Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kakanie

    , Autor: tiki79

    Dobrý deň prajem,
    môj syn mal v novembri 2015 3 roky. Od septembra chodí do škôlky...začiatky boli trošku ťažké ale zvládli sme, no po vianočných prázdninách ktoré boli asi tak 3 týždne sa malý nechcel vrátiť do škôlky, po dlhšom presviedčaní šiel. Ale mám s ním taký problém, že sa skoro každý deň pokaká do gatí, nepýta sa na záchod a pokaká sa. Keď sa ho pýtam, že prečo tak mi povie, že nevie. Vie, že sa kaká do záchoda a doma sa mu nestáva, že by sa pokakal, ale zo škôlky skoro každý deň nosím domov špinavé veci. Neviem si s tým rady a už aj v škôlke na nás pozerajú cez prsty. :-(

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V škôlke nemajú prečo pozerať cez prsty. Dieťa za to nemôže, robí to síce pravdepodobne v určitom zmysle naschvál ale chce tým niečo povedať, zdeliť: totiž to, že nechce chodiť do škôlky. On si akože zvykol ale možno to súviselo s tým, že nechuť zo škôlky vystriedalo tešenie sa na Vianoce, darčeky, možno dovolenku. Možno si myslel, keď bol tri týždne doma, že problém so škôlkou už nebude, už zase bude spokojný doma Tak ho návrat do škôlky prekvapil a takto svoj problém rieši. Riešením je len to, prerušiť dochádzku do škôlky, počkať na dozretie dieťaťa a pokračovať po určitom čase. Ako dlho to potrvá, neviem. Možné a vhodné je tiež vyhľadať pomoc detského psychológa.

Podobné otázky

  • Boji sa kakať do nočníka

    , Autor: Silvia-Hut

    Dobrý deň,
    môj malý má 2,5 roka a stále kaká iba do plienky. Plienku má už iba na obedný spánok a večerný, cez deň je bez nej, s cikaním problém nemáme, aj keď občas sa stanú ešte nejaké nehody. Čiže kakáva ráno po spánku a večer keď mu dám plienku na noc. Inak to zadržiava.
    Vysvetľujem mu, že to nemôže zadržiavať, že ho bude bolieť bruško a pod. Minule som mu povedala, že ak sa mu bude chcieť kakať, môže mi povedať a skúsime na nočník alebo záchod. Pekne sa vypýtal, povedal mi že sa mu chce kakať, aj som videla, že už to pojde, ale začal sa zatínať a zadržiavať a vzpierať a nechcel to tam ani za nič pustiť, akoby sa bojí. Potom odíde a zadrží to a počká si až na plienku. Neviem už ako ho mám motivovať aby sa nebál, skúšala som už všetko možné. Minule som mu vo vani povedala, nech to nedrží a pustí (lebo už ani nejedol, čo ho bolelo brucho, že to držal), a akoby na povel to pustil,ale na druhý deň už nechcel ani tak, ani na tretí. A neviem či je dobré učiť ho to takto do vane.
    Ak by ste mi mohli prosím poradiť ako ho mám, keď sa vypýta a sedí na záchode priviesť k tomu aby sa nebál, vždy keď cíti, že to ide to zadrží a ide zo záchoda alebo nočníka preč, že nejde, povie. Skúšala som knižky, rozprváky, že mu kúpim čo chce, alebo len som mu spievala, hovorila som že nech potlačí, alebo niekedy som skúšala nehovoriť nič, len čítať knižku, ale nepomohlo nič.
    Ďakujem za vašu radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nechajte ho nech kaká do plienky. Čím viac sa budete snažiť, tým viac sa zatne a nebude kakať vôbec. Nie je ešte pripravený na defekáciu, kakanie do nočníka alebo záchoda. Kakanie do vody vôbec nie je prirodzená vec.
    Hlavne o kakní pred ním s nikým nehovorte: kamarátka, mama, jeho otec atd. Vidí, že je to pre vás téma číslo jedna teraz, tak si to užíva a vás týra. len keď ste sami, môžete mu pripomenúť, že veľkí plienky nenosia a kakajú do záchoda. Určite sa to jedného dňa zmení.

  • Pokakavanie a zajakavanie

    , Autor: Vitam

    Dobry den, chcela by som sa poradit, moj syn ma 3 roky. Narodil sa mu surodenec a vzapati nastupil do skolky a tu sa zacali problemy. Zacal sa nam pokakavat do gati, 2x sa pokakal aj v skolke, od toho dna sa zacal zajakavat. Neviem ci ho ucitelka vyhresila, alebo aku metodu zvolila, ale chlapec sa nas zacal pytat, ci sa pani ucitelka nebude hnevat ked sa vypyta na zachod. Na dalsi tyzden zacal zadrziavat stolicu. A aby toho nebolo malo, zistili sme, ze maju v triede problemoveho chlapca, ktory je agresivny k ostatnym detom. Ked s nim zazil nieco stresujuce, doma sa kazde jedno slovo zajakaval a najvacsie zazitky boli, ze sa v skolke bili. Velmi ma to vsetko znepokojilo, tak som syna vyhlasila zo skolky, ze bude somnou a s babatkom doma aspon rok. Na jednej strane ma to mrzi, lebo sa zacinal pekne adaptovat, papal, zapajal sa do aktivit, doma mi ukazoval ako cvicia na pesnicky, ale na druhej strane "krical" ze nieco nie je dobre. Ako mu mam pomoct s tym kakanim, viem ze ho nemam hresit, skusam to aj po dobrom, no nic nepomaha. Vypyta sa, sadne si na zachod a tam to skonci. Zajakavanie uplne vymizlo, ale bojim sa, aby nastupom za rok do novej skolky sa opat nevratilo.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najprv vám musím napísať, že ste urobili úplne najlepšiu vec aká sa dala, že ste ho nechali doma zo škôlky. Možno bude stačiť pol roka a vôbec sa nebojte návratu do škôlky, zase si zvykne!
    Ak by sa zajakávanie vrátilo treba sa obrátiť na lekára, prípadne aj psychológa a logopéda, aby sa to nefixovalo, lebo čím dlhšie to bude trvať, tým horšie a dlhšie sa to bude liečiť.
    Neviem vlastne celkom presne aký je problém s kakaním, či sa pokakáva alebo má zápchu zo zadržiavania.
    Všetko je samozrejme záležitosť v hlavičke zo stresu, ktorý asi privodil príchod súrodenca a problémy v materskej škole.
    Ak sa už prejavuje zápcha treba robiť určité opatrenia:1.nehovoriť o jeho kakaní pred ním s nikým, ani s manželom ani s babkou kamarátkou atd. On vie, že vás jeho kakanie trápi a vie, že si tým vynucuje pozornosť, čo práve teraz po príchode súrodenca chce dosiahnuť. Takže navonok sa tvárte, že jeho kakanie nie je dôležité!!!
    2. dietne opatrenia: nedávajte mu varenú ryžu, varenú mrkvu, tvrdý syr, kakao, čokoládu, mak- to všetku spôsobuje tvrdú stolicu. Musí mať dostatok tekutín.
    3. podávajte probiotika, dlhdobor, ktorékoľvek podľa rady v lekárni, možno najlepšie probiofix.
    4. Keď ste doma sami pripomeňte mu, že sa treba vykakať, že to robia všetci ľudia aj malí a veľkí aj zvieratká, pripadne si stanovte čas, kedy bude chodiť kakať, ideálne keď ste sami doma. Nech však na nočníku alebo záchode nesedí viac ako 10-15 minút
    Ak tieto postupy nebudú behom dvoch troch týždňov účinné treba vyhľadať lekára, lebo bude potrebné pridať aj lieky, ideálne duphalac.

  • Enkopéza a čierne bodky

    , Autor:

    Dobrý deň,chcela by som Vás poprosiť o radu.
    Môj 7ročný syn trpí enkoprézou,snažíme sa upravili sme stravu vyskúšali sme aj ľanové semienka,pšeničné otruby a rôzne iné.Zatiaľ bez zmeny.Neviem už ako ďalej,som zúfalá.
    Pred pár dňami,pri utieraní po veľkej potrebe som na toal.papiery som spozorovala čierne bodočky drobunké,farba stolice hnedá.
    O čom by mohlo ísť?Prosím o rady,ohľadom enkoprézy aj bodiek.
    Som zúfala už s toho a neviem ako ďalej.
    S pozdravom Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bodky boli pravdepdobne natrávené zrniečka ľanových semienok alebo iných podporných látok na vyprázdňovanie.
    Enkopréza je príznakom ťažkej zápchy, ktorá môže mať rôzne príčiny, treba ich odhaliť a potom liečiť. Môže to byť nejaké ochorenie zažívaciho traktu / porucha inervácie čreva, dlhé črevo a iné/ ale najčastejšie je príčina zápchy v psychike, v hlave dieťaťa. Zásadne platí, že ako dlho sa zápcha prejavovala, najmenej tak dlho sa musí liečiť. Diétne opatrenia sú len jednou zo súčastí liečby, taktiež je vhodné podávanie probiotík, dostatok tekutín počas dňa a samozrejme aj liečba, ktorú však musí určiť lekár po vyšetrení dieťaťa. Znova pripmínam, že liečba musí byť dôsledná a dostatočne dlhá. Je veľmi dôležité s dieťaťom o tomto probléme hovoriť samostatne, bez svedkov v intimite matka dieťa, prípadne otec dieťaq. Nie je potrebné o ani správne o tomto probléme hovoriť pred dieťaťom skýmkoľvek iným / ani stará matka, v podstate ani otec, ni že otec príde domov a hneď sa mu hlási čo bolo zase s kakaním a špinením/. Dieťa musí stratiť presvedčenie že jeho kakanie a špinenie je hlavná téma rodiny. Ono totiž tento problém môže využívať proti rodičom: tak a som zaujímavý, lebo sa pokakávam. Je to ťažké, verím, že vás to veľmi trápi ale správnym a trpezlivým prístupom sa to vyrieši.

  • pozeranie TV, kakanie, jedenie

    , Autor: lily2012

    Dobry den,
    dakujem za Vasu odpoved ohladodom kakania. Ja mam pocit, ze moj syn velmi dobre vie, kedy ide kakat. Vie sa vypytat, uz to tak urobil, ale ucelovo sa nepyta. Raz to vysvetlil manzelovi, ze ked sa pokaka, mamicka sa o neho postara a poumyva ho. Ma tri roky a 2 mesiace. Ako mu vysvetlit, aby to nerobil? Tez by som mala otazku ohladom TV, kolko je vhodne pre 3 rocne dieta pozerat tv - samozrejme rozpravky vyberame a pozera len take vhodne, bez nasilia. Ale kolko je vhodne pozerat a ak rad pozera a stale si pyta Tv ako adekvatne reagovat? Mame trosku problem aj s jedenim. MOj syn nerad papa ovocie - ak spapa tak len ovocne pyre, odmieta meso a zeleninu. Dnes som skusala meso rozmixovat a take spapal s kuskusom bez problemov. Mam pocit zo sledovania jeho jedenia, akoby ho male kusky, ak je meso len pokrajane rusili a ked ich zaciti na jazyku akoby ho nadrapovalo na vracanie. ma problem ked je jedlo hrudkovate. Je to na jeho vek normalne? Kuskus ale napriklad zje bez problemov, nema problem ani pokusat chlebik (ten lubi) ci cokoladu... Zubky mal velmi skoro. Ako postupovat pri odmietani jedla. tento tyzden ideme na krv zistit ci ma v poriadku zelezo.
    Velmi pekne dakujem za vasu radu,

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Televíziu by mal sledovať len s vami, aby ste mu vysvetlili niečo, čomu nerozumie. Myslím, že dve tri rozprávky / krátke, napríklad krtko/ denne , čo je nie kontinuálne maximálne pol až trištvrte hodiny stačí. Nie rýchle sekvencie za sebou, kde sa len niečo hýbe a to veľmi rýchlo, pretože to znižuje schopnosť koncentrácie dieťaťa do neskoršieho obdobia.
    Podávajte dieťaťu stravu v takej konzistecii ako je ochotné konzumovať: ovocie ako pyré, mäso zmixované. Nie je to žiaden prehrešok, postupne sa naučí jesť aj pevnejšie kúsky. Najlepšie je dať mu mäsovozeleninovä zmes , teda vlastne takú hustú polievku kvalitnú rozmixovanú a potom druhé nech papá ako sám chce, malé kúsky, mäkké, ktoré je schopný akceptovať. Aj keď napríklad varíte polievku pre vás, vyvarte tam 5 až 6 x týždenne mäso, to skonzumuje a viete, že dostal základné živiny.
    To kaknie určite súvisí s psychikou chlapčeka, jednoducho príchodom súrodenca sa snaží získať vašu pozornosť akýmkoľvek spôsobom. Ale ani to nie je dôvod / teda že vie, že robí zle a napriek tomu to spraví/ aby ste ho trestali. Snažte sa mu všetko vysvetliť a možno sa mu viac venovať. Viem, že je to s dvoma deťmi ťažké ale môžete ho stále zapájať do starostlivosť o miminko.

  • pokakavanie sa

    , Autor: lily2012

    Dobry den,
    opat Vam pisem s prosbou o radu. Moj 3 rocny syn bol odplienkovany uz minuly rok v auguste, vtedy sme zacali s odplienkovanim a v priebehu mesiaca bol cisty. v septembri sme zmenili ubytovanie, prestahovali sme sa a zmenil aj skolku. Kvoli tomu a zacal pokakavat a pocikavat. zacal chodit do skolky uz v 2,5 rokov v belgicku. ale podarilo sa to minimalizovat a nehoda sa stala asi po mesiaci menej casto. KOncom oktobra pribudol do novy clen rodiny a starsi mal opat regres, ktory sme opat prekonali, s obcasnymi nehodami, ktore sa v poslednej dobe stavaju castejsie v podstate v poslednej dobe kazdy den. Kedze som na materskej tak som si ho v krizovych casoch mohla ponechat doma a cikania a kakanie bolo lahsie ustriehnutelne, i ked ochorel, tak zostal doma dlhsie, aby nebol v skole a ked isiel do skoly tak len na kratsi den - od 9tej to 1 nej poobedia, aby bol v kontakte s ostatnymi detmi. zijeme v zahranici. Na jednu pani ucitelku pripada 23 ziakov - zial i vo veku 3 rokov. hned po obede (ktory je o 11.30) maju deti rekreaciu, co znamena, ze su do 1nej hodiny vonku na preliezkach v piesku. tam sa stretavaju vsetky treidy malych - tak asi 90 dti tam je a s nimi su opat ini ludia na dozor. ich ucitelka je len na ucenie, Cez obed maju na dozor opat niekoho ineho. Ako mam postupovat, aby sa situacia zlepsila, lebo momentalne ho vzdy vyzdvihnem pokakaneho. Maju tresty ako zakazanie tv, vyznam? Ako ho potrestat primerane veku. ci ako efektivne riesit tieto caste nehody? Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Trestať ho netreba vôbec!!!!!!!!!!!!!!Nie je dôvod to robiť, on za to nemôže. Jeho správanie a pokakávanie samozrejme súvisí s jeho psychikou, určite so zmenami ktoré sa stali a ktoré sú aj súčasťou pobytu v materskej škole, alebo neviem, či to už nie je škola. Myslím, že by som to riešila ponechaním na dlhšiu dobu / mesiac/ doma, zaradením do starostlivosti o mladšieho súrodenca a režimom, v ktorom je priestor pre venovanie sa obom deťom. Je to určite pre mamičku náročné ale v tejto chvíli nevidím iné riešenie. Budete sledovať, či táto pre neho určite pozitívna zmena povedie k odstráneniu pokakávania a pocikania. Ak nie, je na mieste vyhľadať odbornú pomoc: chirurga, či sa nejedná o organickú poruchu a psychológa alebo psychiatra, ak chirurg žiadnu poruchu neobjaví. Ak sa stav upraví ale po návrate do kolektívu sa vráti, tiež je na mieste vyhľadať odbornú pomoc, hlavne psychológa, možno aj hľadať inú škôlku, kde je inidviduálnu prístup k deťom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: