Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Gynekolog

    , Autor: erikamar

    Dobry den ,mam otazku na gynekologa.Mozem ju polozit aj sem,nakolko poradnu gynekologa som nenasla

Podobné otázky

  • Amoksiklav 375

    , Autor: nisa

    Dobry den,
    pisem Vam lebo uz som uplne na dne :-( co sa tyka antibiotickej liecby v tehotenstve. Bola mi zistena hydronefroza a bakteria v moci. Urologicka mi nasadila antibiotika v cca 31 tt. Nasadila mi na 7 dni Amoksiklav 375 ( 3 krat denne) a potom na 29 dni ( 1 krat denne) ako prevencia pred nastupom bakterie a mozneho zapalu oblicky. Moja gynekologicka to brala normalne nic mi k tomu nepovedala. Pricom iny gynekolog ostal uplne zaskoceny ze tak dlho beriem antibiotika. Poprosim Vas o Vas nazor ci to mohlo mat nejaky vplyv na babatko v brusku, velmi sa o moje babatko totiz bojim.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Amoksiklav nie je antibiotikum kontrainidkované v tehotenstve. Samozrejem všetko čo matka v tehotenstve užíva dieťatko ovplyvňuje. Na druhej strane hydronefróza a s ňou často spojená infekcia je závažné ochorenie a treba ju aj v tehotenstve liečiť.
    Neveim, či sa už bábatko narodilo, ale v každom prípade by vašu anamnézu v tehotenstve aml vedieť pôrodník aj detský lekár dieťatka.

  • dcera

    , Autor: didus

    Dobry vecer!mame 22 mesacnu dceru.pred tyzdnom som pri prebalovani zbadala,ze ma zarasteny posvovy vchod(blanu tam ma).boli sme u detskej kekarky a ked sa jej na to pozrela(mne sa zda,ze dost drasticky)tak jej to roztrhla,teda uz tam tu blanku nema...v utorok mame termin u detskeho gynekologa.viete mi aspon priblizit,co nas tam caka?dost stresujem a keby som aspon priblizne vedela co sa bude diat,bola by som pokojnejsia.....dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    detský gynekolog dieťatko vyšetrí, zhodnotí stav a rozhodne, akým spôsobom je potrebné zrast riešiť Ak však už došlo k uvolneniu ako popisujete, nie je potrebné nič riešiť, len dodržiavať úzkostlivú hygienu / hlavne aby neostávali v pošvovom vchode zbytky stolice/ na druhej strane nie je potrebné stále umývanie mydlom a kúpanie v pene je vyslovene nevhodné, podobne ako utieranie vlhčenými utierkami. Stačí čistá voda po stolici aj pri event. prebaľovaní, hlavne ráno. Myslím, že sa nemusíte ničoho obávať.

  • dcera

    , Autor: didus

    Dobry den.potebovala by som poradit.mame 22 mesacnu dceru.ked mala 7-8 mesiacov,zbadala som,ze ma zaradteny posvovy vchod,mala tam blanku.nasa lekarka jej to pozrela a dala mi kontakt na detskeho gynekologa.nastadti sme mu nevolali,lebo dcera vtedy zacala sediet a ta blana jej praskla.pred tyzdnom som si vsimla,ze jej to zsrasta zas.boli sme za detskou lekarkou,a ona ked jej to pozerala tak sa mi zda,ze jej to nstiahlia,pretoze tu blanku ma mensiu.volala som aj detskeho gynekologa,msme termin o tyzde.a ja stresujem,nevuem co nas caka.budu jej to rezat?????viete mi napisat nejake informacie ako sa v takychto situaciach postupuje aby som natolko nestresovala?vopred dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Detský gynekolog zhodnotí, aká je pevná zrastená blanka a potom rozhodne ako bude postupovať. Zväčša sa jemne, buď bez použitia nástroja alebo na tupo blanka oddelí. Je potrebné potom dodržiavať rady lekára, aby nedošlo k opätovnému zrasteniu. Hlavne dbať na hygienu, na to, aby v oblasti pošvy neostávali zbytky stolice a ja osobne neodporúčam už na novorodenenckej návšteve doma používať vlhčené utierky / tie sú len v prípade , že nie je prístup k vode vhodné na použitie/, takže ich určite nepoužívajte. Samotný výkon je krátky, mierne bolestivý, k hojeniu dohádza behom pár dní.

  • Neznášanlivosť antibiotík

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, už ste odpovedali rodičom, ktorí majú podobné problémy ako ja. Deti im nie sú schopné užiť ATB v akejkoľvek dostupnej forme. Ani sirupy ani tabletky. Mne sa pri násilnom podávaní akurát porarilo docieliť, že 4-ročná dcéra odmieta užiť akékoľvek lieky.Neviem dokedy jej táto trauma vydrží. Tak sa chcem opýtať na váš názor na čípkovú formu. Počas tehotenstva som mala opakovane vo výteroch nález Str. agalactie, môj gynekológ na mne vyskúšal snáď všetky lokálne prípravky ktoré sú na trhu, ale potvora streptokok tam stále bol. Tak mi dal v lekárni vyrobiť čípky z Amoksiklavových tabletiek. Známa pracuje v lekárni a tvrdí, že čípky vedia vyrobiť z akýchkoľvek ATB vo forme toboliek z ktorých sa dá účínná látka vo forme prášku vysypať.Myslíte si, že by bolo niečo podobné možné vyrobiť aj pre dieťa na rektálne použitie? Napríklad Klaid je v tobolkách. Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak by sme to vedeli vyrobiť tak, aby sa účinná látka vstrebávala tak ako potrebujeme / určitý čas udržiavať určitú hladinu/ už by sme dávno takéto čípky používali. Nie ste jediná mamička, ktorá ma tento problém. Musíte ho zvládnuť.

  • beta hemolyticky streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 9 t. tehotenstva a už asi mesiac mám v hrdle pozitívny výter na beta hemolytického streptokoka, čo sprevadzajú subfebrílie max do 37,3. Keďže som po úspešne ablácii supraventrikulárnej tachykardie a mám prolaps mitrálnej chlopne 1 st. s výskytom extrasystol, moja obvodná lekárka mi chcela nasadiť antibiotiká-Zinat, ale gynekológ aj s krčnou lekárkou nesúhlasili lebo som len v prvom trimestrí. Vraj atb. liečbu bude lepšie nasadiť až po jeho ukončení, ak bude potrebné . . . Veľmi sa obávam či tento typ streptokoka nie je závažnejší pre plod a mňa ako podanie atb. liečby, pretože sa neviem z tých subfebrilít vystrábiť a to som už skúšala naozaj všetky v tehotenstve povolené recepty. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem . . .

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na základnú diagnozu / ako ju na srdci popisujjete/ a vzhľadom na to, že u penicilinu sa nikdy nepopisovali teratogenne účinky a na uvedeného streptokoka je stále 100 percentne účinný za jedinú správnu ale aj vhodnú liečbu v tehotenstve považuje penicilin!!!!!!!!v dostatočnej dávke a dlhdobo najmenej 10 dní

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: