Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • odplienkovanie

    , Autor: zabka1003

    Dobrý deň, chcem poprosiť o radu..
    Syn bude mať o mesiac 3 roky..od 2 rokov vie cikať, keď ho cikať dám vyciká sa bez problémov kedykoľvek. Ak ho však sama nedám, pociká sa..a pokaká sa vždy keď sa mu chce. Ako mám postupovať, aby sa naučil pýtať cikať a kakať? plienky mu už dávam len na spanie, a nechávam ho nech sa pociká a je mokrý...ale zatiaľ bezúspešne. Ďakujem za každú radu..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem si to celkom vysvetliť, ale možno si myslí, že ak ho nevyzvete cikať na nočník, tak to má spraviť ako sa mu chce a hodí. Myslím, že jediná cesta k tomu, aby začal sám hlásiť cikanie a kaknie je stále sa o tom s ním rozprávať, ukazovať mu, že aj dospelí chodia do tej malej miestnosti a tam robia tieto potreby. Je veľmi dôležité, aby ste všetky tieto príklady, vysvetľovanie prevádzali v intimite domova, keď ste len sami dvaja alebo s otcom, aby sa nehanbil pred cudzími, aby vedel, že je to len jeho potreba, záležitosť a jeho rozhodnutie, že sa bude správať ako veľký . Ak by sa tento stav behom niekoľkých mesiacov vôbec nezmenil. teda, že bez vyzvanie nevie potrebu hlásiť, asi by som sa poradila s psychológom.

Podobné otázky

  • odplienkovanie

    , Autor: Ignota

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Môj syn oslávil pred pár dňami 4. narodeniny. Stále nosí plienky. Odmieta ísť na nočník aj na záchod. Nechce ani počuť o tom, že by nemal mať plienku. Ak ju nemá, tak stále plače. Keď ho prehovorím, tak niekedy aj sadne na záchod, ale nikdy sa mu nepodarí vycikať aj keď sa snaží. Akoby mal nejaký blok. Skúšali sme aj to, že sa vyciká do vody alebo do vane pri tečúcej vode, no nič nezaberá. Stále je zaťatý a rozhodnutý že on "ciká iba do plienky a nechce sa naučiť do záchoda". Naša pani pediatrička mi len povedala, že to treba skúšať a neexistuje nijaký návod na to ako dieťa naučiť chodiť na záchod.
    Mám aj o 2 roky mladšieho syna a jemu sa už viackrát podarilo pekne vycikať do záchodu a videl to aj starší syn, ale ani to nepomohlo. Neviem čo mám robiť. Kvôli plienkam nemohol ani v septembri nastúpiť do škôlky. Pritom to je taký šikovný chlapec.
    Ďakujem Vám za každú radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Možno to naozaj súvisí s príchodom mladšieho súrodenca. Chce mať toľko pozornosti ako on. Pravdepodobne nemá žiadnu porchu, veď asi močí aj kaká pravidlene. Ja by som ho do ničoho nenútila, ale ani sa o tom pred nikým / ani manžel, ani babka, ani kamarátka/ nebavila. Tvárte sa, že vás to až tak ani nezaujíma, veď plienky máte, nech ich nosí. Veď jemu to dojde, že je lepšie ich nemať.
    Len keď ste s ním sama, v akej intímnejšej chvíľke mu môžete hovoriť, že dospeláci nenosia plienky, ani veľké deti nenosia. Že plienky treba kupovať a potom neostanú peniažky na niečo iné, napríklad spomeńte niečo, čo by si prial. Pravdepodobne sa to postupne vyrieši u oboch detí naraz

  • Odplienkovanie

    , Autor: jana

    Dobry den,mam 27 mesacneho syna a presne na Silvestra sme sa rozhodli skoncit s plienkami.Zaciatky neboli lahke,ale dnes ma plienku uz len na spanok denny a nocny,no problem nastal pri dennom spanku a to ze nechce spat pritom je unaveny a krici ze chce cikat,ale ked ho posadim tak sa nevycika,tak ho dam spat do postieľky, takto sa to zopakuje aj 4-5 krat az nakoniec zaspi s placom ked uz na jeho vykriky prestanem reagovat.Je to normalne?Viete mi poradit nejake riesenie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Normálne nie je to, že vy ste sa rozhodli skončiť s plienkami. Rozhodnúť sa musí dieťa!!!!!!!!!!!!! Bojí sa, že sa púociká aj keď má plienku, pretože celý tento proces je pre neho stres, ktorému sa síce prispôsobil, lebo je inteligentný a múdry a chce spraviť to, čo od neho žiadate. Jeho organizmus na to však asi ešte nie je pripravený. Skúste zvlniť tempo odvykania, skôr sa o tom rozprávajte / alelen sami v prítomnosti dieťaťa, neriešte tento problém pred dieťťom s inými ľuďmi, dieťa cíti, že je to intímna záležitosť týkajúca sa len jeho a vás/ a len keď je ochotné cikať a kakať do nočníka, tak nech to urobí, inak pokračujte s plienkami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: