Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nevystiera rucky

    , Autor:

    Dobrý deň, mám 7 mesačnú dcérku. Je to veselé dieťa. Narodila sa s vahou 2390g a 46cm. Krásne sa nám pretáča z chrbátika na bruško, ked ju dáme do sedu tak pekne si hopká( sama si ešte nesadla). No čo nás trapi, tak pri ľahu na brušku už dvíha zadoček ale vôbec nevystiera ručičky. Stále sa drží na predlaktí. Mám pocit, že by sa chcela aj pohnúť, ale nevie čo s rúčkami. Vystrie rúčky iba na bok ak si chce chytiť hračku, no nepodopiera sa o ne vôbec. Ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nedvajte dieťatko sedieť, okrem času keď papá bezmliečne príkrmy lyžičkou, alebo keď ju držte v náručí a sedí. Opretá o vás. Dieťa ma dlhodobo sedieť až vtedy, keď sa samé posadí, čo býva v čase, keď už lozí, približne vo veku 9 mesiacov.
    Jedobré, že si dvíha zadoček, postupne začne podkladať kolienka. Nesmie vak byť na hladkej ploche, aby mohla začať loziť, musí mať medzi kolienkom a podložkou odpor, aby sa mohla odraziť. Predpokladám, vzhľadom na to, že doteraz je vývoj motoriky v poriadku, že behom krátkeho času začne sa opierať o ručičku a postune začne liezť dozadu alebo dopredu. V tomto veku ete liezť nemusí. Ak by to tak nebolo a zdalo sa vám, že vývoj nenapreduje, teda, že sa stále neopiera o ručičky ale o predlaktie, vyhľadajte znova lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: