Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 15 mesacny chlapcek

    , Autor: aneta

    Dobry den, pani doktorka.
    V prvom rade by som sa rada podakovala za Vase cenne rady, ktore si citam od sameho zaciatku narodenia nasho syna. Narodil sa 6.jula 2015 cisarskym rezom s vahou 3636kg a 51 cm, obvod hlavicky 36 cm. Cele tehotenstvo a porod bez komlplikacii. Od narodenia kludné, spokojne dietatko. Poprosila by som Vas, pani doktorka o radu, co sa tyka stravy, motoriky a vyvoja. Zacala by som stravou : S prikrmami sme zacali v 6.m , mrkva 3 dni, zemiak 3 dni, potom spolu, brokolica, karfiol, kalerab, pór, postupne ako ma byt a do teraz + strukoviny, striedam zemiaky, cestoviny, ryzu, Spinat 1x do tyzdna, vajicka na tvrdo uvarene po roku zu 2x do tyzdna , predtym raz, ryby 1 do tyzdna, mäso - kuracie 5 x do tyzdna..po roku chlieb na ranajky potom aj na veceru stale s niecim, co pripravim Doma. Zeleninu a ovocie - jablka, hrusky, slivky, hrozno..kazdy den do obeda ma stale z nasej zahrady, a vzdy jednotlive druhy Dostal aj primerane veku. Po prebudeni o 6h rano ma UM Aptamil 3 -240 ml, niekedy vypije len polovicu, potom ranajky a po ranajkach spinka od 8h ca do 9h a urobim cerstve UM mlieko - mnozstvo,kt.nevypil. po prebudeni sa hra s hrackami, knihy ma velmi rad a pomaha mi pri vareni kazdy den, pomoze upratat hracky po sebe, ked mu poviem. Potom ma obed o 11.30 h, a po obede ca o 13h si ide pospinkat na hodinu. poobede ma niekedy biely Jogurt, alebo ovocie zase a vecera o 17.30 - chlieb s maslom a vajicko uvarene na tvrdo, alebo cukety so zeleninou upecene v rure bez oleja, mrkvovu pomazanku, Maslo s marmeladou...a o 18.30 kupanie, zuby, pyzamko a o 19h ideme spinkat a ma 240 ml Aptamil3, o 22.30h vypije cca 100-150 ml UM, menim plienky a spinka do 6h. niekedy sa stane, ze je o 01h hore, to asi kontroluje, ci som vedla neho..potom zaspinka. Je to vsetko v poriadku?
    Poprosim este o radu aj pri vyvoji : Od narodenia ma Philip svoj rezim dna. Neviem, ci som konala spravne, podla mojho instinktu ano - od narodenia som ho zobudila, aj ked spinkal kazde 3 hod. na mliecko - kojila som, po 5 mes. kazde 4 h a tak aj ked spinkal, sam sa zobudil na mliecko, nikdy nemusel srdcervuco Plakat, ani koli unave, ani hladu..kazdu mimiku, kazdy pohyb - viem dopredu odhadnut. Az do teraz. Poznam kazdy tón jeho hlasu, aj ked ho od krbu v obyvacke nevidim, viem kedy aky ton vyda - ci je unaveny, ci potrebuje pit, alebo ukazuje zvierata v knihe a ja prave nie som tam, a chce, ze ich pomenujem, proste aj bez slov viem, co chce..Nechala som ho odkedy sa vedel plazit - 7,5m sam sa hrat na zemi, aj mu to casto vyhovovalo - byt sam vo svojom svete, stale som ho mala a mam ale na ociach, len som chcela, ze je trosku aj sam. A je to tak doteraz. sme Vela spolu, hrame sa, citam mu tu istu knizku dookola, ropravam s nim Vela - dvoj jazycne - madarsky a slovensky, otec - po nemecky, kedze je to jeho materinsky jazyk. Rozumie v 3 jazykoch skoro vsetko, ale este nic nepovie, mama a papa niekedy ano, ale nie je to este adresovane nam. Inac blaboce cely den. Na prechadze vie kde a co je Strom, trava, vtaky, Traktor, Auto, krík , kamienky, sklay, dom........- pomenujem a cestou spät kladiem otazky ja, tiez poukazuje vsetko.Je to takto ok, alebo mam nieco zmenit?
    A posledna, 3.ot pani doktorka je, ze sa plazi od 7,5m, 8 mes sa sam posadil, stvornozkovat zacal 9 mes a do teraz. Stat stoji vsade, kde sa moze udrzat, pusti sa asi tyzden - niekedy na par sek a to je vsetko. dokaze stat aj 30 min a postojacky listovat knihy,ale nepohne sa. tyzden som teraz skusala ho drzat pod pazuchou a ist par krokov, nesmie sa ano, chcela som len vediet ake ma silne - slabe nozky, prejde raz 5 m, potom 3 m, ale potom sa da na kolienka. je to ok, ze este nie je pripraveny? Buduci tyzden mame Termin u nasho pediatra, aj u neho sa este poinformujem aj ohladom toho, ze posledne 2 mesiace som zbadala, ze ma trochu vypuklejsiu hrudnu kost, ci je to vtaci hrudnik, ci nie, ja posudit neviem, no neviem, ci aj to moze byt nasledok toho, ze robil vsetko trochu neskor..plazenie, sedenie, stvornozkovanie..a spustit sa chodit sam -nema dovod sa nicoho bat, nikdy som pri buchnuti nozicky, ruky - ako kazde dieta o stolicku, stol..a tak nehííkala, aby sa nezlakol, stale pozrel len namna ako reagujem. je mi len trosku zvlastne, ale mozno to ma po svojom ockovi, ze nikdy nevadi, ked dlazba je chladna a necham ho na boso, jedine plakal, ked Bola voda vo pri kupani trosku teplejsia, musela som merat, ze ma ca 35 st. V noci spi od narodenia pri otvorenom okne, stale je v izbe 18 st.Aj na dvore vo velkom bazene je pre neho voda idelna, ked ma 25 - 26 st., mam taky pocit. Ma rád, ked prsi, ked je vietor, to tu u nas na dedine vsetky deti miluju..A minule tu Bola suseda, nemala som chvilu oci na malom, tak stal pri stole a susedka ho chcela chytit za ruku a vyliala nanho certvu kavu zo salky, vlastne na ruky a tiez nereagoval. mal by?
    Pani doktorka, rozpisala som sa, som Vam ale uz vopred nesmierne vdacna za Vas cas a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No keď mu vyliala čerstvú kávu na ruky, epopálila ho? k ho nepopálila, teda káva nebola viaca, nemusel nejako negatívne reagovať.
    V jeho veku ešte chodiť nemusí, nemusí ani rozprávať viac ako rozpráva, teda jednotlivé slová, hlavne ak je trojjazyčný a rozumie základným veciam, je vetko v poriadku.
    Po roku veku dieťa môže konzumovať stravu, ktorá sa varí pre rodinu, samozrejme s niektorými obmedzeniami: dobre robíte, že mu aj po roku / treba do troch rokov/ dávae ako mliečnu porciu umelé mlieko. Po roku môže jedlá na báze tvarohu: lučinu, tvaroh, cottage cheese, rikotu, mozarelu, neúdený eidam, ementál, čisté maslo. Chlebík môže biely aj čierny, ale do dvoch rokov, ideálne až do piatich mu nedávajte celozrnné výobky. M§
    Mäsa by mal skonzumovať cca 200 až 250 gramov za týždeň.
    Do dvoch rokov by nemal jesť tavené syry, do troch okov žiadne syry, mlieko, korbáčiky zo salašov, hlavne nie z nepasterizovaného mlieka. do roch okov žiadne údeniny: ani deské párky a detskú šunku. Do troch rokov žiadne konzervy / paštika, tuniak a pod/, nič, čo obsahuje glutamat sodný / vgeta, masox do polievky/. Do šiestich rokov žiadne huby ani zrejúce syry
    Nemali sta ho budiť kažé tri hodiny na papanie, keď bol kojený, iste sa budil sám a neskôr si vedel riadiť príjem potravy tiež sám, samozejme, nejakéintervaly ste dodržiavali. Dieťatko nemá spať dlhšie ako 4 hodiny len v prvých týždňoch života. Preto sa pravdepdobne stále budí na druhú dávku mlieka. Mlieka vypije pomerne veľa, nemal by vypiť viac ako 500 ml a to sa tam počíta aj jogurt a syry. Jednak z neho môže neprimerane priberať alebo na úko konzumácie veľkého množstva mlieka nepapá inú stravu, ktorú však potrebuje kvôli iným živinám, ktoré mlieko neobsahuje. Inak ste vzorná mama a všetko funguje dobre.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: