Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 3 a polročný by stále jedol

    , Autor: zuzkamacken

    dobry den, chcem sa opytat na syna, ktory by v jednom kuse jedol. v skolke papa, ucitelky mi vacsinou povedia ze mal aj duplu.. najprv som bola rada ved rosicia mavaju prave opacny problem. ale v poslednom case uz neviem co s nim. cestou zo skolky (cca hodinu po olovrante) uz pyta jest. dostane rozok. prideme domov, zas je hladne. dostane ovocie. po polhodine zas.. naveceria sa a po chvili zas vymysla ze by jedol. lekarka povedala ze to treba drzat pod kontrolou ale ja uz nevladzem, mam pocit, ze nas zachvilu zje. mate podobne skusenosti alebo vedeli by ste mi povedat ci nejde o dake ochorenie? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už som mala takého chlapčeka, asi v jeho veu vedel zjesť vraj celé kura. Faktom je, že tam bol problém v rodinnom prostredí, dieťa nemalo pokojné prostedie, bolo frustrované a možno svoj smútok zaháňalo jedlom. nebol ani nie je tučný, teraz sa situácia upokojila a tento problém nie je.
    Na druhej srane je váš syn v tomto veku iste veľmi aktívny, stále sa pohybuje, ak nie je obézny, tak takáto dobrá chuť k jedlu nie je prejavom ochorenia. Vyie uvedenú frustráciu, tedy nepokoj, neistotu, smútok, či nezaháňa jedlom , viete odhaliť len vy.
    Podľa toho, čo popisujete zase jedla nie je tak veľa: rohlík, jablko / to môže ešte chuť k jedlu podporovoať/ zase nie sú jedlá, ktoré by aktívneho chlapčeka na dlho zasýtili.
    Isté je, že ak by lo o ochoenie, prejavilo by sa to obezitou alebo aj napriek dostatočného príjmu potravy chudnutím, nervozitou, nespavosťou a aj inými príznakymi ako príjmom potravy. Ak sa vám vak príjem zdá naozaj neprimeraný veku aj výdaju/ aktivite, pohybu/ odporúčm robiť jeden celý týždeň zápis všetkého, čo dieťa zje a vypije, samozrejme už teraz je potrebné pravidlene merať hmotnosť a výšku a potom jedálníček vyhodnotiť s lekárom , ktorý na základe váhy, výšky, aktivity, BMI zhodnotí : či je príjem potravy naozaj neprimerane vysoký a čo môže byť jeho príčinou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: