Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie

    , Autor: sju222

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať na váš názor.
    V roku 2014 sa nám narodil syn s metabolickou poruchou(porucha mitochondrii v srdcovom svale,narodil sa s dilatačnou kardiomyopatiou,po 7mesiacoch strávených v nemocnici nám zomrel),teraz máme 10týždňové dvojičky,dievčatá(narodené 39+5tt)chvalabohu zdravé,ktoré o mesiac čaká prvé očkovanie na pneumokoky a hexa.
    Máme veľký strach či bude všetko v poriadku..
    Mali by sme absolvovať s nimi nejaké špeciálne vyšetrenie na metaboliku pred očkovaním? Alebo by bolo lepšie očkovanie rozdeliť,prípadne oddialiť?
    Vopred vám ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mám milú rodinku s rovnakým problémom. Dvojčatá, dievčatká sú dnes už škoiláčky, krásne, zdravé, múdre. Pravdaže sme ich očkovali tak ako všetky ostatné deti, veď zmyslom očkovania je ochrana detí pred závažnými ochoreniami, ktoré by mohli, rovnako ako závažné mitochondriálne ochorenie , ohroziť ich život.
    Takže jednoznačná odpoveď je: žiadne vyšetrenia pred očkovaním nepotrebujete, ak bolo okolo pôrodu a tehotenstva všetko v poriadku, deti sú zdravé a posúvanie očkovanie nie je potrebné, ani správne a mohlo by zdravie detí ohroziť!.

Podobné otázky

  • Mmr očkovanie

    , Autor: Domi

    Dobry den. Mam otazocku dcerka 4,5 rocna mala ockovanie mmr pred 3 tyzdnami a dnes mala zvysenu teplotu nema ani nadchu ani kasel len ma tu teplotu, tak sa chcem opytat ci to moze byt reakcia na to ockovanie dakujem krasne za odpoved

  • Rozostupy

    , Autor: Ivs

    Dobrý deň pani doktorka.
    Syn mal prvé očkovanie hexacima a prevenar keď mal 3 mesiace. Druhá dávka sa nám posúvala, nakoľko mal najprv veľký ekzém,potom covid , potom 6 chorobu. Takže druhú dávku týchto vakcín dostal na konci 8meho mesiaca. Sestrička u lekárky nám vravela že teda tretiu dávku môže dostať už za 2-3 mesiace nakoľko mal druhú posunutú. Som z toho znepokojená nakoľko v príbalovom letáku je že sa môže podať minimálne po 6 mesiacoch od druhej. Je v poriadku ak by ju dostal tak ako nám vraví sestrička? Alebo to nemáme dovoliť?
    Vopred ďakujem.

  • Posunute ockovanie

    , Autor: Krasti

    Dobry den p. Doktorka!! O aku dlhu dobu sa da posunut ockovanie 3.davky hexy? My sme mali poslednu (2.davku)pred 8.mesiacmi..kvoli chorobam sa to posunulo.. Len neviem ci sa to este da.. Vraj sa potom ockuje nanovo vsetko??

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V žiadnom prípade sa neočkuje nanovo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pokračuje sa treťou dávkou ako najskôr sa dá. Len netreba robiť falošné kontraindikácie ako napríklad soplík.

  • Tretie preockovanie Hexa a Prevenar

    , Autor: Lenka999

    Dobrý deň pani doktorka. Prosím Vás do kedy najneskôr je možné odložiť tretie preočkovanie Hexa vakcíny a Prevenar 13? Dcéra mala byť očkovaná v 1. roku avšak chcela by som očkovanie odložiť na najneskorší možný termín, nakoľko mala veľmi zlú reakciu po druhom očkovaní v 6. mesiacoch.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba ju zaočkovať so zvýšenou opatrnosťou, to by mal vedieť váš lekár. Neviem sa bližšie vyjadriť, lebo neviem akú reakciu mala po druhom očkovaní. V každom prípade netreba očkovanie odkladať a očkovať 6 mesiacov po druhom očkovaní alebo podľa zdravotného stavu dieťaťa čo najskôr po tomto termíne.

  • Očkovanie

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p.doktroka dcéra mala v októbri 4 roky,netreba nejaké preockovanie?naša sestrička povedala ze až v 5 roku,ale v mojom detskom ockovacon preukáze mam ze som bola aj v 4 rokoch očkovaná,mums, ruzienka,a potom v 5 rokoch čierny kašeľ,tak by som nerada niečo zanedbala,abtaktoez nechcem hovoriť sestričke do prace,nechcem ju spochybňovať
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo veku medzi štvrtým a piatym rokom života je podľa súčasného očkovacieho kalendára preočkovanie proti mumpsu, ružienke a osýpkam. My to očkujeme vo veku 4,5 roka, ktorý vaša dcérka práve dosiahla.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: