Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Užívanie tabliet a dojčenie

    , Autor: kanti

    Dobrý deň,
    chcela by som poznať Váš názor na užívanie analgetík počas dojčenia. Aspoň dva krát do mesiaca mávam dosť silné bolesti hlavy, či už od krčnej chrbtice alebo migrénu a ak chcem fungovať, tak to jednoducho bez užitia liekov na báze paracetamolu či ibuprofénu nejde. Kdesi som čítala, že do mlieka sa dostáva iba nepatrné, stopové množstvo nežiaducich účinkov a teda, že to nie je až také škodlivé. Je to pravda?
    A ešte by ma zaujímalo ako dlho trvá, kým sa to dostane do mlieka. Mám informáciu, že do dvoch hodín, tak sa snažím si v tom čase mliečko odstriekať, aby som minimalizovala negatívny vplyv lieku na dieťatko. Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záleží aj na tom, ao je dieťatko staré, teda, či už má aj bezmliečne príkrmy alebo je len na materskom mlieku. V takom prípade je samozrejme podiel paacetamolu alebo ibuprofenu, ktorý príjme väčší.
    V každom prípade by ste mali zistiť príčinu bolestí hlavy a riešiť tú, nie užívať lieky od bolesti. To je základný pincíp nie len pi kojení ale vo veobecnosti. Pravidelné užívanie analgetík je vždy škodlivé, postihuje najčastejši pečeň a môže viesť ku chronickým zmenám až ochoeniu pečene, ktoré je veľmi vážne.
    Výnimočné užitie liekov od bolesti na báze paracetamolu alebo ibupofenu , aj keď tieto lieky prechádzajú do mlieka, nie je kontrainidkáciou kojenia a podiel lieku v mlieku pri jednorázovom použití nie je veľký a neohrozuje zdravie ani život dieťaťa. Ale naozaj je to pri občasnom použití, nie pravidelnom, niekoľkokrát do mesiaca. Do mlieka sa dostane za ôzne dlhú dobu a pretrváva tam cca tri hodiny, je ťažké pesne určiť, kedy je mlieko už bez obsahu uvedených liekov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: