Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dieťa rozpráva veľmi hlasno

    , Autor: katasen

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadom hlasného rozprávania našej dcéry. Má 2 roky 3 mesiace. Po 2. narodeninách sa veľmi rozrozprávala, všetko komentuje, dopĺňa básničky, snaží sa súvislo komunikovať. Problém je ale v tom, že veľmi pri tom kričí. Nenamáha si hlasivky, vyzerá to z jej strany prirodzene, ale som z nej po celom dni veľmi "ohučana". Keď sme v obchode alebo na ihrisku, tak ju je všade veľmi počuť a všetci ju počujú. Keď ju upozorním, tak dokáže stlmiť zvuk a na chvíľku rozprávať tichšie, ale potom zase kričí... Počuje dobre, stačí, že sa potichu bavíme s manželom a hneď začujeme, ako opakuje slova, ktoré zachytí, takže poruchou sluchu by to nemalo byť. Do jaslí nechodí, súrodenca zatiaľ nemá (ale je na ceste, čo si myslím, že ešte nemôže mať vplyv na hlasné rozprávanie). Bojím sa, že po príchode bábätka, to bude ešte horšie a bude ho stále budiť.... Prosím o zhodnotenie situácie, resp. radu, ako ju trošku stíšiť v jej prejave. Ďakujem Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zamerala by som sa v prvom rade na sluch. Nemusí celkom zle pčuť ale v tomto veku majú deti zväčšenú nosnú mandľu / spía s otvorenou pusou, chrápu/ ale sprievodným znakom môže byť aj porucha sluchu. Určite odporúčam vyšetrenie u otorhinolaryngológa.
    Na druhej strane dôvodom môže byť aj povaha, dieťa už v tomto veku môže prejavovať, že sa chce presadiť pred vetkými, byť stredobodom pozornosti, takže jednou z možností je upozorniť na seba hlasným prejavom. Ak vyetrenie ORL bude v poriadku, odporúčam len jemne upozorňovať, že ju predsa každý počuje a nemusí kričať, taktiež dať príklad, že vy sa s ockom a každým počujete, aj keď nekričíte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: