Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ketolatky v moci

    , Autor: mariana87

    Dobry den, z dovodu teplot u 2-rocnej dcery (sposobom, ze mala horucku okolo 38.5 dve noci po sebe, potom dva dni bola ok a nasledne mala opat jednu noc teplotu nad 38) sme davali moc na rozbor, kde jej vysli pozitivne ketolatky (pediatricka hovorila o acetone v moci). Nasledne po vikende sme opat niesli moc na kontrolny rozbor, kde boli opat tieto ketolatky pozitivne. Dcerka je objednana o tyzden na detsku endokrinologiu, aby sa vylucila cukrovka. Viem, ze tieto ketolatky byvaju pritomne v pripade hladovky alebo dehydratacie. Dcerka neje vela, ale to ma od malicka, chodili sme kvoli tomu aj na gastro a nemam pocit, ze by vyslovene hladovala. Cez vikend sme prisne sledovali prijem tekutin (kedze sme boli upozorneni, ze to moze byt z nedostatku tekutin), takze nemohla byt dehydrovana, nevracala, nehnackovala, mimo tych minulotyzdnovych nocnych teplot a miernej nadchy vyzera byt v poriadku. Pediatricka ma upokojovala, ze to pravdepodobne nebude cukrovka, ale neviem si potom vysvetlit, aka by mohla byt pricina. Viete mi prosim poradit, co mozem asi ocakavat, je mozne, ze by to bola naozaj zacinajuca cukrovka? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pri cukrovké je v moči cukor, ketolátky až keď je nejaká kríza alebo zanedbaná cukrovka, či jej liečba. Dieťa by malo aj iné , závažné príznaky ochorenia, ktoré sú neprehliadnuteľné.
    Keďže mala tepôotu, bola chorá, pravdepodobne menej jedla, je možné, že ketolátky boli spôsobené hladovaním, nedostatočným príjmom energie a následnou zmenou metabolizmu, ktorý produkuje viac ketolátok, boli tam pravdepodobne ketolátky "z hladu! Stačilo by z kvapky krvinurobiť hladinu cukru a cukrovka by pri normálnej hladine / alebo možno skôr trocha nižšej, vzhľadom na predchorobie/ bola vylúčená

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: