Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Sťahovanie predkožky

    , Autor: kanti

    Dobrý deň p. doktorka,
    chcela by som vedieť Váš názor na sťahovanie predkožky, resp. stiahnutie predkožky. Dnes som bola s mojím synčekom, 15 mesiacov, na očkovaní MMR a pri tej príležitosti mu pediatrička násilne stiahla predkožku. Dovtedy som mu ju sťahovala po kúpaní ja. Vedela som, že to tých drobcov musí bolieť, avšak to čo zažívam so synom, som veru nečakala. Plače, až vrieska pri každom cikaní (bezpečne viem, kedy močí), chodí po špičkách, no úplná hystéria a ja plačem spolu s ním. Je tento postup správny?Doktorka mi kázala umyť v repíku a natrieť odhalený penis, čiže žaluď, očnou framykoinovou masťou. Ako sa na túto problematiku pozeráte vy, názory odborníkov sa rôznia. Jedni hovoria sťahovať, ale mám pocit, že čoraz viac prevláda názor, nechať to tak. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do pätnástich mesiacov predkožku neodporúčam sťahovať, samozrejme až na výnimky, kedy je to podrebné kvôli infekciám močových ciest alebo zápalom v okolí žaluďa a pod predkožkou.
    Uvedenú praktiku ako uvádzate vo vašej skúsenosti nikdy nepoužívam.
    S preťahovaním predkožky začínam tiež na 15 mesačnej prehliadke, skontrolujem, či sa predkožka uvoľňuje, ak áno ukážem rodičom ako ju majú každý deň pri kúpaní postupne uvolňovať a ak sa vôbec neuvoľňuje, používam mastičku s kortikoidom na masáže predkožky a postupné uvoľnenie, zväča s dobrým efektom. Ak sa predkožka neuvoľní, konzultujem detského urológa, ktorý nájde vhodné rieenie tak, aby do začiatku kolskej dochádzky bol tento problém vyriešený.

Podobné otázky

  • Sťahovanie predkožky

    , Autor: ria-3

    Dobrý deň. Prosím o radu. Malý ma 2 a pol roka, žiaľ bola mu násilné stiahnutá predkozka u urológa, pri močení tlačil, balonkoval. Verím, že to bolo správne riešenie aj keď teraz to ľutujem.
    Stiahnuť mu totiž vôbec nešlo a pediater odporučil urológa. Moja otázka znie. Cikanie ho páli, už 4.den. nechce ísť na nocnik, bud sa pocika na podlahu alebo do vane. Skúšala som mu sťahovať pri kúpani, skoro prestal dýchať/ odpadol ako vrieskal. Nemôžem mu nič teraz poškodiť ak ideme nato pomaly? Viacej nedokážem ako kričí. Stále ukazuje ze bolí, chytiť mi nedovolí. Natrierame framykoinom.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Som z toho zúfalá. Doteraz žiadne problémy nemal okrem toho, že tlačil mu močení.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako tú predkožku stiahli ale dnes sa to robí jemne v celkovej anestéze a deti z toho nemajú žiadnu traumu. Ak to spravili nasilu, tak môžete robiť repíkové kúpele aj aplikovať framykoin ale hlavne treba denne jemne pretiahnuť, ale len trochu pokiaľ to ide nebolestivo. Po tom traumatickom zážitku si to asi chalpček nebude dať robiť. Treba počkať kým sa všetko zahojí a potom to znova riešiť, určite nie rovnakým splôsobom.

  • Sťahovanie predkožky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deń,
    mám 3-ročného syna a takmer od narodenia mu sťahujem predkožku, teraz nám ide stiahnuť z jednej strany celkom dobre ale z druhej strany je stále prilepená o žaluď, a je vidieť podtou predkožkou, že má na dvoch miestach vedľa seba veľa toho bieleho, čo sa postupne uvoľňuje, no na tomto mieste to má už dlho, a neviem či to treba nejak inak riešiť. Problémy pri cikaní doteraz nemal a nemá, ani žiadne zápaly. Normálne po kúpan í si už nechce dať stiahnuť, preto mu predkožku sťahujem v poslednej dobe, až keď zaspí, zopár krát som natrela malinkou vrstvičkou framykoinu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Framykoin nie je potrebný. Sťahovanie robte jemne , ale najlepšie pri kúpaní. Ak by bol problém, vyhľadajte lekára, eventuálne detského urológa.

  • stahovanie predkožky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    chcela by som sa Vás opýtať kedy by som mala začať s pretahovaním predkožky.Malý ma 15mes. jeho detská doktorka vravela, že to stačí od troch rokov.No môj synovec mal potom s tým problém, tiež s ním nič do troch rokov nerobili a potom museli navštíviť urologa, ktorý mu to pretiahol na silu.Je potrebné začať s preťahovanímuž teraz?
    Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to potrebné, pri kúpaní len skúste či to ide a ak áno, tak len potiaľ, pokial to ide. Preťahovanie inak než nakoľko je predkožka uvolnená nie je potrebné. Ratom sa uvolní sama. Ak sú problémy, / musí tlačiť pri močení, balonkuje pri močeníl, máva zápaly močových ciets/ potom je namieste vyšetrenie u urologa a následá liečba. Liečbou nie je násilné pretiahnte prdkožky ani u urologa!!!!!!!!

  • pretahovanie pipika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den prosim Vas o Vas nazor na stahovanie predkozky u deti maly ma 2 roky v januari ...ma ho zlepeny cize od polky dole sa mu neda stiahnut 2 krat mal zapal ale uz je ok...s cikanim problem nie je... neviem ci mam ist na urologiu aby to ambulante urobili alebo mam pockat a vekom ako si to zacne stahovat mu to pojde citala som o tom vela ze sa to nema davat dole na silu.. preto sa obraciam na Vas o prosim o nazor.synovec ma tiez 2 roky bol na to a velmi zle to znasa ma to opuchnute e krvaca mu to stale..dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nemá ťažkosti, myslím, že nie je potrebné nič riešiť, rastom penisu sa predkožka uvolní. Hovorím to však teoreticky, jasný názor sa dá vysloviť až po vyšetrení

  • sťahovanie predkožky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať od kedy treba sťahovať predkožku. Mám 18 mesačného synčeka. nemá žiadne problémy. Jeho pediater mi povedal, že na to mám čas, vraj stačí raz za čas a nie nasilu, pokiaľ ide. Tak pri kúpani to robím ale nie je to bohvie čo.Má tam iba malilinkú dieročku. Pytam sa Vás preto, lebo náš pediater sa už par krat zmílil tak sa mu bojím veriť. A obriezku by som asi nedovolila je to drasticke, niektorý hovoria vraj sa tu upravy samé, iný že neskor može mať problémy. Tak neviem čomu veriť. Ďakuje m za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak dieťa nemá problémy, pri močení netlačí, nebalonkuje / teda nevteká mu moč medzi dva listy predkožky/, nemá ochorenie obličiek, tak nie je potrebné nič riešiť, preťovať pri kúpaní len tolko ako to ide a veľmi jemne aby nedošlo k poraneniu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: