor: evelynne

    Dobrý deň,
    náš synček má 12 týždňov a stále si nedrží hlavičku. Na brušku sa hrozne jeduje, hlavičku aj krátko zdvihne ale hneď položí, vie si ju aj pretočiť zo strany na stranu, ale tak, že tváričkou šúcha o podložku. Keď ho držíme na rukách, tiež si ju nedrží. Má ešte čas sa to naučiť, či už je to problém? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to problém, stále mu treba hlavičku držať tak, aby mu nezapadla do záklonu. amozrejme neviem z jednej informácie zhodnotiť celkovú situáciu. Závisí na mnohých ďalších súvislostiach, tehotenstve, spôsobe pôrodu, či nie je nedonosený a podobne. V každom prípade sa zverte so svojimi obavami vášmu lekárovi, ktorý má všetky uvedené informácie, dieťatko pozná, sleduje ho, vyšetrí ho a potom vie rozhodnúť, či je všetko v poriadku alebo je potrebné nejaké ďalšie vyšetrenie prípadne rehabilitácia.

Podobné otázky

  • Držanie hlavicky

    , Autor: Majujulka

    Dobrý deň pani doktorka.
    Chcela by som aa opýtať. Mladší synček ma 2 mesiace. Pri predchádzajúcej poradni keď pani doktorka skúšala syna pritiahnuť do sedu hlávku zdvihál ale tento týždeň na poradni hlávku ani len nezdvihol. Pri paseni koníkov hlávku neudrží dlho myka mu nou, a už vôbec nie ze si sa ručičky k sebe a takto sa nadvihne. Keď ho držím na rukách tak hlávku trosku udrží aj dlhšie samozrejme max. 10 sekúnd. Je toto v poriadku? Nakoľko starší syn toto už dávno vedel som znepokojena. Ideme aj na kontrolné sono mozgu mame asymetriu mozgových komôr, pupocnu šnúru mal okolo krku 2x tak bol trosku priduseny pri pôrode ale nemuseli ho oživovať apgar. 8 po 1.minute a potom 9. Ale hlavičku mal celú modrinovu po pôrode. Preto ho trosku bedlivejsie pozorujem a toto sa mi nezdá. Ak to nie je v poriadku môžem mu nejakými cvikmi pomôcť? Naša pani doktorka povedala ze ma ešte čas ale videla som ze sa zarazila nakoľko očakávala že pri ťahanie k sedu aspoň trošku hlávku zdvihne.dakunem vám veľmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tento vývoj je veľmi inidviduálny, ako vidíte aj vaša lekárka ho veľmi bedlivo sleduje. Zlomový býva tretí mesiac. iste ho lekárka znova vyšetrí a zhodnotí. Cvičenia by som žiadne bez odborného vedenia nerobila. ak bude potrebné lekárka ho iste pošle neurológovi a potom aj na rehabilitáciu. Na zhodnotenie situácie a zaujatie stanoviska ako aj navrhnutie ďalších vyšetrení prípadne liečby je naozaj ešte čas.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: