Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ockovanie rotavirus

    , Autor: bee

    Dobry den, pani doktorka, chcela by som sa Vas opytat na ockovanie proti rotavirusom... Nasho 1,5 rocneho syna planujeme v 2 rokoch dat do jasliciek. Kedze mamicky spominaju, ze velakrat su deti chore, velmi casto chorobu vyvolava rotavirus, ci by ste odporucili radsej zaockovat... Aka je ockovacia schema , ako dlho je dieta chranene a ci ste vo svojej praxi pozorovali nejake neziaduce ucinky? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo veku vášho dieťatka už očkovanie nie je možné.
    Očkovanie je účinné , očkuje sa u mňa asi 70 percent detičiek, nežiadúce účinky som nepozorovala
    Očkovanie sa vykonáva od druhé mesiaca veku dieťatka, musí byť ukončené do šiesteho mesiaca, neskôr sa neprevádza. Očkovacia látka sa aplikuje do úst, dieťa sa nepichá, očkovaciu látku vypije. Sú dve očkovacie látky, jedna má dve dávky, druhá tri,
    Očkovanie je účinné hlavne v prvom roku života, postupne účinnosť klesá, ale dieťa sa opakovane stretáva s rotavírusovou infekciou, vo vyššom veku, vzhľadom na skúsenosť s opakovanou infekciou a u očkovaných detí aj vďaka imunite navodenej očkovaní, je priebeh ochorenia už ľahší. Platí to hlavne v prvých rokoch života u detí, ktoré boli očkované. Síce dostanú infekciou, lebo tá je niekedy všade okolo nás, ale priebeh ochorenia býva nezávažný, dieťa nie je potrebné hospitalizovať a liečba je krátkodobá v domácnosti.

Podobné otázky

  • Ockovanie Rotavirus

    , Autor: veva411

    Dobry den, zajtra mame ist na prvu davku vakciny proti Rotavirusu, ale dcerka ma uz 5 dni sopliky. Citala som, ze prechladnutie pri tejto vakcine nevadi, ale aj tak si niesom ista...Zijem v Norsku kde pred ockovanim lekar nerobi prehliadku dietata iba sa spyta ci je zdrava...nema ziadne teploty len sopliky a sem tam zakasle,ale aj to sa mi zda skor take zakaslanie od stekania soplikov do hrdielka,ale aj toto je uz lepsie ako to bolo minuly tyzden...Prosim poradte mi ci mam podat vakcinu alebo nie. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bez problému vakcínu podajte! Kontraindikáciou tohto očkovanie je len hnačka, zvracanie a samozrejme ako pri každom očkovaní aj horúčky nad 39 st. C.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: