Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Opytovanie tej istej otazky u dcerky

    , Autor: mamina97

    Dobry den pani doktorka.
    Rada by som vas poziadala o radu a usmernenie ako mame dalej postupovat. Nasa 7-rocna dcerka sa uz dlhsie obdobie pyta dookola jednu jedinu otazku. A ta otazka je:"mami som sikovna?" A po polozeni otazky, musi ma pobozkat. Dcerka trpi tikovou poruchou, je velmi ctiziadostiva a da sa povedat perfekcionistka. Snazime sa ju s manzelom usmernovat kazdy den a ukazovat jej hodnoty zitia. Myslim si, ze s niecim vnutorne bojuje a vtedy sa prejavia tiky. S tymi vieme pracovat, vzdy ked pridu, snazim sa prist na to, kde je problem a ci pricina a co najskor ju vyriesit. Tiky ma ocne a zvukove. Len toto opytovanie tej istej otazky mi skor uz pripada ako obscesia-kompulzia. Nie je to stale, vzdy to pride, trva to napr.tyzden a potom aj 2mesiace je klud. Pri silnej intenzite sa otazku vie opytat aj 10x za 5 min. Je to velmi unavujuce. Uvedomuje si to a tvrdi, ze za to nemoze.
    Mala som v plane navstivit detsku psychologicku, len vzdy sa nam podarilo ukludnit situaciu s tymi tikmi. Dcerka je velmi vnimava, velmi emotivne zalozena a bystra. Velakrat sa ma pyta otazky na ktore zial ani my dospeli nedokazeme jej odpovedat, napr. Kde konci vesmir, ako vznikol clovek, kde sa jej nejedna o plodnost, ale o fakt ako vznikol prvy clovek. Chapeme, ze dieta sa vyvija, rysuju sa mu povahove vlastnosti a osobnost, ale niekedy som uz zufala a googlim na internete, ci je niekde vazny problem. Citime ako ju to unavuje tiez a radi by sme jej velmi pomohli.
    Dakujeme vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja nie som psychológ ani psychiater ale otázka určite vyplýva z povahy dieťatka, presne ako ste to popísali a pravdepodobne aj zo strachu, že nebude dostatočne ocenená a akceptovaná. Pravdepodobne sa stále s niekým porovnáva alebo ju s niekým porovnáva okolie, nemusíte to byť vy, napríklad starí rodičia, v škole, susedia a podbne. Myslím, že nadmerné zaoberanie sa touto otázkou je naozaj dôvodom na konzultáciu s psychológom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: