Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • strach

    , Autor: vlocka

    Dobrý deň, pani doktorka obraciam sa na vás s prosbou o radu. Dcerka ( 2,4 roky ) ma strach z deti. Priblizne 4 mesiace to bolo tak, ze z ihriska sme museli odist akonahle sa objavili deti. Povedala, ze chce ist prec. Inac je velmi chytra, plynule rozprava, je sikovna, citliva. Na chvíľu sa to zlepsilo, mohli sme ostat na ihrisku aj ked prisli deti, dokonca sama zamierila na ihrisko medzi deti, ale teraz je to zase postarom. Neakceptuje zidne deti, jedine svoju 4 rocnu sesternicu. Inac v spolocnosti blizkych ( babka, dedko, teta atd.) je v pohode, uvolnena hra sa, predvadza. Ani ku nam domov nemozu prist cudzi lebo je problem. Zaujimave je, ze na dovolenke sa kupala v detskom bazeniku, kde bolo naozaj vela deti, stala s nimi v rade na smyklavku a smykala sa. Je na mna velmi naviazana, ale so starymi rodicmi ostane, dokonca mi aj zakyva ked odchadzam, vzdy jej poviem kam idem a ze sa vratim, tomu rozumie a je v pohode. Potom mi rodicia hovoria, ze bola v pohode, no akonahle sa objavim uz zase vymysla, chce ist na rucky, chce ist prec, proste sa zacne spravat inac.Od septembra ma nastupit do
    skolky, no mam velke obavy ci to zvladne. Robim niekde chybu ja? Mam tu skolku skusitd alebo radsej este pockat?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    chybu žiadnu nerobíte, to že sa deti správajú inak v prítomnosti rodičov a inak keď súsamé aj s blízkymi ľuďmi ako sú staí rodičia je známe. Často staré mamy povedia, keď tu nie ste je taká dobrá, nemazná sa, papá..... Toto nech vás nevyvádza z rovnováhy.
    To, že nemá rada spoločnosť iných detí môže súvisieť s jej vekom / deti do troch rokov sa nehrajú s inými deťmi, zväčša síce majú r,adi ich spoločnosť ale hrajú sa samostatne/, niekedy im môže vadíť hlučnosť iných detí, to už súvisí aj s ich povahou, ak majú radšej tiché, pokojné prostredie. Niektoré deti môžu v tomto veku žiarliť na pozornosť, ktorú iné deti vzbudzujú, napríklad aj u ich matky a preto sa ich stránia, lebo chcú byť práve oni centrom pozornosti. Dieťa do troch rokov vlastne nebýva zreleé na vtup do kolektívu, často sa tam musí zaradiť, lebo okolnosti v rodine to vyžadujú ale ako píše pán pofesor Matejíček, deti by si jasle nevybrali!
    Možno by teda bolo dobé počkať so vstupom do kolektívu až po dovŕšení tetieho roka veku. Ak to nie je možné, uvidíte ako sa bude jej správanie v škôlke ale aj následne doma vyvíjať a potom to budete riešiť. Aby nebola situácia veľmi komplikovaná, vždy radím rodičom detí pred vstupom do kolektívu, aby mali "záložný zdroj" teda vyriešenú situáciu, ak by dieťa v kolektíve nemohlo byť, buď z dôvodov vysokej chorobnosti alebo vo vašom prípade aj z dôvodu nezrelosti pre vstup do kolektívu.

Podobné otázky

  • 3 ročné dieťa odmieta iné deti

    , Autor: KaKra

    Dobrý deň, syn má tri roky, od septembra navštevuje škôlku.
    Pred škôlkou som s ním často chodila von medzi iné deti, mal aj kamarátov. Vyhľadával spoločnosť iných detí.
    V septembri nastúpil do škôlky, viac tam nie je ako je, keďže je často chorý. A keďže je často chorý, tak s ním trávim veľa času doma sama.
    A už asi dva mesiace nechce chodiť medzi deti, keď sa k nemu nejaké priblíži, začne plakať, skrýva sa mi za chrbtom. Dokonca odmieta aj kamaráta, najradšej by bol von sám, vyhýbal sa všetkým aj deťom aj dospelým. Začalo sa mu aj obdobie vzdoru, chce robiť všetko sám, vymýšľa a skúša naše hranice. Trápi ma jeho správanie k iným deťom a dospelým. Akonáhle sa k nemu niekto prihovorí, priblíži, začne hystericky a nervózne revať. Môže to mať súvis so vzdorom a tým, že trávi čas viac doma sám so mnou ako von a v škôlke? Alebo je potrebné to riešiť psychológom?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to súvisí s tým, že nie je zvyknutý na spoločnosť iných detí. Treba to robiť veľmi citlivo a pomaly, aby si na spoločnosť detí znova zvykol. Možno mal s deťmi zlú skúsenosť, treba sa opýtať v škôlke. V tomto veku sa už detí začínajú hrať s inými deťmi nielen vítajú ich spoločnosť v blízkosti. Skúste sa s ním hrať ako iné dieťa, na skrývanie na akože niečo robiíte.
    Ak by sa strach nezvolňoval je na mieste spolupráca s detským psychológom

  • Odmieta cikat v škôlke.

    , Autor: Anonym100

    Dobrý deň, môj syn 3rocny nastúpil v septembri do materskej školy. Zo začiatku tam chodil veľmi rad všetko bolo v poriadku. Po mesiaci sa mu už tak nechce ale ráno ide sám len pred triedou si to rozmysli. Problém je v tom ze odmieta chodiť na toaletu, nevedia ho učiteľky ani ja prehovoriť aby sa išiel vycikat. Stalo sa už aj ze to nevydržal a pocikal sa, prišlo to zo dňa na deň. Viete mi poradiť co by mohlo pomôcť. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa pravdepodobne ešte nie je celkom zrelé na vstup do kolektívneho zariadenia. Týmto dáva najavo svoju nespokojnosť, frustráciu strach. Možno by pomohlo dávať ho do kolektívu na kratší čas, len na dopoludnie. Iné riešenie nevidím.
    Nemusí to byť na dlhú dobu, možno stačí mesiac-dva, aby si zvykol a pochopil, že vždy pre neho prídete. Medzitým sa s ním môžete rozprávať o tom prečo je v materskej škole a vyzdvihovať výhodu pobytu v materskej škole: hra, iné hračky, kamaráti.

  • Syn sa začal báť

    , Autor: nate17

    Zdravým pani doktorka. Náš 3 ročný syn sa začal báť detí a ľudí. Trvá to už pomaly 3 mesiace. Nechápeme tú náhlu zmenu,nevšimli sme si ,že by mu niekto niečo urobil. Bývame v prostredí,kde je veľa rodiniek z deťmi a vždy sa s deťmi hral rád,už ráno sa tešil,že pôjde von. Teraz nechce deti ani vidieť. Vždy v ich blízkosti stuhne,zatne päste,trasie ho a rozplače sa. To isté platí v prípade dospelých. Stačí,že sa mu niekto prihovorí a malý je úplne hotový. Musíme ho ukľudňovať. V septembri by mal nastúpiť do škôlky z čoho máme veľké obavy. O škôlke mu hovoríme často a syn sa dokonca teší a pritom deti nechce ani vidiť. Čo robiť? Ako postupovať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne má strach zo škôlky, navonok sa môže ešiť ale nevie, čo ho čaká. Ak sú ťažkosti tak vystupňované, ako popisujete, že sa až trasie a rozplače pri kontakte s deťmi, jednoznačne odporúčam psychologické vyšetrenie, aby ste vedeli, ao ďalej pokračovať vo výchove, kontaktoch s deťmi ale aj v nástupe do kolektívu. Tiež by som pátrala po tom, či nebol svedkom nejakej nepríjemnej udalosti / napríklad keď sa vo vašej neprítomnosti u niekoho varoval.

  • Skolka

    , Autor:

    Dobry den. Moja 4.5rocna dcera chodi od 2.5roka do skolky. Prve dva roky boli uplne v pohode,doslova ucitelky vraveli ukazkove dieta. Bez jedineho placu. Tento rok sa to uplne zmenilo. Dieta dostava az zachvatove stavy. Uteka mi po ceste domov,hadze sa mi o zem,pohlad doslova nepricetny a drzi sa mi nohy az krcovito. Vrieska na cely svet a s nikym nechce byt len somnou. Neviete mi poradit co sa mohlo stat? Nikdy nemala problem byt s babkou alebo otcom ved ich doslova zboznovala. Nemozem sa vzdiat ani na meter a uz sa mi drzi nohy. Akoby mala strach. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba odpovedať na rôzne otázky: nenardoil sa je súrodenecy, bojuje o svoje doteraz výsadné postavenie.
    Nezmenili ste bydlisko? Nemusí to dobre znášať, nevie kde je jej domov.
    Možno ste sa rozišli s partnerom alebo máte nového, stratila istotu stabilného prostredia v rodine.
    Ak nenachádzate žiadne vysvetlenie vo vonkajšej zmene, pravdepodobne to súvisí v vývinom jej psychiky a povahy, ak by to bolo stále nezmenené a skôr sa jej problémy so separáciou od vás zhoršujú, odporúčam navtíviť detského psychológa.

  • Skolka

    , Autor:

    Dobry den prosim vas moja dcerka 2,5 r chodi 3tyzden do skolky rano pekne sama ide do triedy bez placu, v skolke papa, cika, hra sa dobrucka je alonahle ju beriem domov je strasne mrzuta, uplakana, nesustale,,mamina,mamina,, predtym bolo vsetko ok nemali sme problem dokazala byt bezo mna a,teraz sa jej vzdialim co i len na wc a uz ma hlada a strasne zacala dudlat neustale prosim o radu ako jej pomoct aby nebola taka upistana dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Musím znova napísať, že dieťa v tomto veku ešte nemusí byť zrelé na vstup do kolektívu. Stačí naozaj pol roka a dieťa vyzreje a lepšie chápe, že v škôlke sa zahrá, napapá, kým si maminka splní povinnosti, dá sa mu vysvetliť, že treba zarobiť peniažky pre všetko, čo aj ono potrebuje.
    Ja chápem, že na druhej strane život niekedy prináša situácie, ktoré sa inak ako takýmto riešením nedajú zvládnuť.
    Reakcia dieťatka je prirodzená, vidí, že na určitý čas ju opúšťate, tak stále sleduje a kontroluje, či , keď ste doma, je ten čas, kedy budete stále s ňou.
    Aj rada aj pomoc je ťažká. V každom prípade buďte trpezlivá, uisťujte ju o tom, že teraz ste s ňou, nikam neodídete. Hrajte sa, rozprávajte sa s ňou a aj v rámci hry a komunikácie sa snažte poukazovať na to, že vaše odlúčenie je vždy len dočasné, ona sa zahrá, má kamarátov, nové hračky a vy zatiaľ pracujete a potom môžete byť znova spolu. Dieťatko to postupne začne chápať. V žiadnom prípade nebuďte nervózna, nezahriaknite ju, nech je ticho, nech sa toľko nebojí a podobne, ako by to človek niekedy aj najradšej spravil...... Ak však uvidíte veľké zmeny v správaní dieťatka, strach, stále sledovanie, poruchy spánku, ohryzávanie nehtov, nočné desy, pomočovanie a podobne, je na mieste vyhľadať psychológa a zvážiť odklad vstupu do kolektívu a separáciu od matky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: