Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očné tyky

    , Autor: sonik

    dcérka má 4,5 roka, pred dvoma rokmi sa jej objavili očné tyky alebo neviem ako to pomenovať-také mimovoľné očné zášklby alebo žmurkánie naviac...po dvoch mesiacoch to samo zmizlo, očné mala vtedy o.k., boli sme aj u psychologičky, ktorá nič nezistila a nič nám nepovedala, len že máme počkať na nástup do školky a možno to samo zmizne...ale nebola to dobrá lekárka tak nechcem sa veľmi spoliehať na jej názor...teraz po dvoch rokoch sa to objavilo zase, zhorší sa to najma keď má premýšľať, alebo pri emocionálnom vypatí-napr.návšteva a pod...má atopický typ pokožky a kožná sa vyjadrila, že predpokladá u ne alergie, astmu /máme aj v rodinnej anamnéze/ a dosť začala teraz ked sa jej to objavilo- kýchať, dlhodobo mala prejavy nádchy, kašeľ...tak sa chcem spýtať, či to mohlo nejak súvisieť s alergiou-s oslabením organizmu /na alergológii sme ešte neboli/, či ste sa s tým vo svojej praxi už stretli, či je to podľa vás psychika, či by sme mali ísť na neurológiu...manželstvo máme absolútne v poriadku, má mladšieho brata, do školky nechodí veľmi rada...neprejavuje sa nejak veľmi emocionálne-napr. radosť z darčeka a pod tak spontánne ako iné deti, nerobí scény, že nechce ísť do školky ale skor sa prejaví tak nenápadne...nekričí, len je plačlivejšia a pod...a ešte som si všimla, že si dosť často šuchá očká aj keď nie je unavená...ale teraz neviem či to nie je len výsledok mojho prehnaného skúmania, možno si šuchala očká aj predtým, len som si to nevšimla...vďaka za radu...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to nie je výledok váho prehnaného skúmania. Ste pozorná matka a dieťa tiky očkami učite nemá mať.
    Vyetrovanie treba smerovať na dva problémy: jedným je atopia, ktorá sa u vás vyskytuje a tieto prejavy môžu znamenať začiatok alergického ochoenie, v podstate ennej nádchy a zápalu očných spojiviek. Aj kěd ste ete neboli na alwrgológii nevadí, určite by som začala dodržiavať režim alergika, teda keď prídete z vonku, treba vystriekať nos sterimarom / baby alebo Mn/ a vyapať očká Oku flashom, očnými kvapkami. Oboje dostať bez predpisu. Môete to robiť aj niekoľkokrát denne. Ak by ste navštívili lekárku s týmito ťažkosťami, mala by vám pedpísať niektoré antihistaminikum, ja dávam Aerius sirup. Tomo veku 2x2,5 ml. Uvidíte, či sa stav zlepší.
    ruhý okruh vyetrovaní, hlavne ak sa tiky nestratia po odporučenej predchádajúcej liečbe je znova navtíviť očného lekára k vylúčeniu očnej vady a taktiež by som odporučila vyšetrenie u neuológa. Niekedy sa takto prejavia aj komplikovanejšie neurologické poruchy, ale to je potrebné naozaj komplexne vyetri.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: