Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • biseptol

    , Autor: katka546

    Dobrý deň píšem Vám sem lebo žiadna poradňa mi neodpovedá. Koľko dní po dobratí biseptolu sa musím chrániť pred slnkom a nejesť kyslé potraviny? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V podstate by malo stačiť 24 hodín, pretože polčas vylučovania súčastí lieku je 10 až 12 hodín. U pacientov s ťažkou poruchou obličiek a pečene by sa tento čas mal predlžiť na dva až tri dni.

Podobné otázky

  • bakterie E.coli a enterococcus

    , Autor: zara

    Dobrý deň,
    pred časom som Vám písala o probléme mojej dvojročnej dcérky, ktorá si začala cvrkať do nohavičiek, napriek tomu, že dovtedy sa vždy krásne vypýtala bez nejakej nehody. Bol jej odobratý moč a stery. Výsledky moču boli v poriadku, ster mala pozitívny na E.coli a enterococcus. Bola mi odporučená liečba Biseptolom. Po tom, čo som jej pár dní dávala mastičku Pimafucort však problémy prestali. Myslíte, že je napriek tomu liečba Biseptolom nutná?
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    myslím, že nie enterococous a E.coli sú normálne baktérie prítomné v zažívacom trakte, ak teda to bol výter z ritky.

  • biseptol a jeho účinky

    , Autor: suzi1

    Dobry den, pred 2 dnami som mala neskutocne silne bolesti v oblasti mocoveho mechura, nemohla som sa poriadne vycikat, a ked uz ano tak v malom mnozstve a bolelo ma to najma v noci. Tomu predchadzala bolest chrbta na lavej strane a lava strana brucha. Lekarka mi po vysetreni mocu zistila bielkoviny na 2 kriziky a moc poslala na dalsie vysetrenia. Nasadila biseptol 480. Brucho ani chrbat mi neprezrela. Bolest mechura sa zmiernila aj chrbat a brucho bolí pomenej (skor je to bok na lavej strane). Diagnozu mi nepovedala ziadnu, tak neviem co to moze byt, podrobne vysetrenie mocu bude az v pondelok a to je az o 5 dni. Dnes je to už 2 deň čo biseptol beriem, cítim že mi pomáhala, ale po jeho použitý ma neskutočne bolí žalúdok asi tak 2-3 hodiny a potom to prejde. Tiež po použití biseptolu mám hneď do pol hodiny hnačku. Môže to byť z toho? Alebo je to normálne? Kúpila som si aj probiotiká, no aj napriek tomu tam hnačka je. Biseptol mam 480 a beriem 1 tabletu každych 12 hodin. Aby som nezabudla tiež občas kašlem a stáva sa mi že mi začne veľmi búšať srdce ale po chvíli to prejde. V poslednej dobe som absolvovala aj mnohe ine vyšetrenia srdca ale tie nic vazne nezistili, len niejaku vrodenu chybu ale to je vraj normalne. Ako mam postupovat dalej, aby som si neuskodila? Vopred Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem odpovedať, pretože neviem koľko máte rokov, koľko máte kilogramov. Ak máte ťažkosti so srdcom, nebude vám lepššie, je potrebné znova navštíviť lekára. Faktom je, že biseptol ako každé antibiotikum a chemoterapeutikom môže spôsobiť bolesti brucha alebo aj hnačku.

  • MRSA

    , Autor: nanyy

    Dobry den,
    predvcerom mojmu 2roc.synovi z vyteru z nosa vyslo ze ma bacila s nazvom MRSA. Od doktorky viem,ze nan nezaberaju ziadne antb.,jedine biseptol.Teraz je syncek relativne zdravy,je po douzivani zinnat a pani doktorka mu hned po douzivani toho zinnatu nasadila biseptol...po douzivani mame ist opetovne na vyter....co to som si uz o MRSA nastudovala,ale chcela by som vediet co caka synceka v buducnsti s tymto bacilom,ci je mozne ho celkovo vyliecit a ak nie,tak aky vplyv to nanho moze mat v dalsej buducnosti.
    velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade záleží na tom, čo dieťaťu je. Má nejaké príznaky bakteriálneho ochorenia: horúčky, zápal pľúc a podobne. Bol niekdy v nemocnici / tam mohol MRSA získať/, teoreticky nerobí niekto z rodiny v nemocnici?
    Ak dieťa nie je choré, nemá poruchu imuinitného systému, podávala by som probiotika, chránial ho pred ochorením, podporovala imunitu a najskôr o pol roka výtery skontrolovala.

  • amoksiklav a slnko

    , Autor: edusko

    Dobrý deň pani doktorka.
    Dcéra 13 ročná má predpísané atb amoksiklav 625mg kvôli genitálnej infekcii. Nedoporučujú jej kúpanie na kúpaliskách ale v mori áno. V deň jej dobratia atb by sme mali ísť na dovolenku k moru. Po akom čase po dobratí atb Amoksiklav sa môže slniť a pohybovať po slniečku? Ďakujem a prajem vám všetko dobré.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Amoksiklav nie je prekážkou slnenia. tam nie je reakcia, ktorá by vyvolala pľuzgierovité ochorenie ako u niektorých iných antibiotík, napr. Biseptolu. Takže po príchode k moru sa môže slniť.

  • netypická hnačka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, dcérka má 4 a pol roka, od malička mala vždy tvrdú nepravidelnú stolicu, teraz asi tri týždne do zadu začala mať každý druhý deň tri stolice a to jednu tvrdú, druhú normálnu a tretiu riedku, ale nie veľa. Z krvných parametrov mala mierne zvýšené všetky zápalové parametre, leukocyty, CRP, trombocyty, AST v pecenovom subore, test na celiakiu mala negatívny, výter z rekta bol negatívny, v stolici zatiaľ neboli zistené žiadne parazity ani bakterie salmonela, sighella, ani campylobacter, este cakame na jeden vysledok z odberu stolice. Dcerka ma naordinovanu smectu, Biseptol jej bol vysadeny, lebo po nom mala stolic viac, teraz po vysadeni dva dni nemala vobec stolicu a dnes bola na wc a opat mala vodnatu stolicu, ale zase len minimalne...Neviem ci sa to vobec aj da nazvat ako hnacka. Chcela by som sa opytat ci sa takto nemoze prejavovat intolerancia laktozy po nejakom virusovom zapale creva. Mlieko jej uz nedavam, papa teraz len potraviny setriace GIT, ale dnes zjedla na obed kusok tvrdeho syra a asi do pol hodiny mala uz spominanu riedku stolicu.
    vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Opakovane vidím aj u svojich pacientov, že hnačky trvajú dlhšie a pri porušení diéty sa ridke stolice znova vracajú. Možno to predsa len bol kampylobakter, ael vo výtere sa nezachiytil alebo sa jednalo o rotavirózu, kedy naozaj dlhodobo pretrváva neschonpost čreva spracovat mlieko a mliečne výrobky. Od porúčam najmenej štyri týždne bezmliečnu diétu alebo na toto obdobie podávat bezlaktózové mlieko aj bezlaktózové mliečne výrobky. Sledovat hmotnost dietata, ak by sa jednalo o závažné ochorenie gastrointestinálneho traktu / zažívacieho/ tak by dieta nepriberalo, ba dokonca chudlo. Ak sa všetko vráti k norme, nejedná sa o chronické ochorenie, ak budú hnačky pretrvávat, je treba ďalej pátrat po príčine.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: