Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prenos herpesu

    , Autor: aronofska

    Dobrý deň, mám doma chlapčeka, ktorý má o 2 dni 2 mesiace. Posledné dni sme sa dosť túlili a ja som ho bozkávala na tvár, dokonca na ústa a to dosť často. Na líčkach má aj drobný ekzém. Dnes na obed sa mi na pere vyhodil herpes, myslím, že z emočného vypätia, prežila som silný stres. Opar som nemala dlhé roky, preto bol pre mňa nepríjemný šok, že práve teraz. Prosím Vás aká je šanca, že sa synček nakazil, aká je inkubačná doba a aké príznaky mám na ňom sledovať? Vie pediater zistiť prítomnosť vírusu nejakými testami? Čo ďalej, ak sa potvrdí? Ospravedlňte toľko otázok, mám výčitky i strach. Ďakujem pekne za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zatiaľ sa žiadnymi testami hepres určiť nedá, jednak dieťa zatiaľ herpes nemá a jednak, keby aj malo, protilátky, ktoré s dajú určiť sa detekuj až neskôr. Ale ani to nie je potrebné robiť a určovať.
    V zásade platí, že ani najbližší ľudia, teda matka, by nemali dieťa bozkávať na úste, iné prejavy nežnosti a tulkanie sú v poriadku.
    Teraz pri komunikácii a starostlivosti o dieťa používajte na tvári rúšku, dieťa určite nebozkávajte, sledujte ako sa spráca, ako papá, či nemá teplotu a pri akýchkoľvek príznakoch ochorenia vyhľadajte lekára. Nebuďte v strese, imunitný systém dieťaťa veľa zvládne.

Podobné otázky

  • prenos herpesu

    , Autor: vikazvv

    Dobry den p.Mudr.,
    chcela by som sa opytat od kedy a ako dlho je infekcny herpes simplex na pere??
    Mam 2 a pol rocnu dcerku a ja mama mavam casto herpes na hornej pere..
    Ako sa mam chranit aby som dcerku nenakazila,dokedy je infekcny herpes??
    Lebo som ju jemne pobozkala licko,neuvedomila som si to v rychlosti,ale
    mam ho uz 7den a je tam chrasta.
    Bojim sa aby som ju nenakazila.Je herpes nebezpecny pre dieta???dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Herpes hlavne pre malé dieťa v kojeneckom veku nebezpečný môže byť. Samozrjem, je to infekčné ochorenie. Po siedmich dňoch a chrastičke už infekciozita klesá, ale opatrnosť je potrebná.
    Úplne presne napísať, od kedy dokedy sa bližšiemu kontaktu vyvarovať, ako aj to, či a kedy dieťa po kontakte s herpesom ochorie nedá. Herpes niekoho postihen a niekoho nie. Závisí to vždy aj od virulencie virusu aj od obranyschopnosti organizmu človeka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: