Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spánok

    , Autor: demi

    Dobrý deň p. doktorka. Mám 6 mesačného chlapčeka a trápi ma jeho spánok. Malý mi zaspí pri kojení. Do pol hodinky sa zobudí, musím ho opäť uspávať (väčšinou na prse). Takéto budenie má dovolím si tvrdiť od narodenia. Proste na noc som snáď vždy uspávala na 2-3x. Bolo jedno či zaspal pri kojení, v kočíku, na rukách alebo sám. Na kojenie sa budil 2-3x za noc.
    Neviem presne odkedy to trvá, ale hrubý odhad vyše mesiaca. Malý sa každú chvíľu budí. Za noc aj 10x. Začne mrnčať, koľkokrát nie je ani hore, ale spí ale pomrnkáva. Väčšinou je to mrnčanie, že má zavreté oči, teda zo spánku asi, niekedy ich otvorí, ale rýchlo zaspí. Keď takto začne pomrnkávať, tak ho opätovne uspávam buď v kočíku alebo na prse, niekedy tľapkaním po zadku. Ešte by som dodala (a v tom vidím problém), že cumlík veľmi neobľubuje.
    P. doktorka, myslíte, že takýto nekľudný spánok je kvázi normálny v tomto veku a prejde to? Alebo to mám riešiť s lekármi? Keď mrnčí, ja ho kočíkujem, vyzerá, že už spí, ja si ľahnem a ani nestihnem zaspať a zase pomrnkáva. Vtedy sa pýtam, či to nie je na návštevu neurológa. Čo myslíte?
    Ešte by som dodala, že asi pred doma týždňami mu vyliezol prvý zúbok, vtedy sa to trošku zlepšilo, ale to naozaj len trochu.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    NIe je to určite žiadne ochorenie! Možno by ste honemali usprávať v kočíku, ani hojdaním, ani natriasaním, on zaspí ale deťom sa častejšie striedajú fáz plytkého a hlbokého spánku, a keď sa dostane do fázy plytkého spánku, zistí, že nie je hojdaný, vozený a preto sa pravdepodobne zobudí. Inou príčinou je to, že on sa spočiatku zobudí len trocha, pomrnkáva ale vy sa samozrejme zobudíte celkom, on to vie, cíti vašu prítomnosť, vôňu a obrazne povedané, nedá pokoj dovtedy, ký,m k nemu nevstanete, nenakojíte ho, nepohojdáte. Nikedy, ak je dieťa zdrvé, pomôže v tejto fáze, keď ho uložíte spinkať do samostatnej izby, keď sa len tak slabo prebudí, pomrnkáva, tak sa nezobudíte, ani on vás necíti a znova hlbšie zaspí. ďalšia možnosť je, že je už vo fáza prvej deprivačnej úzkosti, stále má strach, aby ste ho neopustili, nestratili sa mu a preto vlastné stále kontroluje a uisťuje sa , že ste nablízku. Nebude to trvať navždy, je to prechodné a všetko sa znova upraví a vy sa vyspíte.

Podobné otázky

  • Spánkový režim

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň, pani doktorka. Prosím, kedy najneskôr by večer malo ísť spať 2-ročné dieťa? Manžel je toho názoru, že dieťa treba nechať, nech sa samo rozhodne, kedy chce ísť spať, ja si však myslím, že dieťa v určitom čase jednoducho treba uložiť do postele. Synček vstáva so železnou pravidelnosťou okolo ôsmej, nezávisle od toho, či išiel spať 20:00 alebo 22:00. Nerada by som mu poškodila zlým spánkovým režimom. Pokiaľ si dobre pamätám, rastový hormón sa produkuje len počas spánku. Ďakujem pekne, s pozdravom Katarína.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Produkuje sa hlavne pred polnocou. Dieťa by sa malo uložiť na spánok najneskôr do 21.00 Nie vždy zaspí, ale už má byť upokojené, napapané, pripravené na spánok.

  • Spanok a plac

    , Autor: Dúška

    Dobry den chcem sa opytat, syn sa mi budi uz druhy den po uspati vecer po 2 hodinach, s velkym placom , na rukach sa mi prehyba , musim s nim chodit a tak uspat aj hodinu co sa s nim musim prechadzat lebo ked ho idem polozit alebo si sadnem akoby to citil a zacne zas plakat. Vedeli by ste mi povedat co to moze byt? Nocny des to nieje to poznam.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je starý.
    Treba ho vziať do náručia a počkať, kým sa upokojí. Ak by to trvalo dlhšie, treba vyhľadať lekára, niekedy to je preto, lebo ho bolia ušká.

  • Spanok

    , Autor: Dúška

    Dobry den chcem sa opytat. Presli sme sk synom skoro 8m. Na dva spanky lebo sa mi budil skoro rano a treti denny spanok uz odmietal.
    Rano o 6 sa zobudi
    Prvy spanok ma o 9:30 do 11
    Druhy spanok o 14:30 do 16
    Na tieto spanky mi pekne zaspi a je visiet ze je unaveny. No na nocny spanok neviem kedy ho mam ulozit, ked ho idem po 3,5h dat na nocny spanok spat uz je preunaveny. Vobec neviem tento cas aby som soravne ulozila syna na nocny spanok odhadnut . so spankom mame od narodenia problemy. Sam nezaspi aj ked sa ho to snazime naucit cez den na tie dva mi zaspi v postielke aj ked musim byt prinom. No na nocny uz musim v nosici lebo je vela unaveny. Prosim poradte mi dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Má dobrý spánkový režim. Večer ho ukladajte o siedmej, to by mal byť pre neho teraz ideálny čas.

  • Spanok, vyziva

    , Autor: Monika N.

    Dobry den, pani doktorka, potrebujem sa s vami poradit ohladne spanku mojho 8mes.synceka. Cez noc sa mi budi na mlieko, nakojim a zaspinka, je to 3x za noc. No a cez den mi spinkava 1,25 hod za cely den????????‍♀️ Davam mu hippku na noc, tak ako je uvedene na obale, po 3 hod.sa zobudi a nakojim ho,zaspinka. Ale cez den, vstane dam mu probio jogurt s trochou kase na zahustenie, alebo ma len kasu pre 8 mes.babatka s rozpuc.bananom, hruskou, atd...potom ma keksik do rucky asi 2ks, potom ma obed(moc nestiham varit(kedze tak spi/nespi) ak sa mi da, varim vecer. Na obed ma prikrm hippku 230g ale vzdy mi spapa len polovicu, tak druhu polovicu mu dam bud vecer alebo na druhy den. Potom ma olovrant ovocie/zeleninu a vecer ma hippku 180ml, 6 odmeriek. Co robim zle, aby mi lepsie resp.o cosi viac spinkal. Spaval mi 4x za den po pol hodinke(nikdy nie viac, akoby mal v sebe casovac????) 7mes.mi spaval 3 hodinky bol hore a pol hodinu mi spal a tz od 8mes.mi spi cez den,zacina mat 2 spanky(si myslim) iba 1,5h dokopy.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku sú už dva spánky denne v norme. Problematický spánok v noci nesúvisí s jedlom. Dieťa prechádza fázou prvej separačnej úzkosti, tak stále kontroluje či je matka nablízku. je to prechodné, po určitom čase sa spánok upraví. Nie je to ochorenie.

  • Spanok

    , Autor: Dúška

    Dobry den. Chcem sa opytat na caste budenie 6 a pol mesacneho syna v noci. Cim to moze byt. Su noci kedy sa zobudi aj 10x . mliecko mu davam 2x za noc sme na UM.
    Zubky neviem ci idu, slinta aj derie vsetky hracky o dasienka ale opuchnute nema. Posledne dni odmieta aj prikrmy aj mliecko. Viete mi poradit?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo odmieta príkrmy aj mlieko. To treba vyriešiť, ak by to trvalo dlhšie.
    Nočné budenie je v tomto veku časté, nikto nemá patent ako to vyriešiť. pokiaľ sa len zobudí, nemá žiadne ťažkosti treba to prijať, ale v noci sa s ním nehrajte, dajte najavo, že je noc a má spinkať. je to prechodný stav, po určitom čase sa spánok znova upraví.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: