Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Začíname chodiť do škôlky.

    , Autor: elluska

    Dobry den, dcerka ma 2,5 roka. Minuly týžden sme zacali chodit do jasli. Problém je samozrejme ten, ze tam nevydrzi bezo mna. Od jedneho roka sa nejako nafixovala iba na mna a nikto ani manzel, ani stary rodicia ju nemohli vziat na ruky, pohladkat. Teraz po roku sa to zlepsilo, no stale musim byt nablizku, musi ma vidiet, i doma, kde som, stale chodi za mnou, len obcas ostane chvilku pri hračkach sama. Tento tyden dostala teplotu, ibe príznaky nema, moze to byt stresom? Ako jej pomoct pochopit ze jaslicky su super a moze tam byt aj bezomna? Prosimo radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ona nepochopí, že jasličky sú super, lebo nie sú a ona , tak ako každé dieťa, je tak nastavená. Len niektoré detičky jasličky zakceptujú, zaradia sa, vydržia tam. Deti do troch oov jasle nepotrebujú ani sa nehraj s inými deťmi, aj kěspoločnosť iných detí majú radi,ale je to simultánna hra, nie spoločná. Nechcem, aby ste si mysleli, že som úplne proti jasliam. v rodine proste niekedy nastane situácia, že dieťatko je potrebné nechať varovať niekým iným, kým si rodičia splnia povinnosti.
    Konkrétne vaše dieťatko však pravdepodobne na vstup do jaslí ešte nie je zrelé. Oolo roka začala byť na vás naviazaná / bolo to pravdepodobne skôr/ pretože bola vo fáze prvej deprivačnej úzkosti - strachu z toho, že statí najbližšiu osobu, teda vá, preto vás stále kontrolovala, hľadala, či ste nablízku.
    Teplotu má prvdepodobne z nejakej infekcie, ktorú v jasličkách dostala, ale stres sa určite podieľa na znížení imuniy dieťaťa a preto bývajú deti v jasličkách často choré.
    Máte dve možnosť, počkať, kým dieťatko dozreje a odložiť vtup do kolektívu na neskoršiu dobu. Druhá možnosť, ak sa neá robiť nič iné, je nechať dieťatko v jasliach, počítať s tým, že pravdepodobne bude často chorá, bude za vami smútiť ale ak sú tam milé tety, chviľu sa aj zahá a ako-tak si zvykne. Ale nikdy si nebude mysliť, že jasličky sú super. Deti by si jasle nevymysleli!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: