Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odber moču

    , Autor: katalinka83

    Dobrý deň prajem,
    na nefrologické vyšetrenie máme priniesť 24 hodinový moč. Všade čítam, že ráno sa má dieťa ešte vymočiť o 6:00 do WC a potom zbierať do dalšieho rána. Problém mám taký, že mám dcérku s Downovým syndrómom a ona veľmi málo pije a ciká a ak by sa ráno o šiestej vycikala (čo sa ani nestáva, prvý krát zvykne cikať okolo 10:00), tak bude následne cikať až na obed, čiže ďalšie ráno možno ani moč neodoberiem. Bol by problém ak by sme zbierali moč od soboty večera do nedele večera? A ráno by sa zaniesol na vysetrenie. Z krvi dcérke vyšla zvýšená urea 6,6 mmol/l. Čo to znamená? Dcérka má 7 rokov, 15,5 kg a 101 cm. Ďakujem za odpoveď. Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    24 hodín je to vždy, či od ána do rána alebo od večera do večera. V každom prípade ide o to, aby sa zistilo, koľko tej moče je a aké sú v nej látky a koľko ich tam je za 24 hodín.
    Urea, močovina je produkt metabolizmu rôznych látok, obsahujúcich dusík v organizme. Jeho hladina je odrazom metabolizmu bielkovín a iných látok v oganizme, ku ktorému dochádza v rôznych orgánoch, hlavne obličkách a pečeni a je teda aj odrazom fungovania týchto orgánov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: