Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Tuberkulinovy test

    , Autor:

    Dobrý deň,
    písala som Vám nedávno o očkovaní a TBC teste. Dcére,ktorá ma 5 a pol roka vyšiel 6mm(narodená 12/2010), čo je vraj pozitívny výsledok. Je to po takom čase od očkovania normálne, alebo tento výsledok znamená niečo zlé? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepamätám si už, či bola na tbc očkovaná. V každom prípade je to výsledok, ktorý znamená, že dieťa má obranné látky proti tuberkulóze a nie je potrebné ho očkovať ale ani liečiť pe prípadné ohrozenie tuberkulózou alebo pre prípadný styk s pacientom chorým na tuberkulózu.

Podobné otázky

  • Tuberkulinovy test a ockovanie meningokoky

    , Autor:

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Odchádzame v auguste s dvomi deťmi do USA, kde budú navštevovať školu a škôlku. (syn-12, dcéra-5). Zisťovali sme si informácie a požadujú od nás pri prijatí do školy tuberkulínový test a tiež očkovania. Tie máme všetky, podľa slovenského očkovacieho kalendára, no chceme ešte očkovanie Nimenrixom (ak je vhodné pre 5 ročnú dcéru). Ten tuberkulínový test je možné absolvovať u obvodnej doktorky? Obe deti boli očkované proti TBC, takže asi im môže vyjsť aj pozitívny. A musí byť nejaký odstup, medzi očkovaním Nimenrixom a TBC testom? ďakujem, Táňa

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tbc test spravia na oddelení pľúcnom, treba si to tam dohodnúť, aplikuje sa látka a potom sa o 72 hodín odčíta, preto sa to robí v pondelok a v piatok.
    Očkovaie Nimenrixom je u päťročného dieťaťa vhodné, 12ročný chlapček ho môže absolvovať aj neskôr, okolo pätnásteho roka života. Záleží na tom, kde budete žiť, môže sa samozrejme očkovať aj v tomto veku.
    Najprv tuberkulinový test, potom jeho odčítanie, potom očkovanie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: