Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ako ju zabavit

    , Autor: viki-25

    Dobry den.nasa dcerka ma 4,5mesiaca.chcela by som sa opytat,ako by som ju este mohla zabavit.cez den,mimo cca 2,5-3hod na kocicky,vobec nespava a tak je to trosku narocne,lebo uz mi dochadzaju napady. Navyse,prisla na to,ze ma palcek a stale ho ma v ustach,aj ked sa snazim ju rozptylit,po chvilke si ho najde znova.....nechat to tak?je nejaky "trik" ako najlepsie uspat dietatko?pospi mi tak max 2x za den-ale to len ked ju hohdam na rukach na fitlopte.ked ju pustim,je hore.nech sa akokolvek jemne snazim ju polozit,prebudi sa.niekedy je vecer nervozna-neviwm,ci od unavy,ci je to este kolika,ale po cca 5min papania sa zacne vystierat,odtahovat,plakat,aj ked zmenim strany,place,ovleje ju studeny pot.az ked ju pobosim,prip.pozrieme rozpravocku v tv a vopcha si palec,ukludni sa ...cez den je hladna kazdy hodinu.v noci je aj 4-5x hore.da sa s tym nieco robit?dakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že kojíte, takže je normálne , že sa kojí aj v noci. Cez deň by však mala papať približne každé tri hodiny.
    Myslím si, že dieťa potrebuje byť samé so sebou, nie stále niečo "robiť", to je aj príčiny toho, že nespí pokojne, stále vyžaduje pozornosť. Teraz je už ťažké to zmeniť rýchlo ale treba sa o to pokúsiť. Vy keď ho uspíte stálym hojdaním, tak keď sa dostane do fázy plytkého spánku, chýba jej to hojdanie a preto sa zobudí a asi aj rozplače.
    To, že si dáva prstíky alebo aj celú rúčku do pusy je vývojová fáza a keď sa stále snažíte jej to vybrať a zaujať ju niečím iným, tak narúšate jej prirodzený prejav a záujem o ruku. Jednodcho, je to ťažké povedať ale menej to dieťa zabávajte, nechajte ho nech si pozerá okolie, ručičky, chvíľami aj poplačká, netreba ju stále niečím zamestnávať!!! Prosím vás a televíziu, telefón, iped nemá dieťa sledovať najmenej do dvoch rokov!!!!!!!!!!!!Ničí to prirodzený vývin mozgu!!!!!!
    Takže postupne dieťatko nechajte pokojne ležať, dajte mu k postieľke pestrú hračku kolotoč. / bez zvuku!! Ak tak len občas zapnúť príjemnú melódiu/ dieťa postupne sleduje okolie a všetko okolo seba. Nahojdajte ho nenasstrisajte na fit lopte pri uspávaní! Radej nech chvíľočku poplače, potom zaspí.
    Nechcem vás nava ale vy to dieťa svojou neustálou činnosťou s ním preťažujete!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: