Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • omega 3

    , Autor: nika11

    Dobrý deň , chcela by som svojmu 4 ročnému dieťaťu dávať výživový doplnok omega 3 mastné kyseliny http://www.nutraceutica.sk/sk/produkty/omega-3-rybi-olej-natural/rybi-olej-omega-3-hp-natural-orange/. Dávam mu teraz aj marťankov na podporu imunity.
    Hľadala som nejaký produkt ohladom omega 3, je tento produkt vhodný teda zloženie a množstvo?možem ich dávať sučane s marťankami , ked marťankovia obsahuju aj vitamín D?ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Buď marťánkov alebo omega 3, ak ho kúpite v lekrni je učite vhodný a reba dodržiavať dávkovanie.

Podobné otázky

  • Vitamin D3+K2

    , Autor: sisique

    Dobrý den milá pani doktotka, rada by som sa oýtala na užívanie vitamínu D aj iných doplnkov pre môjho 9 ročného synčeka. Rada by som mu ich podávala správne. Je vhodné mu zadovážiť vit.D3+K2? ak áno v akej dávke? môžem mu popritom podávať ešte omega 3 mastné kyseliny a vit. B a C v kvapkách ? poprípade aj imunoglukán v tomto chrípkovom období kvôli imunodeficiencii ktorú ma odmalička? vopred vám krásne dakujem za vašu odpoved a váš čas:) So srdečným pozdravom Silvia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Imunoglukan teraz ôžete dávať, dôležitejšie však teraz je podávať vitamín D alebo omega 3 mastné kysleiny. Toto treba dávať, prípadne rybí tuk každý rok od novembra do konca marca všetkým deťom do puberty. Ostatné vitamíny treba podívať v prirodzenej forme v správnej a pestrej výžive. Počas ochorenia samozrejme aj vo forme kvalitných preparátovl Imuniglukan pro ochorení treba odávať Imunoglukan acute, imunoglukan reentívne ideálne v marci až máji a potom na jeseň august až október

  • teplota

    , Autor: patkag

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať môj syn má 11 rokov a dva dni mu pretrváva teplota 35,4C. Je to v poriadku? treba navštíviť lekára? ak nie aký liek treba užiť? Vopred ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je v rekonvalescencii po chorobe, je to normálne. Treba to dlhšie sledovať. Taktiež či nie je enormne unavený. Nezabudnite, že aj deti v tomto veku by mali denne dostávať vitamin D celú zimu / v lekárni sú rôzne preparáty, napríklad Omega 3 olej Jamesson/.

  • oslabená imunita po ATB

    , Autor: altea

    Dobrý deň pani doktorka,mohla by ste mi prosím objasniť,čo znamená oslabená imunita po antibiotikách ?
    Ide o to,že môj 20 ročný syn prekonal v auguste virózu /kultivácie=bežná flóra/ preliečenú pre pretrvávajúci kašel Ciphinom,potom Doxybene tbl.
    po ukončení liečby /14.9./ o 3 týždne na to / v škole je plno chorých žiakov/ dostal silnú nádchu,sínusitídu so zatekaním hlienov a začal po 4 dňoch aj kašlať.kultivačne -hrdlo potvrdená pseudomonas aeuruginosa,enterobacter aerogenes-nos = bežná flóra. nasadená liečba farmakologom -Ciphin 500 mg 3 balenia .Nádcha pomaly ustupuje,dutiny sú volnejšie,syn pokašliava ďalej.
    Keď som sa p.doktorky opýtala,že pred 3 týždňami dobral ATB,akože je zas chorý? mi odpovedala,že po antibiotickej liečbe -predchádzajúcej má oslabenú imunitu,preto teraz zas ochorel.Ako môže byť prosím oslabená imunita po antibiotikách ? Aj po tejto liečbe antibiotikami môže zas o 2-3 týždne ochorieť ?ako mu môžem pomôcť zvýšiť imunitu ?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Imunitu neoslabila liečba antibiotikami ale ochorenie, respektíve opakovanie ochorení. Je to taký bludný kruh, vírus, ktorý je zväčša príčinou popisovaných ochorení / ale aj keď je to baktéria, oslabí lokálne obranné mechanizmy / teda na sliznici dýchacích ciest v tomto prípade/ a potom dôjde k prepuknutiu ochorenia, pridružia sa aj iné patogény a je potrebná liečba antibiotikami. Nálsedne dochádza k rekonvalescencii, ktorá by mala trvať najmenej tak dlho, ako bol pacient chorý, Zväčša sa to nedodrží, pacient vstupuje znova do kolektívu, do pracovných povinností a oslabený organizmus po jednej chorobe sa nevie ubrániť ďalšiemu stretu s vyvolávateľom ochorenia. Opakovaná antibiotická liečba často oslabí lokálne imunitné bariéry hlavne v čreve.
    Odporúčam dôsledné dodržiavanie rekonvalescencie, teda po skončení liečby stále vyradiť ako tv v škole tak aj tréningy, krúžky a podobne Len najnutnejšie povinnosti a veľa spánku, oddychu, pravidelná kvalitná strava, vyvarovanie sa ponocovaniu a zafajčeným priestorom. Obmedzenie vlastného fajčenia ja nutnosť. Na obnovu črevnej flory odporúčam dlhdobo / najmenej mesiac/ probiotika, napríklad Swis lactobacily, Imuniglukan, najmenej jednu dávku, jeden až dva krát denne, celú zimu užívať preparát rybieho tuku, napríklad Omega 3
    Len tak na okraj, ak pacient nie je alergický na peniclinové antibiotiká, pri nutnosti ďalšej antibiotickej liečby by som sa vyvarovala tetracyklinu a chemoterapeutikám, ktorábral teraz opakovane.

  • lanove a sezamove semiacka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moze jest rocne dieta lanove a sezamove semiacka? Ak nie, od kedy ich dieta moze jest? A ako je to s omega 3 kyselinami? Mozem ich podavat rocnemu dietatu pomocou sirupu alebo je lepsie v jedle? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem načo by ste mu tie semiačka podávali, akurát ich môže vdáchnuť a spôsobiť si zápal pľúc. Odporúčam až po treťom roku života.
    Ani tri omega mastné kysleiny a iné potravinové doplnky nie sú vhodné pre deti do troch rokov.

  • pocet chorob

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat, kolko chorob do roka je u trojrocneho dietata este normal. Maly je chory spravidla raz do mesiaca, najcastejsie angina, alebo silny kasel, tak sa nam to nejak strieda. Samozrejme vacsinou skoncime na antibiotikach. Moja mama toriz spomina, ze ja som bola rovnako casto cora a este castejsie, pripadne s horsimi komplikaciami, takze neviem. Na jednej strane sa mi to zda casto a na druhej strane si myslim, ze to asi v takom veku normalne. Chory je rovnako casto aj ked nastupil do skolky. Do kedy trva taketo obdobie chorob a ako sa da dietatu pomoct v posilneni imunity? Malemu davame imunoglukan, otuzujeme ho, stale hodime von do prirody, papa zdravo, tak uz neviem, co viac sa da.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ochorenie je bežné tak 4x do roka, v jesenných mesiacoch je soplík a kašlík aj častejšie. Záleží na intenzite ochorenie a nutnosti naozaj antibiotickej liečby. Taktiež na celkovom prospievaní dieťaťa, váhe, či dobre papá ako sa celkovo vyvíja.
    Imunoglukan považujem za dobrý prostriedok na zvýšenie imunity, podobne ako preventan junior alebo pravidelné podávanie probiotik a rybieho tuku, teda omega 3 mastných kyselín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: