Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie po navrate z UK

    , Autor: sisa1987

    Dobry den, prosim mohli by ste mi poradit ake ockovania mame mat ak sme sa vratili zo zahranicia - UK. Moja dcera ma 15 mesiacov, syn 4 roky. Zili sme v UK a na Slovensko sme sa vratili v auguste tohto roku.

    Syn ma ockovania v UK:
    DTaP/IPV/Hib, PCV v 9 tyzdni
    DTaP/IPV/Hib, MenC v 15 tyzdni
    DTaP/IPV/Hib, Men C, PCV v 19 tyzdni
    Hib/MenC, MMR(prva doza), PCV v 15 mesiacoch
    MMR(druha doza, DTap/IPV (nizka davka) InfanrixIPV v 3 rokoch a 4 mesiacoch
    Syn mal po kazdom ockovani horucky 2 dni.

    Dcera mala ockovania v Uk:
    DTaP/IPV/Hib, PCV (Pediacel, Prevenar 13) 11 tyzdni
    DTaP/IPV/Hib, MenC (Infanrix, NeisVac-C Baxter) v 20 tyzdni
    DTaP/IPV/Hib, PCV v 35 tyzdni
    ockovania mala posunute kvoli chorobe. po prvych dvoch ockovaniach nebola ziadna vyrazna reakcia ale po poslednom mala 4 dni vysoke teploty a 6den sa vyhadzala vyrazkami po hrudniku a chrbte.

    Sme zapisany u pani doktorki ktora nam povedala ze syna aj dceru bude ockovat v Decembri Hexa vakcinou. Nakolko deti nemaju ockovanie proti Hepatitide B. Je to kombinovana vakcina s dalsimi
    ? nebude lepsie syna ockovat len proti Hepatidide B, nebude mat tych ockovacivh latoch v tele uz prilis vela?je vakcina len proti VHB? moze sa hexa kombinovat s MMR vakcinou? mam z ockovania hexa zmiesane pocity....pretoze ak by sme boli v uk dcera by mala mat ockovanie MMR/PCV a Hib/MenC a syn uz ziadne. Rozmyslam aj nad tym ze by som sla spat do Uk doockovat dceru ci by to nebolo lepsie. vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Syn hexa vakcínu nepotrebuje ale zaočkovala by som medzi piatym a šiestym rokom Infanrix polio, pretože mu v podstate chýba jedna dávka očkovania proti DTaP/IPV. Hepatitidu B by som očkovala samostatne, tri dávky, MMR má zaočkované, nie je potrebné očkovať v jedenástom roku života.
    Dievčatko Tie teploty po treťom očkovaní bola pravdepodobne zároveň prebiehajúca šiesta choroba. MMR a hexu naraz neodporúčam podávať, je to tak napísané aj v SPC, nie sú s tým skúsenosti. Dievčatku by som teraz zaočkovala prvú dávku nMMR, ak budete žiť na Slovensku druhú dostane v jedenástom roku života. Infanrix hexa by som jej podala v 18tom mesiaci života a zároveň by to bol prvá dávka hepatitidy B a potom by som pokračovala o mesiac len jednozložkovou hepatitídou B / engerix/ a o päť mesiacovdoočkovala hepatitidu B znova Engerixom. Ďalej by sa očkovala ako 5 ročná Infanrixom Polio. Takto je to vyriešené a nemusíte späť do UK.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: