Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 9 mesiacov

    , Autor: viki-25

    Dobry den,chcela by som sa opytat na rozne otazky ohladom nasho dietatka....ma ukonc. 9.mesiac,dojcena na ranajky a pred spanim,samozrejme aj v noci.
    Ako je to s ciapockou v lete?kedy ju nemusi mat?/totiz,ma ju veeeelmi nerada a ked spi v kociku,vacsinou si ju vzdy nejako da dole,aj ked ju ma uviazanu alebo pevne na hlavicke.../
    Pitny rezim-kedy,kolko,coho?
    Kedy na ranajky nastupuje nieco ine ako mliecko/dojcenie/ a co by to mohlo byt?
    Co jej mozeme davat pomedzi jednotlive chody aby vydrzala,prip ak budeme mimo domu,alebo len tak na "prieslinku"kym pride jej cas papania?
    Skusame par hodin pred spanim kase,no neochutene jej nechutia-Ako urobit chutnu kasu z vlociek,ryze a pod.,aky pomer,cim ich teda zdravo dochutit?
    Resp.Moze byt stale len instant. kasa?/mame babylove dm banankovu,ta jej chuti,pocula som,ze surove ovocie by sa do jogurtu a kase nemalo davat,lebo vraj moc kvasi v zaludku zbytocne???mozem jej tam potom primiesat detsku vyzivku 100%ovocia z dm?tie neochutene dm babylove jej nechutia :(/
    Ide leto-Natierat na slniecku,cim,kolko moze byt na slnku? Moze uz smelo lozit po travicke?
    Kolko x taketo dietatko kupat za tyzden,mozem uz pouzit sampon na vlasky?dakujem za odpovede :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čiapočku pokiaľ nefúka vietor, nie je chladno, alebo nie je na slniečku, nepotrebuje. Pitný režim spočíva v podávaní prevarenej ochladene vody/ aj dojčeneckú odpoúčam prevárať, nie je sterilná/ v množstve maximálne 200 ml / 24 hodín. Nepodávame čaje ani ovocné šťavy. Na raňajky už aj teraz napríklad mliečna kaša alebo Jogurt, biely, s probioickou flórou. do roka nič na báze tvarohu, teda syry, pribináčik a podobne!!!Pomedzi jedntlivé chody , pocie jedenia nedávame nič!!!!!Ak dieťa stále niečo konzumuje vyrábame si zlých jedákov, nezje čo má ale furt niečo konzumuje!!!! Môžete spraviť ryžovú kašu/ ak dobre akaká/ alebo aj krupicovú ašu ale v tomto veku zásadne do umelého mlieka . Aj bežnú kašu bez ríchutí môžete dochutiť ovocím alebo ajuvarenou zeleninkou.Môžete primieať aj detskú výživu. Kam nechodí slnko, chodí lekár, preto nie je potrebné dieťa stále niečím natierať. Mali by ste držať režim, teda byť vonku len ráno do cca jedenástej / môžete spraviť aj slnečný kúpeľ, zobliesť dieťatko nechať hona slniečku cca 10 minút, ráno okolo deviatej/ a potom ísť vonku až po tetej. dajte pozor, aby na dieťa ani vtedy slnku priamo nesvietilo, nedávajte však na kočiarik plienku, je za ňou dusno! Ak ste pi vodnej ploche alebo v prírode aj cez deň či na záhlade je možné natierať ale s filtrom kktorý má minerálnu ochranu: daylong baby alebo bioderma minerál napríklad. Po trávičke nech nelozí, môžu tam byť kliešte a ich larvy a iný hmyz. Šampón môžete použiť, ja osobne odporúčam kúpať denne.

Podobné otázky

  • Neutisitelny plac pred spankom/zo spanku

    , Autor: Ajvet

    Dobry den,
    dcera bude mat o tyzden 9 mesiacov. Uz 2 a pol tyzdna ma extremne zhorseny najma vecerny spanok. Zo zaciatku to bolo ze zaspala, do pol hodiny sa zobudila so strasnym placom a nebolo mozne ju utisit ani na rukach...pomohlo az ked sme ju ako keby uplne prebrali. Vzdy ked znovu ako keby zaspavala, zacala zrazu strasne plakat a vsetko sa zopakovalo, v podstate vzdy nepricetne place v takom polospanku, trvalo to dokola aj niekolko hodin, nezaspala ani ked uz bola uplne unavena (napr. Po 7 hodinach bdenia). Na uspatie pomahalo nakoniec len dat ju do kocika a tak ju uspat. Posledne dni sa to este zhorsilo, uz v postielke ani nezaspi a zacne po nejakej dobe plakat, v kociku je to tiez tazsie ju uspat, tiez chvilu je ok a ked uz polospi, zrazu zacne strasne plakat. V noci sa tiez spanok zhorsil. Predtym sa sice tiez budila viackrat ale vzdy stacilo podat dudel, pripadne dat mlieko. Casto si chyta uska, niekedy si uplne skriabe ucho a pcha si dnu prst. Mohlo by to byt aj nieco s uskami? Zub este nema ziadny, usta sledujem kazdy den ale ziadna zmena. Pripadne sa jedna o spankovu regresiu? Denny spanok je tiez podobny, niekedy sa zobudi uz po 10-20min a place. V kociku ako tak pospi. Zaujima ma teda, ci je to len obdobie a treba to preckat alebo to mam riesit, ci za tym nemoze byt aj zdravotny problem, napriklad tie uska (neviem ake priznaky by pri tom mala). Jedenie sa jej v poslednych tyzdnoch tiez zhorsilo. Ked bolo uplne zle dala som jej nurofen sirup ale nepomohlo.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem či nechodíte na plávanie kojencov, to by ju mohli bolieť ušká, videla som to viackrát.
    Môže to byť prechodný prejav separačnej úzkosti, stále chce vedieť, že ste pri nej. Iným dôvodom je nedostatočný kľud v miestnosti, kde spinká. Ak všetky možnosti vylúčite a stav sa zhoršuje, včítane odmietania jedla, je potrebné konzultovať pediatra.

  • Vseobecna otazka

    , Autor: Matadodok

    Dobry den mam dcerku ktora mala pred 2 tyzdnami 9 mesiacov ma 8800 gramov ..a cca 73 cm namerala pediatricka len mne sa to nezda ked som doma merala tak mala cca 70 a pol nie je to malo ?porodne mala 2810 a 49 cm...lebo mi pride velmi malinka oproti rovesnikom ..a este nehovori mama ani tata len si blaboce to svoje nie je neskoro ze to este nevie ?..vie sama sedkat stvornozkovat a stan pokusa sa uz robit krociky okolo gaucu ..vie urobit tap tap zakyvat ako robi rybka konik ...sem tam vie zatlacat do otvorov ked jej podrzim na otvore ukazat aka je silna ci to nie je malo alebo by mala vediet este nieco viac ?....a papanie niekedy jej mixnem a niekedy vie spapat aj vacsie kusky niekedy ma problem nie je problem ze jej to este mixujem? aby ndmala problem ked bude vacsia ...lebo ked vidim ako sa trapi tak jej to radsej zmixujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Trocha humoru: videli ste dospelého človeka zdravého jesť mixovanú stravu? iste nie. jasne, že sa naučí normálne papať. Treba podávať jedlo v takej forme, ako si dieťa vyžaduje, aby sa dobre napapalo. Niekedy už v tomto veku papajú len popučené, iné aj po roku mixované.
    Niektoré deti aj v roku len slabikujú a ešte nemajú žiadne slovo s významom. Vývin reči je veľmi individuálny.
    Dieťatko je pravdepodobne drobnejšie, aj sa drobnejšie narodilo. Preto sledujeme dĺžku pravidelne, aby sme vo chvíli, keď sa ukáže, že dieťatko málo rastie rozhodlo o správnom postupe.

  • Vaha dietata

    , Autor: katush

    Dobry den,
    Moj syn ma 9 mesiacov a od narodenia velmi malo pribera, aktualne ma len 6850g, vysku ma naopak "normalnu", 73cm. Narodil sa v termine s vahou 3350 a 52cm. Uz na pohlad je velmi stihly, ma velmi tenke nozicky aj rucicky. Do ukonceneho 6 mesiaca bol vylucne kojeny, potom som pridavala postupne prikrmy, teraz sme aktualne na 3 prikrmoch denne. Snazim sa donho "dostat" co najviac jedla, zje priblizne 100 -120 ml a viac odmieta. Mam si kvoli jeho vahe robit starosti pripadne ist na nejake vysetrenia?
    Od 8 mesiaca stvornozkuje, sam vsak este nesedi (len na patach). Mam ho nejako motivovat do sikmeho sedu?
    Je velmi bojazlivy a uzkostlivy, v novom prostredi potrebuje vzdy cas kym sa odvazi zoznamovat sa s prostredim. Od 8 mesiaca zacal byt aj dost placlivy, hoci pricina nie je zjavna (najedeny, prebaleny, vyspinkany). Myslite ze je namieste konzultacia napr s neurologom?
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti bývajú rôzne, aj hmotnosť býva rôzna podľa typu dieťatka. Kojené detičky všeobecne bývajú drobnejšie ako umelo živené. To, že ešte nesedí nie je príznak zaostávania v tomto veku. ZTi, že je bojazlivejší je normálny vývoj v tomto veku, dieťa sa bojí cudzích ľudí, je fixované na matku. Sledujte vývin a ak by ste mali akékoľvek pochybnosti, je na mieste v poradni to skonzultovať s lekárom.

  • Výška a váha

    , Autor: ivab-2

    Dobrý deň. Mám syna, ktorý bude mať o tri dni 19 mesiacov. Narodil sa akútnou sekciou v 37.t.t. s mierami 2530 g a 45 cm. Je to spokojný a šikovný chlapec. Okrem občasného soplíka a kašľa ešte nebol chorý. Ale trápi ma jeho výška a váha. Teraz má 8200 g a 75 cm.
    V 6 mesiacoch svoju váhu zdvojnásobil (6280g/61cm) a v roku strojnásobil (7540g/72cm). Po roku začal priberať velmi pomaličky. Od októbra do januára pribral 400 g, potom od februára do apríla 260 g. Teraz mu idú zúbky a papá veľmi málo, stále sa chce kojiť. Počas apríla nepribral vôbec. Jeho dvaja starší súrodenci sú tiež najmenší v triede. Ja meriam 160 cm, manžel 178 cm.
    Pani doktorka vraví, že budeme sledovať váhu aj hmotnosť. O tri mesiace máme prísť na preváženie. Vyšetrenia mu neboli robené žiadne. Len v roku krvný obraz. Mal zníženú hodnotu železa a bolo nám doporučené doplniť železo v strave. Kedže syn papá máličko, tak dopĺňame železo čučoriedkovým sirupom (výživový doplnok). Pani doktorka mi ešte doporučila obmedziť kojenie. Ale to nepomáha, aby zjedol viac inej stravy. Práve naopak. Rada by som ešte v kojení pokračovala.
    Je podľa Vás synova váha a výška v norme?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlapček je výškovo aj hmotnostne niší ako je norma pre daný vek. Nie je však potrebné robiť hneď závery, ako udávate aj staršie deti sú drobnejšie, faktom je, že vo veku medzi jedným a druhým rokom deti veľa nenarastú ani nepriberú. V každom prípade by som spravila základné vyšetrenia, včítane títnej žľazy a výšku a hmotnosť dieťatka podrobne sledovala každé dva až tri mesiace v priebehu jedného roka. Aj výsledky ukážu, či je to dostatočné alebo je hneď potrebné nejaké ďalšie konziliárne vyšetrenie / endokrinológ/,

  • Zmena spankoveho rezimu

    , Autor: janmiska

    P.dr., mam 11mesacneho syna,ktoremu sa ale rapidne zmenil nocny spanok. Presli sme si roznymi moznostami zaspavania,vzdy to slo nejak prirodzene. Ako babatko sme ho uspavali na rukach,potom zaspaval medzi mnou a manzelom na posteli,dalej uz len s jednym z nas a napokon sam v postielke. Rezim dna ma stale rovnaky. Medzi 19:30-20:30 vzdy spinkal,ale posledny mesiac a pol je uspech ked zaspinka o 22:30. Spanok ma ale velmi nepokojny. Syn vyrasta v pokojnom prostredi bez stresu,snazime sa mat tv zapnuty minimalne,vecerne ritualy su vzdy tie iste,pred spankom sa hrame uz pokojnejsie hry,rozpravame sa tichsie. Sprvu spinkal asi tri krat do dna a v noci sa zobudil raz,niekedy prespal celu noc az do piatej rana,neskor spaval len dva krat do dna ale v noci to bolo stale rovnake,dokonca sa nezobudil ani raz na papkanie a asi od 9 mesiacov spinka uz len raz cez den,no vecer zaspat nechce,on je unaveny,vidno mu to na ockach,ziva a tuli sa,ale hned ako vypije mliecko,chyti druhy dych a akoby sa nechumelilo sa hra a vystraja. Cez den spi cca 1,5hodiny a kym zaspi vecer,niekedy uplynie aj 11hodin. Par dni predtym ako sa mu zmenil rezim,sa tri krat asi po dvoch hodinach spanku zobudil z velkym krikom,bol problem ho utisit. Myslela som aj na to,ze sa mozno nalakal ze bol v izbe sam,aj ked nocna lampa svietila,ale par krat sa stalo ze sa takto sam zobudil ale nemal problem so samotou. Uz nevieme co mame robit. Manzel skoro vstava do prace a 6hodin spanku sa dlhodobo neda vydrzat. Neviete nam poradit?vdaka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja myslím, že by mohol spinkať eše dvakrát denne, možno je večer veľmi unavený a tieot deti potom nevedia zaspať, lebo vystrájajú páve z únavy, len tak vlastne neodpadnú od únavy. Neviem, kedy malý vstáva ale skúsila by som okolo deviatej prvý spánok a okolo druhej druhý spánok, možno by mohol jeden z nich abslovovať v rámci prechádzky v kočiariku. Niekedy sa odporúčalo pred spaním ešte krátka prechádzka. Nedávajte mu cez deň banán, ani banánovú kašu, niekedy sú excitované,nespavé aj banánu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: