Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Skolka

    , Autor:

    Dobry den prosim vas moja dcerka 2,5 r chodi 3tyzden do skolky rano pekne sama ide do triedy bez placu, v skolke papa, cika, hra sa dobrucka je alonahle ju beriem domov je strasne mrzuta, uplakana, nesustale,,mamina,mamina,, predtym bolo vsetko ok nemali sme problem dokazala byt bezo mna a,teraz sa jej vzdialim co i len na wc a uz ma hlada a strasne zacala dudlat neustale prosim o radu ako jej pomoct aby nebola taka upistana dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Musím znova napísať, že dieťa v tomto veku ešte nemusí byť zrelé na vstup do kolektívu. Stačí naozaj pol roka a dieťa vyzreje a lepšie chápe, že v škôlke sa zahrá, napapá, kým si maminka splní povinnosti, dá sa mu vysvetliť, že treba zarobiť peniažky pre všetko, čo aj ono potrebuje.
    Ja chápem, že na druhej strane život niekedy prináša situácie, ktoré sa inak ako takýmto riešením nedajú zvládnuť.
    Reakcia dieťatka je prirodzená, vidí, že na určitý čas ju opúšťate, tak stále sleduje a kontroluje, či , keď ste doma, je ten čas, kedy budete stále s ňou.
    Aj rada aj pomoc je ťažká. V každom prípade buďte trpezlivá, uisťujte ju o tom, že teraz ste s ňou, nikam neodídete. Hrajte sa, rozprávajte sa s ňou a aj v rámci hry a komunikácie sa snažte poukazovať na to, že vaše odlúčenie je vždy len dočasné, ona sa zahrá, má kamarátov, nové hračky a vy zatiaľ pracujete a potom môžete byť znova spolu. Dieťatko to postupne začne chápať. V žiadnom prípade nebuďte nervózna, nezahriaknite ju, nech je ticho, nech sa toľko nebojí a podobne, ako by to človek niekedy aj najradšej spravil...... Ak však uvidíte veľké zmeny v správaní dieťatka, strach, stále sledovanie, poruchy spánku, ohryzávanie nehtov, nočné desy, pomočovanie a podobne, je na mieste vyhľadať psychológa a zvážiť odklad vstupu do kolektívu a separáciu od matky.

Podobné otázky

  • Opakovaný zlatý stafylokok

    , Autor: Ivka_VK

    Dobrý deň, syn 5r. škôlkar. V dec. mal pozitívny nález na zlatého stafylokoka v nose, výter z nosa bol urobený po soplíkoch ktoré neprechádzali. Naša pediatrička nasadila Bitamon. (cez sviatky mesiac v škôlke nebol) Na konci januára opäť soplíky, ktoré neprechádzali. Po výteroch pozitívnych na zlatého stafylokoka lekárka nasadila Unasyn. Teraz, v marci, znova soplíky - ten prejav je podobný - pocit plného nosa, upchatých dutín, no pri fúkaní vyfúka dosť málo, akoby to nevedel dostať von. Preto mám podozrenie opäť na toho koka. Moja otázka: je toto správne nasadzovať ATB? Lebo podľa mňa sa mu zlatý stafylokok stále vracia, po preliečení, po 2-4 týždňoch v kolektíve znova. Keď mu pôjdem dať teraz urobiť výtery a vyjde mu, pediatrička opäť nasadí ATB. Osobne nie som za toto riešenie, najmä ak sa mu to isté opakovane vracia.. Ale čo potom? Ako mu pomôcť, keď mu tie sople neprechádzajú, má upchaté dutiny, plný nos a neprechádza to.. nemôžem ho tak nechať týždne... ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem to úplne presne zhodnotiť, lebo som dieťa nevyšetrila, ale ak má len zlatého stafylokoka v nose / podstatné je, či nie je resistentný na oxacilin, tzv MRSA/ nemá známky bakteriálnej infekcie organizmu / vysoké CRP, horúčky/ tak by som nález v nose určite neliečila podávaním antibiotík. Ale ako vravím, je to môj teoretický názor, lebo som dieťa nevyšetrila. Platí však, že neliečime výtery ale dieťa.

  • Škôlka

    , Autor: Zuzkaeli

    Dobrý večer prajem chcela by som sa informovať mám dcérku ktorá má. 6 rokou a od kedy chodí do škôlky do Prešova tak stále my place ale ona chce chodiť do škôlky len stále je tam ten broblem že my. Place keď príde domov zo škôlky mami ja. Musím nakresliť páni učiteľke obrázok lebo bude smutná a nervózna ako keby sa ona musela in zavďačiť alebo nechám aj sme tam urážky ako že si túcna od spolužiakov nechcem aby moja dieťa skončilo pri deckej psychologické alebo málo debky so škôlky z páni učiteľkou sme sa rozprávali o nadavkach ale to že ona plače a prosím nevolaj učiteľke do škôlky

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja nie celkom rozumiem aký je váš problém. Učiteľke isto voalť nebudem.
    Ujasnite si, čo je problém a potom mi znova napíšte.
    Deti často zle znášajú pobyt v novom prostredí, odlúčenie od matky a preto plačú. Ostatné deti bývajú občas kruté, lebo hodnotia sa navzájom, ak je dievčatko silnejšie, môžu to komentovať.
    Ak sú problém ísť k psychologičke nie je žiadna hanba ani problém. Psychológovia sú na to, aby pomohli

  • Skolka

    , Autor: julia-3

    Dobry den prajem, prosim Vas o radu. Moja 3,5 rocna dcerka odmieta chodit do skolky, chodi uz druhy rok, v prvom roku bol zaciatok tazky, plakala, no zvykla si. Potom sa menila trieda, ucitelky, takze akoby bolo vsetko nove, len niektori spoluziaci z minulej triedy jej zostali. No v tomto roku je to akoby stake horsie, najprv sa tesila, ma aj kamaratov, lenze cim dlhsie chodi, tym viac nechce. Uz vecer place a prosika ma, aby som ju do skolky nedavala, nepomohli ani rozhovory, ani slubene darceky. Proste tam nechce chodit. Problem moze byt aj v tom, ze ma mladsieho braceka 1,5 roka, na ktoreho ziarli, a s ktorym som ja momentalne na materskej, Ked pride zo skolky, tak chce byt len pri mne,nalepena a ani pohnut sa odo mna...snazim sa jej vzdy vyhoviet... Celkovo mi tento rok v skolke pride malo aktivny, minuly rok sa jej usta nezatvorili, same basnicky, pesnicky, celkovo bola dcerka samostatnejsia a tento rok je to akoby sme sa vratili spat. Len neviem, ci je to skolkou alebo malym...takze mam dilemu, ci ju do skolky davat alebo si ju nechat doma s nami...len zase nechcem, aby si ona urcovala ako to bude, ak mi rozumiete...celkovo som s touto triedou nie velmi spokojna, pretoze ked vam dieta 5x po sebe prinesie podobny obrazok rodiny, tak potom co vlastne v tej skolke robia?! Rozpisala som sa, no snad ste pochopili myslienku...pretoze uz ma aj napadlo zmenit skolku, len sa obavam, ci to nebude take iste ako teraz, s placom....dakujem krasne za radu a za precitanie mojho vylevu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja vás naozaj chápem, ne jednej strane máte dosť práce s domácnosťou a malým dieťatkom a chceli ste, aby staršie dieťa malo viac podnetov a zabavilo sa v materskej škole. Sama však vidíte, že jej tento spôsob nevyhovuje, určite je tam nešťastná a nepôsobí to dobre na jej psychiku, čo sa následne tento dyskomfort prejaví aj tým, že začne byť častejšie chorá, donesie vám ochorenie domov a následne môže ochorieť aj mladší synček. Nič nie je navždy, situácia sa vývinom detí zmení ale teraz by som problém riešila tak, že by som dcérku do materskej školy nedávala. Bolo by dobré získať potvrdenie od lekára, že zo zdravotných dôvodov - a ak dieťa nie je v škôlke spokojné dôvod to je- musí prerušiť dochádzku do škôlky/ aby vám miesto v škôlke neobsadil/. Nie je to tak, že by nejako dcérka určovala ako to bude v zlom zmysle slova, áno určuje to, ale preto, že je to pre ňu tak lepšie a v konečnom dôsledku aj pre celú rodinu, veď chcete, aby dieťa bolo spokojné. Preto odporúčam vyradiť dieťa z MŠ cca na tri mesiace, aj za cenu toho, že možno nestihnete všetko, čo by ste stihli len s jedným dieťaťom doma. Neskôr možno dcérka sama bude chcieť mať viac kamarátov, zážitkov a bude môcť do MŠ chodiť. Dieťa sa predsa vývíja aj jeho vzťah ku kolektívu a postupne sa aj vie separovať od matky.

  • Skolka

    , Autor:

    Dobry den. Moja 4.5rocna dcera chodi od 2.5roka do skolky. Prve dva roky boli uplne v pohode,doslova ucitelky vraveli ukazkove dieta. Bez jedineho placu. Tento rok sa to uplne zmenilo. Dieta dostava az zachvatove stavy. Uteka mi po ceste domov,hadze sa mi o zem,pohlad doslova nepricetny a drzi sa mi nohy az krcovito. Vrieska na cely svet a s nikym nechce byt len somnou. Neviete mi poradit co sa mohlo stat? Nikdy nemala problem byt s babkou alebo otcom ved ich doslova zboznovala. Nemozem sa vzdiat ani na meter a uz sa mi drzi nohy. Akoby mala strach. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba odpovedať na rôzne otázky: nenardoil sa je súrodenecy, bojuje o svoje doteraz výsadné postavenie.
    Nezmenili ste bydlisko? Nemusí to dobre znášať, nevie kde je jej domov.
    Možno ste sa rozišli s partnerom alebo máte nového, stratila istotu stabilného prostredia v rodine.
    Ak nenachádzate žiadne vysvetlenie vo vonkajšej zmene, pravdepodobne to súvisí v vývinom jej psychiky a povahy, ak by to bolo stále nezmenené a skôr sa jej problémy so separáciou od vás zhoršujú, odporúčam navtíviť detského psychológa.

  • Dieta po poobednom spanku histericky place

    , Autor:

    Moja dcerka ma 3r., je to taka ukecana ciperka trochu viac mozno tvrdohlava inak velmi sikovne dieta. Este stale ma obdobie vzdoru no to sa mi zda pomaly odznieva. Este mame doma maleho 3-mesacneho sinceka no s tym ma nanajvys dobry vstah. A teraz k mojmu problemu: minuly tyzden nastupila do skorky - velmi sa na tomtesila. Prvy den prenehol perfektne dokonca aj pobede spinkala co doma uz rok nerobi, ba dokonca ju aj ucitelka chvalila aka je samostatna a vsetko ovlada. No ale v utorok nadtal problem ked sa poobede zobudila zacala revat a revala azmdo mojho prichodu. Ucitelka ju nevedela nijakmutisit lebo ona ku sebe nikoho nechcela amkedmsa o to niekto pokusal kopala a podobne. To iste sa opakovalo aj ostatne dni az v piatok nam volali nech si pre numprideme lebo budi ostatne deti. Ucitelka mi vravrla ze doposial nicntake nemala - dopoludnia je tomukazkove dietko aj ked tvrdohlave a po vyspani nastane uplny zvrat. Spinkava tam aj so svojim plysakom. Dnes v pondelokmsme zvolili taktikunze ju priviedol tatinko a na obed ju siel vyzdvihnut. Lenze ked prisiel plakala znova, vraj celyncas v pohodicke a pri polievke spustila plac. Zajtra ju tam chceme nechat aj na poobedie s tym ze pre nu pride tatino - aby si nezvykala ze vzdy kedmzacne plakat tak jamdobehnem pre nu. Vobec neviem ci robime spravne....som z toho zufala a nikto mi nevie poradit.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite nerobíte správne. Dieťatko je už pravdepodobne na vstup do kolektívu pripravené ale v rámci prispôsobenia sa a zvykaniu si na kolektív deti hne´d od začiatku v kolektíve neostávajú spať. Keď sa zobudí je pre neho v neznámom prostredí, možno sa mu niečo snívalo a nevie, čo sa deje, kde je. Určite by som ju nechala v škôlke dopoludnia / pozor, môže sa stať, že aj to sa jej prestane páčiť : je to šikovné, zvedavé dievčatko, tak ju škôlka bavila kým to bolo niečo nové, ke´d zistí, ako sa vlastne každý deň podobá tomu druhému, možno bude aj s vodením do škôlky problém, teda ráno, ale to budete riešiť, keby to nastalo/, na obed by som ju zobrala a uložila doma. Treba byť trpezlivý, možno po niekoľkých týždňoch znova bude chcieť zažiť niečo nové, čo bude spinkanie v škôlke. Často to tak vidíme.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: