Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • TVRDA STOLICA

    , Autor:

    Dobry den, velmi by som Vas poprosila o radu. Vo februari bude mat dcerka 2 roky. Uz od asi 6 mesiacov od narodenia mala problémy s kakaním. kakala mi raz za 5 dni. Teraz uz je to lepsie stolicu ma každé dva dni, no ale je tvrdá. Ked bola mensia velmi pri kakani plakala, tlacila, pucila sa. Teraz je to lepsie no stolicu ma kazde dva dni co som odpozorovala ale je tvrda. Kaka pekne do nocnika, naucila sa to hned ako vedela sediet. Lekarka nam hovorila ze sa to upravi stravou, nedavala som jej ryzu, banany. Davala som jej vlakninu, kompotove stavy, ovocie, ale nepomahalo jej to. Dostavam rady, zeby jedla kazdy den jablka, pomarance ... ovocie kolko sa len da, no na druhej strane sama vela nezje a tiez je to cukor. Ked sa pred papanim naje jablkoveho kompotu, uz neche normalnu stravu, alebo zje aj hned polevku, ale uz ma aj vecxie brusko, pretoze viac papa. Neviem ako dalej pomoc. Ci by pomohlo keby rano mala ranajky, na desiatu nejake ovocie, a okolo pol 12 ma polievku, o pol 1 chodi spat a vypije mlieko. Ked vstane neviem ci jej zas dat ovocie, a az okolo 5 jej dat masko, a pred spanim uz len jogurt, ci krupicu... ? neviem uz lebo nazory mam z kazdej strany a neviem uz kadial sa pohnut. Tiez sa mi stalo ze ked sme isli na,,prazdniny" k mojej mame, tak tam mala stolicu kazdy den, prisli sme domov a zas ten kolobech, Uz ked niekedy sa nevie vykakat tak jej uz dam aj cipok. No aj pri tom sa trapi.
    Dakujem Vam za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyprázdňovanie je vždy záležitosť psychiky, sama ste videli, že na prázdninách, kedy je dieťa pokojnejie, viac na vzduchu, hrá sa nie je zhon, sa to zlepšilo.
    v strave: dostatok tekutín, vlákninu primerane, žiadne celozrnné pečivo!!!v tomto veku. Nedávajte vaenú ryžu, varenú mrkvu, banány, čokoládu, kakao, mak, tvrdé syry. Dávajte jogurty, ovocie, zeleninu, ovsené vločky. Ak však je stolica tvrdá, bolestivé vyprázdňovanie, treba navštíviť lekára, korý dieťa vyšetrí a mal by spraviť plán, ako postupne aj za pomoci liekov navodiť pravidelné vyprázdňovanie rimranej stolice.

Podobné otázky

  • Tvrdá stolica + zúbky

    , Autor: Lívia R.

    Dobrý deň,

    Čítam že tu máte veľa podobných tém ale nenašla som svoju odpoveď.
    Mám dcérku má 8 mesiacov, od narodenia plné dojčena,od 6 mesiaca prvé príkrmy.
    Začali Sme mať problémy s tvrdou stolicou od toho 7 mesiaca. Každý deň má tvrdu stolicu, oná sa vykaka ale strašné pritom tlačí , niekedy je až červená , stále ak vidím že jej to ide príliš ťažko pomôžem jej rektalnou lebo nechcem aby sa tak trápila. ( Ale stále niečo vykaka aj samá) každý deň máme ten istý cyklus to je raňajky kašička Sunar inu nechce ( pridávam do nej slivkovu šťavu.), mliečko, zeleninu a kuracie mäsko, mlieko , výživu jablkovú ,zeleninu, mlieko.. zatiaľ vsetko na pyré lebo nechce jesť väčšie kúsky, a polievky mi vôbec neje odmieta to jesť.. ovsené vločky zatiaľ nechcela ale skúšam jej dávať... Vypije skoro celú fľašu 125 ml vody alebo harmančekovy čaja plus mlieko... probiotiká berie každý deň a aj ja beriem aby to malá v mlieku.. Konzultovala som to aj s lekárkou ktorá mi odporučila zmäkčiť stolicu podávaním slivkovej šťavy a harmančekovym čajom no zatiaľ nám to nepomohlo. Skúšam teda u vás či mi vieto niečo odporučiť.
    Ták isto nám idú zubky dve už máme tie bolí v pohode ale teraz nám idú 5 náraz a už ich vidno úplne na konci e neprerezali sa ešte..v nocí je veľmi nespokojná. Dávam jej gelik a nurofen syrup ale nepomáha je niečo iné čo by jej pomohlo na zúbky?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nurofen sirup pokiaľ nemá teplotu nie je prečo dávať!!!!!!!!!!!Gély pri prerezávaní tiež neodporúčam, lebo môžu alergizovať. prerazávanie zúbkov býva niekedy ťažké, ale treba to pretrpieť.
    Solica po zavední príkrmov sa zmení, jej farba, konzistencia aj frekvencia. Určite neodporúčam pomáhať rektálnou rúrkou. Ani neodporúčam harmančekový čaj, ako vidíte aj tak nepomáha.
    Podávajte probiotika, zo stravy vyraďte ryžu a ryžovú kašu, ani mrkva nech nie je vždy v mäsosozelnienovom príkrme, maximálne raz dvakrát týždenne. Dieťa nemá v tomto veku konzumovať nijakú polievku. Má mať ráno kašu alebo mlieko, dopoludnia ovocie, na obed mäsovozelneinový príkrm, odpoludnia mlieko / neskôr po deviatom mesiaci napríklad jogurt/ pred kúpaním mliečnu kašu, pred spaním ešte niektoré deti chcú mlieko alebo sa nakojiť. Podávajte prevarenú ochladenú vodu podľa chuti dieťatka, nie viac ako 200 ml denne.

  • tvrda stolica

    , Autor: petra18

    dobry den mam 9 mesacnu dcerku ma stale tvrdu stolicu kaka len jeden dva tvrde bobky.kojim ju rano a pred spanim cez den jej davam polievocky zeleninu ovocie ,pudingy a davam jej aj krabicove mliecko moze to byt z toho krabicoveho mlieka ? a davam jej aj kvapky vigantol nema to nejaky ucinok s tym mliekom? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Krabicové mlieko nie je vhodné pre výživu dieťaťa v deviatom mesiaci, môže byť samozrejme príčinou ťažkostí so stolicou, ale aj iných ťažkostí, ktoré sa môžu objaviť neskôr. Dieťa má byť v tomto veku kojené alebo má piť umelé mlieko, tzv. formulu. Ani puding nie je potrebné v tomto veku podávať, a už vôbec nie spravený z krabicového mlieka. takže nedivte sa, že vaše dieťa má tieto ťažkosti, kčďže má nesprávnu výživu!!!!!!!!!!!!!!!!!Nedávate dieťaťu, čo máte podávať, následne ho zaťažujete vyšetreniami a liekmi. je to veľmi nesprávne!

  • problem s kakanim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,prosim Vas mame 3 a pol rocneho synceka,uz ked mal 15 mesiacov a poprvykrat ho ako sa povie zapieklo a bolelelo ho to zacal nam zadrziavat stolicu,preslapoval nechcel potlacit,bal sa ze ho to bude boliet,trvalo nam to rok kym sme zacali kakat tak ako mame,aj ked kazdy druhy den,teraz po 10 mesiacoch sa ten problem objavil nanovo,opat zadrziava,my totiz neustale kakame len do plienok,sadnut si na zachod alebo nocnik je zatial nemozne,s cikanim je to vporiadku,sam do velkeho zachoda,neviem co sa opat udialo ze zadrziava stolicu,tak sa chcem opytat co by ste mi poradili ako mu dokazem ja ako mamicka stym pomoct,viem ze je to niekde v jeho hlavicke a sam musi prist nato ze nieje sa coho bat ale trha mi srdiecko ked vidim ako sa opat trapi pri kakani,tlacit nanho nechcem lebo viem ze by sa ten problem iba predlzil,pani doktorka aj ked syncek papa ovocie a zeleninku aj tak mava pevnejsiu stolicu,co by ste nam doporucili na zmaknutie stolice,velmi pekne vam dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedna vec je pomäcť dieťatku, aby kakalo pravidelne a bez ťažkostí. Problém zväčša býva ako vy hovoríte v hlavičke. Sú potrebné diétne opatrenia, vyradiť varenú mrkvu, varenú ryžu, banány, kakao, čokoládu, tvrdé syry, dávať dopstatok tekutín, zeleniny, ovsené vločky a pdobne. Je potrebné dieťatko vyšetriť, či tvrdá stolica nespôsobila trhlinku na ritke, čo celú situáciu ešte zhoršuje a môže viesť aj ku krvácaniu po stolici. Toto všetko by sa dalo zvládnuť správnym dávkovaním duphalaku, musí vám ho predpísať vaša lekárka. Vzhľ+adom na to, že sa problém po určitom čase zopakoval, cikať chodí bez problémov, ja by som dieťatko odoslala na odborné vyšetrenie k detskému chirurgovi, konkrétne k tomu, ktorý sa zaoberá ochoreniami anorektálnej / teda hrubého čreva a konečníka/ oblasti.

  • Zvysena teplota a tvrda stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas poradte mi od coho moze mat moj syncek uz druhy tyzden zvysenzu teplotu ma do 37,5. Boli sme aj u lekarky, vysetrila mu moc, ale vsetko je v poriadku, len ma vela vapnika, ale lek.hovorila aby vela pil. A hovorila ze teploty ma od zubkov, ale mne sa to uz nezda tak dlho moze mat zvysenu teplotu od zubkov? Prve dva dolne zubky mu vysli ked mal 8 mesiacov, teraz ma 9 mesiacov. A mame este jeden problem, ma tvrdu stolicu, kazdy den papame jablcko, polievocky, davam mu stavu od sliviek a este ho aj kojim aj cez den a aj v noci. V lekarni mi odporucali kvapky Bio Gaia ale to mu nepomaha. PROSIM VAS PORADTE LEBO SOM UZ ZUFALA. DAKUJEM VAM PEKNUCKO.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sama pozorujem, že deti majú teraz virozu, kde teplota trvá aj viac ako týždeň. Pani doktorka do bre spravila že vyšetrila moč. Kvapky biogaia nepôsobia hneď, kľudne ich dávajte, ich efekt sa prejaví. Otázka je, či má stolicu denne, či nie je na nej krv. Ak je pravidlená, bez krvi, je potrebné upraviť stravu, nedávajte ryžu, varenú mrkvu a banán. Pri pretrvávaní teplôt znova konzultujte lekára.

  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám skoro 10. mesačnú dcéru. Ešte je kojená, ale aj prikrmovaná. Papá štyri príkrmy denne. Chcela by som sa spýtať, ako často by mala mať stolicu? Stáva sa, aj keď nie často, že nemá stolicu 1 - 2 dni. Nemá bolesti, len je nervózna.
    Vopred ďakujem za odpoveď. Z.Ď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stolicu by mala mať denne, niekedy ak je to pravidelne a nie súp ťažkosti / tvrdá stolica, krv v stolici/ tak aj ob deň. Pokúste sa upraviť stravu. nedávajte varenú mrkvu, ryžu a můžete podávať osezrnnú kašu alebo aj ovsené vločky, napíklad s ovocím alebo bielym jogurtom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: