Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Stolica babatka

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som sa spytat, mam 5 mesacneho synceka, zacali sme davat vyzivky, zeleninu (mrkvu zemiacik) ale len obcas a niekedy nekaka aj 9 dni, a ked kaka ma strasne tvrdu stolicu ledva to vytlaci, vypila som acidko a na druhy den sa krasne vykakal bez bolesti, a tak to bolo aj dalsie 4 dni, no od vtedy nekaka uz 7 den, prdka casto ani brusko nema tvrde je kojeny mm a ako som spominala obcas spapa vyzivu alebo zeleninu mrkvu zemiacik. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojené aj umelo živené deti často nekakjú niekoľko dní, pretože všetko z mlieka spotrebujú a produkty metabolizmu vycikajú, takže nemajú veľa zbytkov.
    Bez,mliečne príkrmy zavádzame po piatom mesiaci, u kojených detí často až po šiestom. Keď začneme s príkrmami treba už systematicky s nimi pokrčovať každý deň. Začíname mäsosozelninovým na obed, pridávame potom do neho lepok / vo forme krupice, zavarenej do príkrmu alebo bezmliečnej obilninovej kaše zamiešanej do príkrmu/, odporúčam až po šiestom mesiaci podávať ovocie a aj kojeným deťom do siedmeho mesiaca zaradiť aj mliečnu obilninovú kašu, ideálne bez príchutí. Problémy s vyprázdňovaním môžu nastať po zaradení bezmliečnych príkrmov. Preto neodporúčam dávať denne mrkvu, ponúknite dieťaťu prevarenú ochladenú vodu, nenútť ale ponúknuť, za 24 hodín nemá vypiť viac ako 200 ml. Ak budú problémy s vyprázdňovaním pokračovať, odporúčam podávať probiotiká, poraďte sa v lekárni, ktoré vyberiete.

Podobné otázky

  • Stolica bábätka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa opýtať, či je normálne u dvojmesačného bábätka, keď má už vyše týždňa riedku žltú stolicu. Zdá sa akoby všetko čo spapá, tak aj vykaká. Bábätko je výlučne len kojené. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že je to úplne normálne. Sledujte koškokrát denne ju má, urobte si termín v poradni, aby ste zistili, či dobre priberá. Preverte aj vašu stravu, či nekonzumujete niečo, čo spôsobuje riedku stolicu. Ale ako som povedal, pokiaľ dobre priberá, má dostatok mokrých plienok je všetko v poriadku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: