Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 18 mesačné dieťa

    , Autor: jana3105

    Dobrý deň pani doktorka. Môj jeden a pol ročný syn má už takmer 2 mesiace žltý jazyk. Pediatrička mu robila aj ster z jazyka, ten bol však negatívny, tak to uzavrela, že to má vírusový pôvod. Inak je zdravý, papá, je kojený. Je ten žltý povlak normálny, zmizne niekedy, lebo zatiaľ vôbec neustupuje?
    Moja druhá otázka sa týka svrbenia konečníka. Syn sa pri prebaľovaní škriabe, niekedy sa snaží aj cez plienku. Najprv som mu dala Vermox na doporučenie pediatričky, zároveň Avenoc masť a probiotiká. Prestal sa škriabať asi za tri dni. No ani nie po mesiaci sa začal škriabať znovu, takže znovu Vermox (v stolici ani raz nemal nález), Avenoc, probiotiká. Už to trvá štvrtý týždeň a stále sa škriabe. Pár krát mal tvrdšiu stolicu, vraj môže mať v konečníku trhlinku a preto sa škriabe. Ako by som mu mohla pomôcť, aby sa zahojila? A ešte sa chcem spýtať ako často môže jeden a pol ročné dieťa užívať Vermox-preventívne, máme doma totiž psov aj mačku (pravidelne ich odčervujeme) a syn sa s nimi rád hrá, ruky si samozrejme umývame, no aj tak sa bojím, aby sa nenakazil. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekedy vermox nečinkuje, parazity sú na neho resistentné, treba použiť preparát zentel / niekedy ho dostať len v Česku alebo Rakúsku/.
    Ak sa svrbenie opakuje, nie je vhodné vždy paušálne preličovať antiparazitikami, treba dieťa vyšeriť. Aby sa zistila trhlinka, stačí sa na ritku pozrieť a pátrať po nej, niekedy odporučím vyšetrenie u chirurga. Liečenie spočíva v úprave stolice / nesmie byť tuhá a objemná/ v dlhodobom podávaní probiotik a lokálnom ošetrení a aplikácii hojivých mastí.

Podobné otázky

  • Odmietanie jedla

    , Autor: mirinkaanjelik

    Dobry den, potrebovala by som poradit moj 18 mesacny syncek, ako mal siestu chorobu a aj do toho alergiu na lieky tak prestal jest, zje na ranajky gris, potom na obed styri lyzicky polievky a potom nechce jest maso , ostatne polievky ako su vyvar, mliecne a aj zaprazene polievky, nechce jest zemiakovu kasu, rybu pecenu, vyprazenu, maso na stave, uz odmieta aj chleba na vajci, potom je iba uz o siestej, lebo ked vstasne tak nechce nic, uz sme skusili aj vitaminy na chut do jedla pediakit a nepomohol tak vas prosim o radu, dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    18 mesačné dieťa nemá papať vyprážané jedlá!!!!!!!!!!
    Neviem akú mal alergiu.
    Neviem ako dlho je od choroby.
    Dieťa všeobecne pri ochorení ale aj v rámci rekonvalescencie menej papá. Netreba ho do jedla nútiť, podávať mu primeranú stravu v primeranom čase. Ak by odmietanie jedla trvalo viac ako 2-3 týždne po chorobe, treba sa poradiť s lekárom. Môže byť chudokrvné.

  • udeniny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý ddeň, mám 18 mesačne dieťa a chcem mu začať dávať šunku na chlebík, je vhodná kuracia, alebo aj bravčová, a čo parky a saláma, diétna, a ake syry už môže, môže aj bambino, alebo neúdený korbacik, alebo káricku. Dakujem za odooved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Údeniny, ani detské párky detskú šunku neodporúčam podávať deťom do troch rokov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Do dvoch rokov len čerstvé syry/ lučina, cottage cheese, mozarella, rickota/ alebo tvaroh. Bambino a iné tavené syry až od dvoch rokov, bryndzu, ovčie, kozie syry, korbáčiky až od tretieho roka.

  • Pitný režim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka,

    rada by som sa opytala aky pitny rezim by malo mat 18 mesacne dietatko.
    Dcerka od babatka odmieta tekutiny, kojena bola 13 mesiacov tak som to vtedy velmi neriesila, aj ste mi poradili, ze pokial je dietatko kojene netreba mu ziadne ine tekutiny.
    Teraz ma 18 mesiacov ale je to stale rovnake. Ak sa aj napije tak je to jeden hlt a zvysok je viac menej nasilu a s placom. Vypije 430 - 460 ml UM rozdelene na dve davky rano a vecer. Ak by som jej neponukla cez den pit nic ine vobec si nevypyta.
    Vcera napr. vypila okrem mliecka cca 200 ml nesladeneho ovocneho caju a takmer vobec necikala, mala 2 mokre plienky. Casto sa nam stava aj v noci, ze necika a vycika sa az potom rano, ked si vypije mliecko.
    Dcerka sa dost poti, ci sme vonku alebo vo vnutri, byvame totiz v rodinnom dome a v tomto teple mame v byte takmer tak teplo ako vonku.
    Inak nema, ziadny iny problem, hoci aj menej papa ale podla pediatricky je to v norme.Pri prehliadke v 18 mes. mala 10,1 kg a 85 cm.

    Kolko tekutiny okrem mliecka by mala prijat v takycho vyse 30 stupnovych horucavach? Vascinu dna, okrem obeda a poobednajsieho spanku sme vonku na dvore, snazime sa zdrziavat v chladku.
    Bojim sa, ze ak ju budem naozaj nutit pit tak k tomu ziska odpor.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak by nemala len dve ocikané plienky, povedal by som neriešiť. Jej potreba vody v tomto veku je 120 ml na kilo. Takže cca liter a dvesto ml. očítajú sa aj tekutiny v potravinách. Ovocný čaj, i keď nesladený nie je vhodný na celú dávku tekutiny, môže tak 50ml, rovnako ako 50ml ovocnej šťavy, Ostatné by mala byť voda. Fakt je, že ak nemá nejak poruchu, mala by si pýtať sama, ke´d je smädná, ak si nepýta, pravdepodobne smädná nie je. Sledujte jej pitný režim ďalej, ale svoj záujem nedávajte pred ńou veľmi najavo, má vás prečítanú a ak si povie, tak nebude piť schválne.

  • tekutiny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Kolko tekutin by malo vypit 18 mesacne dieta denne? A kolko z toho by malo predstavovat mlieko?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieko by malo predstavovať asi 500ml, ostatné tekutiny asi 800 ml denne, je v tom započítaná aj tekutiny v strave, teda polivky, prívarky, kaše, ovocie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: